Hoe bereid je een Italiaanse pizza?
De pizza Margherita en Marinara waren de eerste pizzasoorten in de geschiedenis. De recepten van deze Italiaanse pizza's stammen uit de 17e eeuw en bestaan uit een aantal verschillende basisingrediënten. Om de pizza's te kunnen bakken werd er gebruik gemaakt van een steenoven. Uit welke plaats komen deze Italiaanse pizza's oorspronkelijk en wat is de oorsprong van de namen 'Margherita' en 'Marinara'? Welke ingrediënten heb je allemaal nodig om deze pizza's te bereiden?
Italiaanse pizza bereiden
Geschiedenis
De Vikingen die in de 9e eeuw leefden bakten hun brood voordat zij het aten. Hierdoor kreeg het brood een pizza-achtige structuur. Het recept voor de eerste pizza (met Mediterraanse kruiden) werd echter pas in de 17e eeuw ontdekt. Het bakken gebeurde in de Italiaanse stad Napels met behulp van steenovens. Een pizza bestond slechts uit een pizzabodem met een beperkt aantal verschillende kruiden die rondom het Middellandse Zeegebied te vinden waren.
Margherita & Marinara
Oorspronkelijk bestonden er slechts twee soorten pizza's, namelijk de 'Margherita' en 'Marinara'. De pizza Margherita is de oudste pizzavariant en is genoemd naar de toenmalige koningin van Italië (Margaretha). De Margherita bestaat onder andere uit basilicum, mozzarella en tomaat. Dit zijn tevens de kleuren van de Italiaanse vlag, namelijk groen, wit en rood. De pizza Marinara heeft een andere oorsprong en heeft zijn naam te danken aan de vissers die in de baai van Napels te werk gingen en deze pizza aten. Dit gerecht bestaat onder andere uit oregano en knoflook.
Het kneden van deeg voor de pizzabodem. /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Het bereiden van de pizzabodem
Ingrediënten
- 250 gram harde witte bloem type 00, type 0 of een combinatie
- 175 milliliter water
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel olijfolie
- 1/2 zak droge gist (3,5 gram)
Het bereiden van het deeg
Om deeg te bereiden kan er witte bloem type 0, type 00 of een combinatie van beide gebruikt worden. Witte bloem '0' is tarwebloem die minder fijn gemalen is dan witte bloem '00'. Deeg dat bestaat uit bloem '00' is hierdoor wat elastischer dan deeg dat uit bloem '0' bestaat. De bloem behoor je met droge gist en zout te mengen. In het midden van het mengsel maak je vervolgens een putje waar je een halve theelepel olijfolie in doet. Vervolgens voeg je zo'n 100 milliliter water van ongeveer 37 graden toe en begin je vanuit het midden van het deeg te kneden. Blijf vervolgens tijdens het kneden meerdere malen een eetlepel water toevoegen totdat er uiteindelijk in totaal zo'n 175 milliliter water is toegevoegd. Het deeg moet je ongeveer 10 minuten te kneden.
Rijzen
Na het kneden moet het deeg rijzen. Dit doe je door het deeg onder een theedoek te plaatsen en het op een warme plek weg te zetten. Het deeg behoort langzaam te rijzen. Je laat het deeg ongeveer twee uur rijzen totdat het deeg twee keer zo groot is geworden.
Het creëren van de pizzavorm
De ronde vorm van een Italiaanse pizza behoort officieel zonder deegroller gemaakt te worden. Dit doe je door het deeg voorzichtig uit elkaar te trekken totdat de bodem de vorm van een platte cirkel heeft gekregen. Sommige ervaren pizzabakkers creëren deze vorm door de pizza in een cirkelbeweging te slingeren. De bodem van een Italiaanse pizza behoort uiteindelijk zo'n 3 millimeter dik te zijn.
Pizza Marinara /
Bron: Ruthven, Wikimedia Commons (CC0)Marinara
Ingrediënten:
- 700 gram rijpe (verse) tomaten
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 4 theelepels olijfolie
- 2 knoflooktenen
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel versgemalen peper
Het blancheren van de tomaten
Tomaten dien je te blancheren zodat je het vel kunt verwijderen. Blancheren is een techniek waarbij je de tomaten kort kookt om ze vervolgens in ijswater of onder de koude kraan onder te dompelen. Dit zorgt ervoor dat je de tomaten eenvoudig kunt pellen. Na het pellen snijd je de tomaten door midden en verwijder je het sap en de pitjes. Het verwijderen van het sap en de pitjes is namelijk bevorderlijk voor de smaakbeleving. Na het verwijderen van het sap en de pitjes snijd je de tomaten in kleine stukjes en verdeel je ze over het pizzadeeg. Vervolgens verdeel je vier theelepels olijfolie over de stukjes tomaat.
Het bereiden van knoflook en overige kruiden
Snijd de knoflook in dunne plakjes en verdeel de plakjes over de tomaat. Bestrooi daarna de gehele pizza met de oregano, vers gemalen peper en zout.
Margherita
Ingrediënten:
- 500 gram rijpe (verse) tomaten
- Basilicum (15 gram)
- Mozzarella di buffola (of fior di latte) (200 gram)
- 4 theelepels olijfolie
- 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel versgemalen peper
Het bereiden van de mozzarella
Rasp de mozzarella in grote snippers en voeg vervolgens een halve eetlepel versgemalen peper en twee eetlepels olijfolie toe. Je dient hierna de mozarella ongeveer een uur te laten staan zodat de mozzarella een sterke smaak krijgt. In plaats van mozzarella kun je ook fior di latte gebruiken.
Het bereiden van de tomaten
De tomaten dien je eerst te blancheren. Door de tomaten door de helft te snijden kun je het sap en de pitjes verwijderen. Snijd de tomaten daarna in kleinere stukjes en strooi zout over de tomaten. Als alternatief kun je een blik gehakte San Marzano-tomaten als ingrediënt gebruiken. Verdeel ten slotte zowel de mozzarella als de stukjes tomaat over het pizzadeeg.
Basilicum en parmezaanse kaas
Snijd de basilicum in kleine stukjes verspreid deze vervolgens over de pizza. Daarna de Parmezaanse kaas gelijkmatig over de pizza te raspen. Besprenkel de pizza vervolgens met twee eetlepels olijfolie.
Het bakken van de pizza in de oven
De oven dien je voor het juiste resultaat vóór te verwarmen. Dit geeft je de mogelijkheid om een pizza met een harde bodem te creëren zonder dat het beleg aangetast wordt. De harde bodem die vanwege de hitte ontstaat is bevorderlijk voor de smaakbeleving. Als je besluit een standaard oven te gebruiken zet je de oven op z'n hoogste stand. Meestal is dit ongeveer 250 à 300 graden. Het voorverwarmen duurt zo'n 5 à 20 min en is afhankelijk van wat voor oven je hebt. Als de oven voorverwarmd is plaats je voorzichtig de pizza in de oven. Tijdens het opwarmen smelt het beleg naar elkaar toe. Dit zorgt ervoor dat het voedsel uiteindelijk op zijn plek blijft. Als de oven geen draaiend mechanisme heeft is het aanbevolen om de pizza (met behulp van een ovenwant) na zo'n 7 minuten voorzichtig 180 graden te draaien. Dit is belangrijk omdat de warmte in de oven meestal niet geheel gelijkmatig verdeeld is. Het duurt zo'n 12 tot 15 minuten totdat de pizza geheel gaar is. Als je gebruikmaakt van een steenoven heb je maar 2 tot 3 minuten nodig om een pizza te bakken. Een steenoven kan namelijk een temperatuur van 500 graden bereiken waardoor het bakproces korter is.