InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bier en wijn > Rioja, veelzijdige Spaanse wijn

Rioja, veelzijdige Spaanse wijn

Rioja, veelzijdige Spaanse wijn Spanje is een populair wijnland. Alleen Italië en Frankrijk produceren jaarlijks meer wijn. Van de Spaanse wijnen is Rioja de bekendste. Welke druiven worden er in Rioja gebruikt, en hoe wordt de wijn gerijpt?

De streek Rioja

Rioja is van oudsher Spanje's belangrijkste wijnstreek. De streek ligt in het noorden van het land en is verdeeld in drie districten: de Rioja Alavesa, de Rioja Alta en de Rioja Baja. De eerste twee hebben een koeler klimaat dat wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Het zijn de wijnen uit deze districten die over het algemeen de beste smaak hebben.

Welke druiven?

Het grootste druivenras van Spanje is de tempranillo. Maar de drie rassen garnacha (grenache), graciano en mazuelo zijn ook toegestaan in rode rioja. Meestal gebruiken riojaproducenten een combinatie van deze rassen voor hun wijnen. Voor de witte rioja worden lokale druivensoorten gebruikt, zoals de viura.

Rijping van Rioja

Vroeger werd rode rioja gerijpt in kleine vaten van Amerikaans eikenhout. Maar dit leverde een wijn op met weinig smaak en fruitigheid en erg veel eik. Tegenwoordig laat men de wijn meestal deels in de fles rijpen. Hierdoor wordt de smaak frisser en fruitiger. Er zijn verschillende soorten rioja's. Sommige worden helemaal niet gerijpt en jong gebotteld en verkocht. Maar de meeste rioja's beginnen hun leven nog steeds in een eiken vat. Dit geeft ze de vanilleachtige smaak waarom rioja bekend staat. Rioja die twee jaar heeft gerijpt krijgt de titel crianza. Drie jaar gerijpte rioja noemt men reserva. De beste wijnen rijpen vijf jaar of langer en krijgen de vermelding gran reserva. Deze termen vind je terug op het etiket, hetzij op de voorkant, hetzij op de achterkant waar de wijn staat beschreven.

Witte rioja

Rioja is vooral bekend als rode wijn. En dat is ook logisch, want driekwart van de riojaproductie is rood. Maar er bestaat ook rosado (rosé) en witte rioja. De meeste witte rioja's zijn fris en neutraal. Een makkelijk wijntje dat zich goed laat combineren. De meer traditionele witte rioja wordt op het vat gerijpt en is goudkleurig. Deze wijnen hebben een meer uitgesproken karakter.
© 2009 - 2019 Kooitje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spaanse wijnen, geschiedenis algemeenSpaanse wijnen, geschiedenis algemeenIn Zuid Spanje bevinden zich de oudste wijngaarden van Europa. Ruim 3000 jaar geleden stichtten de Feniciers of Kathager…
La Rioja, kathedraal van de wijnLa Rioja, kathedraal van de wijnLa Rioja is de Spaanse wijnstreek, die buiten eigen land misschien wel het meest bekend is. Het gaat om wijnen met een s…
Spaans: Culinaire woordenlijst  DrankenSpaans: Culinaire woordenlijst DrankenBent u in Spanje of in een Spaans sprekend land op vakantie en u wilt graag iets te drinken bestellen in het Spaans? Lee…
Eten en drinken op de Canarische EilandenEten en drinken op de Canarische EilandenBent u op de Canarische Eilanden op vakantie en u wilt lekker een hapje eten in een typisch Spaans of Canarisch restaura…
Wijn en eten combinerenWijn en eten combinerenBij wijn kun je niet zomaar elke type met wat voor soort eten dan ook combineren. De afstemming tussen wijn en gerechten…

Reageer op het artikel "Rioja, veelzijdige Spaanse wijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kooitje
Gepubliceerd: 04-02-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Schrijf mee!