Welke champagne koop je?

Welke champagne koop je? Champagne met bubbels hoort net zo bij Oud en Nieuw als oliebollen en appelflappen. Het is echter wel wat gecompliceerder en je hebt een grote keuze. Welke typen champagne onderscheidden we allemaal en wat past het best bij u? Je kunt je voor laten lichten bij de slijterij, maar wellicht biedt de onderstaande informatie reeds een leidraad voor het kiezen van de champagne die het beste bij jouw smaak past. Champagne (in het Frans le champagne ) is een mousserende wijn, die wordt in de streek Champagne in Frankrijk. Is de wijn niet in deze regio geproduceerd, dan mag het ook niet die naam dragen. Wijn met hetzelfde productieproces en dezelfde smaak wordt vaak aangeduid met de term méthode traditionnelle. Vroeger werd de term méthode champenoise nog weleens gebruikt voor schuimwijn uit andere regio's, maar dit is niet langer toegestaan. Witte champagne is bij de meeste mensen het bekendst, maar er bestaat ook rosé en ook deze is volwaardige champagne.
In veel westerse landen is champagne echt een begrip geworden en wordt gezien als traditioneel. Het wordt veelal gedronken met Oudjaar, tijdens een gelegenheid waarbij iets te vieren is, of bijvoorbeeld de doop van een schip.

Soorten champagne

Er zijn veel verschillende soorten champagne, en de grote vraag is natuurlijk welke te kopen met Oud en Nieuw. Hoe je meer van zoet of meer van droog? Meer van goedkoop of meer van chique? Voor dit laatste is het belangrijk te kijken naar de kwalificatie die de champagne meekrijgt. Er zijn drie categorieën. De beste champagne wordt aangeduid met de term grand cru champagne. Premier cru is de tweede kwalificatie, en daarnaast bestaat er nog champagne sans cru. Zo krijg je een idee van de kwaliteit. Je kan je natuurlijk ook baseren op het advies van de wijnhandel of slijterij of kijken naar welke champagne het best getest is dit jaar.
Kijk naar de onderstaande beschrijvingen en haal de voor jou perfecte champagne eruit! We onderscheidden deze typen champagne:

  • Brut - Een Champagne met maximaal 1 tot 1,5% suiker.
  • Extra-brut - Aan dit type champagne is geen suikermengsel toegevoegd en bevat van nature minder dan 2 gram restsuikers per liter.
  • Brut sans millésime - Dit koop je niet zomaar in de winkel maar is wel te bestellen bij exclusieve gelegenheden. Het bevat geen jaartal zoals de champagnes in de winkel, en is de trots van elk champagnehuis. De smaak kan erg verschillen, en hier is dan ook weinig over te zeggen.
  • Sec - Net als bij andere witte wijn een meer droge variant.
  • Demi-sec - Een halfdroge champagne die vooral veel wordt gedronken bij desserts en andere zoetigheden.
  • Doux - Dit type champagne zie je steeds minder. Het is een champagne met een bijzonder hoog suikergehalte, dus voor eenieder die wel houdt van zoet. Ga in een wijnwinkel niet op zoek, maar vraag ernaar bij de verkoper.
  • Blanc de blancs - De naam zegt dat deze uitsluitend is gemaakt van witte druiven. Dit lijkt logisch voor witte wijn, maar veel champagnes worden van blauwe druiven gemaakt, dus in die zin is de aanduiding hier wel zinvol. Dit is dus gegarandeerd uitsluitend gemaakt van witte Chardonnay.
  • Blanc de noirs - Dit is de variant van witte wijn die wordt gemaakt van blauwe druiven. Het gaat dan om de pinot noir of pinot meunier. De smaak is fruitiger dan die van de blanc de blancs. De schillen die rode wijn de rode kleur geven zijn hier al vroeg in het productieproces verwijderd.
  • Crémant - Deze term wordt in de Champagnestreek sinds 1993 niet meer gebruikt. Officieel moet een wijn om deze naam te gebruiken gemaakt zijn van handgeplukte druiven en moeten deze ten minste een vol jaar rijpen. We onderscheiden zo bijvoorbeeld Crémant de Bordeaux, Crémant de Limoux of Crémant d'Alsace. Vanwege misbruik en de slechte controleerbaarheid is de term afgeschaft.
  • Rosé - Zoals de naam al zegt de variant die de bekende rosékleur heeft.
  • Millésime - Deze term geeft simpelweg aan dat er een jaartal op de fles staat en zegt dus niets over de smaak op zich. Wat interessant is om te weten is dat de druiven die zijn gebruikt allemaal van een en hetzelfde oogstjaar zijn en dus geen mix. Zodoende kan de kenner echt proeven wat de weersomstandigheden van dat jaar geweest zijn. Wel is de millésimé altijd brut. Eenmaal gebotteld blijven ze zo'n drie tot zes jaar in de kelder liggen. Thuis kan je ze gemiddeld zo'n twee jaar bewaren, soms langer.
  • Cuvée prestige - Deze term wordt toegevoegd aan champagnes die op ambachtelijke wijze worden geproduceerd. Dit houdt onder ander in dat de rijping geschiedt op eikenhouten vaten en dat gebruik wordt gemaakt van oude wijnstokken. Voorbeelden van deze cuvée prestige zijn Dom Pérignon van Moët & Chandon, Cristal van Louis Roederer en Grand Siècle van Laurent-Perrier.

Soorten flessen champagne

Alle flesformaten hebben hun eigen naam. In de slijterij of wijnwinkel zul je hoofdzakelijk de eerste vier formaten tegenkomen. Je zult zien dat velen hiervan een Bijbelse ondertoon hebben. De namen van de soorten flessen zijn als volgt:
  • Quart/Piccolo: 0,20 l
  • Demi: 0,375 l
  • Bouteille: 0,75 l
  • Magnum: 1,50 l
  • Jéroboam: 3,00 l
  • Réhoboam: 4,50 l
  • Méthusalem: 6,00 l
  • Salmanazar: 9,00 l
  • Balthazar: 12,00 l
  • Nebukadnezar: 15,00 l
  • Melchior: 18,00 l
  • Souverain: 26,00 l
© 2008 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mousserende wijn: van Champagne tot CrémantMousserende wijn: van Champagne tot CrémantMousserende wijn wordt steeds populairder. Naast de alom bekende Champagne, heb je ook andere mousserende wijnen. Wat is…
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…
Champagne: hoe open je de champagnefles?Champagne: hoe open je de champagnefles?Een champagnefles openen hoe doe je dat eigenlijk? Want je wilt dat kostbare nat niet over de vloer laten lopen. Daar is…
Champagne: tradities en gebruikenChampagne is een mousserende witte wijn afkomstig uit de Franse streek Champagne. Als de mousserende wijn niet uit deze…

Prosecco, lekkere Italiaanse bubbeltjeswijnProsecco, lekkere Italiaanse bubbeltjeswijnProsecco is een Italiaanse bubbeltjes wijn die zijn opmars in Nederland maakt. De Italiaanse Prosecco is een goedkoper a…
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 12-08-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.