De smaak van lekker bier

Het drinken van een Belgisch biertje doe je om er van te genieten. Bij het genieten van bier zijn er veel aspecten die het bier en zijn smaak kunnen bepalen. Hier volgt een opsomming met punten waar je op kunt letten als je het bier in zijn volle omvang wilt beleven. Zorg ervoor dat het bier in een schoon, met een doek nagepoetst glas wordt geschonken. De smaak van het bier komt pas volledig tot zijn recht als het goed schuimt en perfect ingeschonken is. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave


Bieren proeven

Bier is er niet om snel achter elkaar gedronken te worden. Natuurlijk kun je dat met een onbeduidend fabriekspilsje doen, maar echt bier, zonder kunstmatige toevoegingen, met hart en ziel op ambachtelijke wijze gebrouwen, daar moet je van genieten. Eén van de manieren om goed te genieten is de gehele smaakbeleving in je op te nemen. De vorming van de belletjes, de kleur, kraagvorming, het etiket en de geschiedenis van een biertje zijn allemaal zaken die de aandacht waard zijn.

Openen

Het open maken is een opmerking op zich waard. Sommige bieren, met name de speciaalbieren, hebben een kleine handleiding nodig. Het bier in de fles zit onder een grotere druk dan een pilsje. Daarom zijn de flessen van bijvoorbeeld Belgisch bier iets steviger van vorm en dikker van glas. Wanneer je het bier na de reis van de slijterij naar huis op tafel zet en openmaakt kan het voorkomen dat de helft er gelijk uit spuit. Laat een biertje dus minstens een halve dag rusten en maak hem voorzichtig open door eerst iets koolzuurgas te laten ontsnappen.

Geur

Het aroma van bier is in de fles anders dan in het glas. Het glas is breder en door de eigenschappen van geuren is het bier in een breder glas anders van aroma dan in de fles. Het aroma van het bier zegt iets over het gistgebruik en de smaak. Wanneer er smaakvolle ingrediënten zijn toegevoegd dan is dat ook in de geur waar te nemen.

Glas

Elk bier heeft zijn eigen formaat en model glas. Veel Belgische bieren worden gedronken in een glas met kelkvorm; een andere vorm is het zogenaamde cognacglas. Sommige glazen zijn juist wel weer rechtopstaand maar dan van dik glas. Andere biertjes, zoals bijvoorbeeld een Poperings Hommelbier, dienen bij voorkeur uit een bierpul gedronken te worden. Het is niet voor niets dat bieren hun eigen glas hebben. Probeer maar eens een Duvel uit te schenken in een fluitje, dan zul je begrijpen waarom een Duvelglas groot is, en een cognacglas-vorm heeft. Een Duvel is een zeer levendig bier en het schuimt veel te veel als je het in een fluitje zou uitschenken.

Ligging smaakpapillen<BR>
<OL><LI><SPAN>Bitter</SPAN></LI>
<LI><SPAN>Zuur</SPAN></LI>
<LI><SPAN>Zout</SPAN></LI>
<LI><SPAN>Zoet</SPAN></LI>
</OL> / Bron: MesserWoland, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Ligging smaakpapillen
  1. Bitter
  2. Zuur
  3. Zout
  4. Zoet
/ Bron: MesserWoland, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Kleur

Het oog wil ook wat. Om goed te genieten moet je een bier observeren in het glas. Bier kan troebel zijn of helder, het kan veel belletjes tellen, bier kan donker zijn of licht. Sommige bieren neigen naar een amberkleur. De schuimkraag kan ook verschillende kleuren hebben. De kraag van een pilsje is wit, maar de kraag van een Westmalle Dubbel is beige. De laatste druppels bier uit een flesje geven vaak extra donkere gistvlekken op de schuimkraag. Dat is lekker en gezond; er wordt niet voor niets biergistpillen als voedingssupplement in de drogisterij verkocht.

Smaakpapillen

Het belangrijkste aspect van het bier is de smaak. Deze wordt bepaald door alle hier boven beschreven factoren bij elkaar. Het bier moet ''lekker wegdrinken''. Er zijn geen vaste criteria voor wat lekker is en wat niet. Iedereen heeft zijn eigen smaak. Deze smaak kan ook nog variëren gedurende de dag. Sommige dranken moet je als het ware leren drinken. Iets wat op jonge leeftijd vies overkomt kan later wel lekker gevonden worden. Bij het beleven van de smaak is het belangrijk om je bewust te worden van de verschillende smaken die het bier heeft op de lippen, de tong en het gehemelte. Deze drie delen van de mond nemen alle een andere smaaksensatie waar. De tong is het belangrijkste. Op je tong zitten smaakpapillen. Tijdens het drinken komt het bier daar langs en daarmee nemen je hersens de smaak waar. Nu is het zo dat deze smaakpapillen bij iedereen in aantal en ligging verschillen, en ze verschillen ook nog eens bij man en vrouw. Op het plaatje is globaal te zien waar de smaakpapillen op de tong liggen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pauwel Kwak, bier in een koetsiersglasPauwel Kwak, bier in een koetsiersglasPauwel Kwak! Bij het horen van deze naam gaat niet de eerste gedachte uit naar een overheerlijk Belgisch biertje in een…
Kasteelbier, Blond en DubbelKasteelbier, Blond en DubbelKasteelbier is een klassiek Belgisch biertje. Het dankt zijn naam aan het gebouw waar het in gebrouwen wordt; een 250 ja…
Hoe wordt bier gemaakt en wat zit er in?Er zijn verschillende bieren in verschillende landen wereldwijd. Maar een biertje brouwen is zo makkelijk nog niet. In b…
Belgisch bier, het beste ter wereld?Het bekendste en wellicht lekkerste bier is afkomstig van onze Zuiderburen. In België worden al vanaf de Middeleeuwen on…

Wijnklassificatie in DuitslandWijnklassificatie in DuitslandDuitsland heeft, samen met Oostenrijk, de strengste regels wat betreft de productie van kwaliteitswijnen. Deze regels di…
Wijnklassificatie in ItaliëItalië kent net als Frankrijk vier kwaliteitskeurmerken. Deze zijn van hoog naar laag: Vino a Denominazione di Origine C…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 15-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.