Keizer Karel, een bier om van te genieten
Eén van de mooiste speciaalbieren die gebrouwen wordt in brouwerij Haacht is zeker de Keizer Karel. Ondanks zijn wat mindere bekendheid in bierland is het een bier die zeker de moeite waard is. Maar wat is het eigenlijk voor biertje??
Waar komt Keizer Karel vandaan?
In de gemeente Boortmeerbeek in het Vlaams-Brabantse gedeelte van België is één van de grootste Belgische bierbrouwerijen gevestigd, genaamd Haacht. Deze (familie)brouwerij is sinds 1898 actief en heeft tegenwoordig een aardig assortiment bieren opgebouwd, waaronder bijvoorbeeld de lage gistingsbieren Leeuw Pilsener en Primus. Bij de bieren van hoge gisting is een bekende onder andere de Abdijbieren van Tongerlo en de speciaalbieren, genaamd Keizer Karel.
Dit bier, Keizer Karel, is vernoemd naar de grote levensgenieter Keizer Karel, die in het jaar 1500 geboren werd in het mooie Gent. Hij werd één van de grootste personen uit de geschiedenis. Zo had hij al in het jaar 1515 een rijk en een jaar later na het overlijden van zijn grootvader breidde dit rijk als snel verder uit met Spaanse en Italiaanse gebieden. Ook in andere gebieden buiten Europa had Keizer Karel een aandeel. In 1558 overleed hij, maar over de hele wereld werd hij beschouwd als een respectvol en groot persoon. Keizer Karel, ook wel voor de franstaligen Charles Quint, had een tweetal passies. Eén daarvan was het leven. Het andere was zijn bier.
Er zijn 2 varianten gebrouwen van het merk Keizer Karel, namelijk een Robijn Rood (de avondschemering) en een Goud Blond (het ochtendlicht). Dit is zo gekozen om zo op alle momenten van een heerlijk passend biertje te kunnen genieten. Een gedachtengang naar de genieter zelf.
Keizer Karel Robijn Rood
De Keizer Karel Robijn Rood is een bier van hoge gisting met een uitgesproken volle smaak met aroma's in de fruitige en zoetige hoek. Ook de afdronk is zoet en hoppig tegelijk. Deze variant heeft een alcoholpercentage van 8,5% en valt onder de categorie speciaalbieren. Zoals de naam al doet vermoeden heeft dit bier een robijn rode kleur. De serveertemperatuur van deze Robijn Rood ligt tussen de 8 à 10 graden Celsius.
De Robijn Rode versie is te verkrijgen in de volgende verpakkingssoorten:
- Vat van 20 liter
- Krat 24 x 33 cl
- Krat 12 x 75 cl
- Clusterclip 4x33 cl
Hij is ook als geschenkverpakking te verkrijgen.
- Geschenkdoos met 2x Robijn Rood (33cl) en 2x Goud Blond (33cl) met 1 pot 3 oren
- Geschenkdoos met 2x Robijn Rood (33cl) en 2x Goud Blond (33cl) met 1 kelkglas
- Geschenkdoos met 1x Robijn Rood (33cl) en 1x Goud Blond (33cl) met 2 kelkglazen
Keizer Karel Goud Blond
De 2e variant is de Keizer Karel Goud Blond. Dit is een bier dat ook wat zoetig smaakt, maar daarnaast aroma bevat die meer kruidig is. De afdronk is bitter, maar zeer acceptabel.
Deze Goud Blonde speciaalbier heeft net als de Robijn Rode broertje een alcoholpercentage van 8,5%. Alleen is de Goud Blonde serveertemperatuur iets lager en komt dit bier het best tot zijn recht op 7 graden Celsius. Ook bij dit bier geldt dat de kleur van het bier verwerkt is in de naam.
Keizer Karel Goud Blond is in dezelfde verpakkingssoorten te verkrijgen als de Robijn Rood:
- Vat van 20 liter
- Krat 24 x 33 cl
- Krat 12 x 75 cl
- Clusterclip 4x33 cl
Ook deze is net als de Robijn Rood in geschenkverpakking te verkrijgen:
- Geschenkdoos met 2x Robijn Rood (33cl) en 2x Goud Blond (33cl) met 1 pot 3 oren
- Geschenkdoos met 2x Robijn Rood (33cl) en 2x Goud Blond (33cl) met 1 kelkglas
- Geschenkdoos met 1x Robijn Rood (33cl) en 1x Goud Blond (33cl) met 2 kelkglazen