Bier en wijn

Trappist Rochefort, een bijzonder bier

Het is één van de zes trappisten die het Belgische land rijk is; Trappist Rochefort. Deze is verkrijgbaar in drie varianten, namelijk de Rochefort 6, 8 en 10. Hieronder in dit artikel een beschrijvi…

Gulden Draak, een zware Belg

Brouwerij Van Steenberge uit het Begische Ertvelde is de brouwer van het zeer bijzondere bier "Gulden Draak". Een zwaar bier die enorm gewaardeerd wordt door de echte bierkenners. Niet voor niets werd…
Keizer Karel, een bier om van te genieten

Keizer Karel, een bier om van te genieten

Eén van de mooiste speciaalbieren die gebrouwen wordt in brouwerij Haacht is zeker de Keizer Karel. Ondanks zijn wat mindere bekendheid in bierland is het een bier die zeker de moeite waard is. Maar…

De bieren van Leffe

InBev Nederland is een groot producent van bieren en andere dranken. De bekendste bieren van InBev zijn Jupiler, Dommelsch, Hertog Jan, Beck's, Hoegaarden, Belle-Vue, Franziskaner en natuurlijk Leffe.…
Rioja, veelzijdige Spaanse wijn

Rioja, veelzijdige Spaanse wijn

Spanje is een populair wijnland. Alleen Italië en Frankrijk produceren jaarlijks meer wijn. Van de Spaanse wijnen is Rioja de bekendste. Welke druiven worden er in Rioja gebruikt, en hoe wordt de wij…

Delirium Tremens

Delirium Tremens. Voor het grootste gros waarschijnlijk een onbekend bier, maar voor de kenners een heerlijk en tevens zwaar Belgisch bier. Ook wordt het in de volksmond ook wel "roze olifantjes bier"…
Prosecco, lekkere Italiaanse bubbeltjeswijn

Prosecco, lekkere Italiaanse bubbeltjeswijn

Prosecco is een Italiaanse bubbeltjes wijn die zijn opmars in Nederland maakt. De Italiaanse Prosecco is een goedkoper alternatief voor de Franse Champagne
Welke champagne koop je?

Welke champagne koop je?

Champagne met bubbels hoort net zo bij Oud en Nieuw als oliebollen en appelflappen. Het is echter wel wat gecompliceerder en je hebt een grote keuze. Welke typen champagne onderscheidden we allemaal e…
Hop en bier, een kleine geschiedenis

Hop en bier, een kleine geschiedenis

In het zompig bosje met Els en Wilg ploeter ik door de dampende moerasgrond. Overal omringd door grijpgrage hopscheuten en rasperige bladeren en stengels waan ik mij even in het oerwoud, ver van de be…

Persen van witte wijn

Een grote tros druiven omzetten naar een heerlijk wijntje is een prestatie waar de mens trots op kan zijn. Vele wijnvrienden zitten waarschijnlijk met een romantisch beeld over het wijnproces in hun h…
De Koninck, ideaal terrasbiertje

De Koninck, ideaal terrasbiertje

Een bolleke is voor Antwerpenaren de lekkerste dorstlesser. Dit heerlijke biertje is ook verkrijgbaar in de drie variëteiten blond, tripel en winterkoninck. In dit artikel wordt alleen de de Koninck…
Wijnklassificatie in Duitsland

Wijnklassificatie in Duitsland

Duitsland heeft, samen met Oostenrijk, de strengste regels wat betreft de productie van kwaliteitswijnen. Deze regels die dateren uit 1971 zijn opgesteld om de kwaliteit en de slechte reputatie van Du…

De smaak van lekker bier

Het drinken van een Belgisch biertje doe je om er van te genieten. Bij het genieten van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Hier volgt een opsomming met punten waar j…

Wijnklassificatie in Italiƫ

Italië kent net als Frankrijk vier kwaliteitskeurmerken. Deze zijn van hoog naar laag: Vino a Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG), Vino a Denominazione di Origine Controllata (DOC…
Poperings Hommelbier

Poperings Hommelbier

Dit blonde, Belgische biertje is bijzonder door het gebruik van het gist. Het heeft een alcoholpercentage van 7.5% en geldt als het paradepaardje van brouwerij Van Eecke. Het is een zeer goed drinkbaa…
Wijnklassificatie in Frankrijk

Wijnklassificatie in Frankrijk

Frankrijk kent vier kwaliteitskeurmerken. Deze zijn van hoog naar laag: Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.), Vin Délimité de Qualité Supérieure (V.D.Q.S.), Vin de Pays en Vin de Table. Voor…
Barbar, Honingbier voor krijgers

Barbar, Honingbier voor krijgers

Honingbier is niet nieuw; het is duizenden jaren oud. Vroeger bestond er nog geen suiker en was honing de enige manier om het bier zoeter te maken en het gistingsproces in gang tet zetten. Tegenwoordi…
Kalfsvlees, weer eens wat anders

Kalfsvlees, weer eens wat anders

Niet iedereen is even bekend met kalfsvlees. Soms vindt men het wat flauw smaken of wordt het niet helemaal goed klaargemaakt (moet net gaar zijn). Toch is kalfsvlees prima te verwerken in voor- en ho…
De Hougaerdse Das, een fris en kruidig biertje

De Hougaerdse Das, een fris en kruidig biertje

Ooit had Hoegaarden 35 brouwerijen op 2000 inwoners. Dit 1000 jaar oude dorpje is nu wereldbekend om het heerlijke bier wat er vandaan komt. Iedereen kent wel Hoegaarden witbier. Maar ook de Verboden…
Fruitbier om van te genieten

Fruitbier om van te genieten

Al eeuwenlang drinkt de Europeaan fruitbier. De kelten dronken appelbier en de Belgen kersenbier. In Belgie kent men een honderden jaren oude traditie om fruitbieren te maken. De meest bekende soort i…