Wijnklassificatie in Frankrijk

Frankrijk is het land dat het oudste klasseringssysteem ter wereld heeft. Het systeem is wettelijk beschermd en kent vier klasseringen:
Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.)
Dit is de hoogste klassering die een Franse wijn kan hebben. Zo’n twintig procent van alle Franse wijnen vallen hieronder.De eisen die gesteld worden aan een A.O.C. wijn zijn:
- De wijn moet afkomstig zijn uit een strikt omschreven gebied
- Het alcoholpercentage moet hoger zijn dan een bepaald minimum (wat per wijn kan verschillen)
- De wijn moet zijn vervaardigd uit één of meerdere voorgeschreven druivenrassen
- De opbrengst van het wijngebied moet voldoen aan een maximaal toegestane hoeveelheid per hectare. Door het snoeien van druiven vermindert de opbrengst, maar verbetert de kwaliteit van de druiven aanzienlijk
- De wijnstokken moeten een bepaalde minimumleeftijd hebben. Dit draagt ook bij aan de kwaliteit van de druiven
- Er moet voldaan worden aan eisen wat betreft bemesting, gebruik van bestrijdingsmiddelen enzovoort.
- De wijn moet verplicht gekeurd worden
Op een etiket staat het gebied van herkomst of de wijnsoort als volgt vermeld: Bijvoorbeeld bij een wijn uit Bordeaux, Appelation Bordeaux Contrôlée. Of bij een Chablis, Appelation Chablis Contrôlée.
Vin Délimité de Qualité Supérieure (V.D.Q.S.)
Deze eisen voor deze klassering zijn aanzien soepeler dan die van de A.O.C. Toch kan een wijn uit deze categorie beter zijn van kwaliteit dan een A.O.C. wijn.De eisen waaran een V.D.Q.S. wijn aan moet voldoen zijn:
- De wijn moet afkomstig zijn uit een strikt omschreven gebied
- Het alcoholpercentage moet hoger zijn dan een bepaald minimum
- De wijn moet zijn vervaardigd uit één of meerdere voorgeschreven druivenrassen
- De opbrengst van het wijngebied moet voldoen aan een maximaal toegestane hoeveelheid per hectare
- De wijn moet verplicht gekeurd worden