Bereiding

Hoe bereid je een Italiaanse pizza?
De pizza Margherita en Marinara waren de eerste pizzasoorten in de geschiedenis. De recepten van deze Italiaanse pizza's stammen uit de 17e eeuw en bestaan uit een aantal verschillende basisingrediën…
Chlorofyl (bladgroen) extraheren en als kleurstof gebruiken
Chlorofyl, ofwel bladgroen is de groene kleurstof die legio planten en bloemen bezitten. Chlorofyl valt relatief eenvoudig te extraheren uit groente of kruiden en kan zo eenvoudig gebruikt worden in e…
Steak: verschil steak bleu, saignant, à point en bien cuit
Een steak of biefstuk wordt gegeten naar ieders smaak. Biefstuk of steak is de benaming voor het vlees van een rund of kalf. Het is mals en mager vlees en kan op verschillende wijzen worden gebakken.…
Rijst koken met een rijstkoker
Een rijstkoker kan de ideale oplossing zijn voor het probleemloos bereiden van goed gekookte rijst. Omdat een rijstkoker automatisch afslaat als de rijst klaar is, wordt voorkomen dat de rijst aanbran…
Zelf kombucha maken zonder of met brouwpot
Kombucha of komboecha is een gezonde natuurlijke drank die verschillende lactobacilculturen, gistculturen en probiotica bevat. Aan de drank worden diverse gezondheidsvoordelen toegeschreven. Je kunt h…
Snelkookpan: sneller klaar door hoger kookpunt van water
Een snelkookpan is een reuze handig keukengereedschap om snel te kunnen koken. Maar wie ermee wil gaan werken doet er goed aan zich eerst uitgebreid te oriënteren op het koken ermee en de gebruiksaan…
Verschillende soorten wokken om te roerbakken
Een wok is een pan met een platte bodem en een hoog opgaande bollende rand. De bodem is ten opzichte van het totale model betrekkelijk klein maar de bollende rand dient ook als warmtebron voor het roe…
Welke olie te gebruiken voor welke bereiding?
Als we een gezonde maaltijd willen bereiden, is het belangrijk slechts een geringe hoeveelheid aan vetten te gebruiken. Maar niet enkel de hoeveelheid vetstof is van belang, ook de soort vetstof. Zo k…
Eten uit een printer; een nieuwe voedseltechnologie!
Voedsel bereiden op een compleet andere manier dan we gewend zijn, is anno 2017 volop in ontwikkeling. Koekjes, snoep, brood en pizzabodems komen uit een 3D-printer. Onderzoekers zijn razend enthousia…
Slagroompatronen makkelijker openen met cracker
Een slagroompatroon of NO2-patroon is een cilindervormige patroon met daarin distikstofmonoxide. Deze zijn bedoeld om een slagroomspuit of inoxcreamer te gebruiken. Daarnaast zijn de patronen onder jo…
Pannen: kenmerken en gebruik van verschillende pannensoorten
Er bestaan allerlei soorten pannen. Deze pannen zijn voor een specifiek doeleinde ontworpen. Kookpannen zijn bijvoorbeeld gemaakt om water snel aan de kook te brengen. Dit kan door middel van een deks…
Frituurpannen: Hoe werkt een frituurpan?
Frituurpannen zijn zeer handig om voedsel mee te bereiden. Deze apparaten kunnen een zeer hoge temperatuur bereiken zodat het voedsel krokant kan worden. Met behulp van olie of vet kun je bepaalde soo…
Lunchpauzes op school: wat is gezond en lekker?
Lunchpauzes op school zijn vaak lekker, maar meestal ook ongezond. Een broodje chocoladepasta, hagelslag of, als je geen tijd hebt gehad om lunch mee te nemen van thuis: een vette hap van de kantine.…
Koud gebrouwen koffie (cold brew) zelf maken met filterfles
Koud gebrouwen koffie of cold brew coffee moet niet verward worden met een ijskoffie. Het gaat hier om een koffievariant waarvoor bij de bereiding geen gebruik is gemaakt van verhitting. Op die manier…
Kruiden en specerijen als alternatieve smaakmakers
Het meest bekende zout dat we kennen is het keukenzout. We gebruiken het om ons eten op smaak te maken, zowel tijdens de bereiding van ons eten, als ook er na. We hebben niet door dat we ongemerkt toc…
Aioli: hoe bereid je het en hoe pas je het toe?
Aioli is bekend en toch ook weer niet. Het is een saus om lekker in te dippen, maar het is officieel een knoflooksaus voor specifieke gerechten. Toch is volgens menigeen aioli geen ‘gewone’ knoflo…
Barbecue Rookoven – gerechten roken in je eigen tuin
Het voorjaar, de zomer en de herfst is in Nederlandse contreien buitenkooktijd. Als het weer het even toelaat zitten we buiten met een glaasje en wat is er dan lekkerder dan ook buiten te eten. De bar…
Mosselconsumptie en mosselen koken in speciale pannen
Een mossel is een tweekleppig diertje dat in de zee leeft. Tweekleppig betekent dat de schelp waarin de mossel leeft uit twee scharnierende kleppen bestaat. Die kleppen zijn asymmetrisch langwerpig (e…
Het nut van bloem zeven tijdens het bakken
Bloem is in veel baksels een hoofdingrediënt. Zo kan bloem gebruikt worden bij het bakken van cake, taarten, broden, koekjes, etc. In sommige recepten staat in de ingrediëntenlijst of in de bereidin…