Hoe bereid je een Italiaanse pizza?

Hoe bereid je een Italiaanse pizza? De pizza Margherita en Marinara waren de eerste pizzasoorten in de geschiedenis. De recepten van deze Italiaanse pizza's stammen uit de 17e eeuw en bestaan uit een aantal verschillende basisingrediënten. Om de pizza's te kunnen bakken werd er gebruik gemaakt van een steenoven. Uit welke plaats komen deze Italiaanse pizza's oorspronkelijk en wat is de oorsprong van de namen 'Margherita' en 'Marinara'? Welke ingrediënten heb je allemaal nodig om deze pizza's te bereiden?

Italiaanse pizza bereiden


Geschiedenis

De Vikingen die in de 9e eeuw leefden bakten hun brood voordat zij het aten. Hierdoor kreeg het brood een pizza-achtige structuur. Het recept voor de eerste pizza (met Mediterraanse kruiden) werd echter pas in de 17e eeuw ontdekt. Het bakken gebeurde in de Italiaanse stad Napels met behulp van steenovens. Een pizza bestond slechts uit een pizzabodem met een beperkt aantal verschillende kruiden die rondom het Middellandse Zeegebied te vinden waren.

Margherita & Marinara

Oorspronkelijk bestonden er slechts twee soorten pizza's, namelijk de 'Margherita' en 'Marinara'. De pizza Margherita is de oudste pizzavariant en is genoemd naar de toenmalige koningin van Italië (Margaretha). De Margherita bestaat onder andere uit basilicum, mozzarella en tomaat. Dit zijn tevens de kleuren van de Italiaanse vlag, namelijk groen, wit en rood. De pizza Marinara heeft een andere oorsprong en heeft zijn naam te danken aan de vissers die in de baai van Napels te werk gingen en deze pizza aten. Dit gerecht bestaat onder andere uit oregano en knoflook.

Het kneden van deeg voor de pizzabodem. / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Het kneden van deeg voor de pizzabodem. / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Het bereiden van de pizzabodem

Ingrediënten
 • 250 gram harde witte bloem type 00, type 0 of een combinatie
 • 175 milliliter water
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel olijfolie
 • 1/2 zak droge gist (3,5 gram)

Het bereiden van het deeg

Om deeg te bereiden kan er witte bloem type 0, type 00 of een combinatie van beide gebruikt worden. Witte bloem '0' is tarwebloem die minder fijn gemalen is dan witte bloem '00'. Deeg dat bestaat uit bloem '00' is hierdoor wat elastischer dan deeg dat uit bloem '0' bestaat. De bloem behoor je met droge gist en zout te mengen. In het midden van het mengsel maak je vervolgens een putje waar je een halve theelepel olijfolie in doet. Vervolgens voeg je zo'n 100 milliliter water van ongeveer 37 graden toe en begin je vanuit het midden van het deeg te kneden. Blijf vervolgens tijdens het kneden meerdere malen een eetlepel water toevoegen totdat er uiteindelijk in totaal zo'n 175 milliliter water is toegevoegd. Het deeg moet je ongeveer 10 minuten te kneden.

Rijzen

Na het kneden moet het deeg rijzen. Dit doe je door het deeg onder een theedoek te plaatsen en het op een warme plek weg te zetten. Het deeg behoort langzaam te rijzen. Je laat het deeg ongeveer twee uur rijzen totdat het deeg twee keer zo groot is geworden.

Het creëren van de pizzavorm

De ronde vorm van een Italiaanse pizza behoort officieel zonder deegroller gemaakt te worden. Dit doe je door het deeg voorzichtig uit elkaar te trekken totdat de bodem de vorm van een platte cirkel heeft gekregen. Sommige ervaren pizzabakkers creëren deze vorm door de pizza in een cirkelbeweging te slingeren. De bodem van een Italiaanse pizza behoort uiteindelijk zo'n 3 millimeter dik te zijn.

Pizza Marinara / Bron: Ruthven, Wikimedia Commons (CC0)Pizza Marinara / Bron: Ruthven, Wikimedia Commons (CC0)

Marinara

Ingrediënten:
 • 700 gram rijpe (verse) tomaten
 • 2 theelepels gedroogde oregano
 • 4 theelepels olijfolie
 • 2 knoflooktenen
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel versgemalen peper

Het blancheren van de tomaten

Tomaten dien je te blancheren zodat je het vel kunt verwijderen. Blancheren is een techniek waarbij je de tomaten kort kookt om ze vervolgens in ijswater of onder de koude kraan onder te dompelen. Dit zorgt ervoor dat je de tomaten eenvoudig kunt pellen. Na het pellen snijd je de tomaten door midden en verwijder je het sap en de pitjes. Het verwijderen van het sap en de pitjes is namelijk bevorderlijk voor de smaakbeleving. Na het verwijderen van het sap en de pitjes snijd je de tomaten in kleine stukjes en verdeel je ze over het pizzadeeg. Vervolgens verdeel je vier theelepels olijfolie over de stukjes tomaat.

Het bereiden van knoflook en overige kruiden

Snijd de knoflook in dunne plakjes en verdeel de plakjes over de tomaat. Bestrooi daarna de gehele pizza met de oregano, vers gemalen peper en zout.

Pizza Margherita / Bron: Valerio Capello at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Pizza Margherita / Bron: Valerio Capello at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Margherita

Ingrediënten:
 • 500 gram rijpe (verse) tomaten
 • Basilicum (15 gram)
 • Mozzarella di buffola (of fior di latte) (200 gram)
 • 4 theelepels olijfolie
 • 1 eetlepel geraspte Parmezaanse kaas
 • 1/2 theelepel zout
 • 1/2 theelepel versgemalen peper

Het bereiden van de mozzarella

Rasp de mozzarella in grote snippers en voeg vervolgens een halve eetlepel versgemalen peper en twee eetlepels olijfolie toe. Je dient hierna de mozarella ongeveer een uur te laten staan zodat de mozzarella een sterke smaak krijgt. In plaats van mozzarella kun je ook fior di latte gebruiken.

Het bereiden van de tomaten

De tomaten dien je eerst te blancheren. Door de tomaten door de helft te snijden kun je het sap en de pitjes verwijderen. Snijd de tomaten daarna in kleinere stukjes en strooi zout over de tomaten. Als alternatief kun je een blik gehakte San Marzano-tomaten als ingrediënt gebruiken. Verdeel ten slotte zowel de mozzarella als de stukjes tomaat over het pizzadeeg.

Basilicum en parmezaanse kaas

Snijd de basilicum in kleine stukjes verspreid deze vervolgens over de pizza. Daarna de Parmezaanse kaas gelijkmatig over de pizza te raspen. Besprenkel de pizza vervolgens met twee eetlepels olijfolie.

Het bakken van de pizza in de oven

De oven dien je voor het juiste resultaat vóór te verwarmen. Dit geeft je de mogelijkheid om een pizza met een harde bodem te creëren zonder dat het beleg aangetast wordt. De harde bodem die vanwege de hitte ontstaat is bevorderlijk voor de smaakbeleving. Als je besluit een standaard oven te gebruiken zet je de oven op z'n hoogste stand. Meestal is dit ongeveer 250 à 300 graden. Het voorverwarmen duurt zo'n 5 à 20 min en is afhankelijk van wat voor oven je hebt. Als de oven voorverwarmd is plaats je voorzichtig de pizza in de oven. Tijdens het opwarmen smelt het beleg naar elkaar toe. Dit zorgt ervoor dat het voedsel uiteindelijk op zijn plek blijft. Als de oven geen draaiend mechanisme heeft is het aanbevolen om de pizza (met behulp van een ovenwant) na zo'n 7 minuten voorzichtig 180 graden te draaien. Dit is belangrijk omdat de warmte in de oven meestal niet geheel gelijkmatig verdeeld is. Het duurt zo'n 12 tot 15 minuten totdat de pizza geheel gaar is. Als je gebruikmaakt van een steenoven heb je maar 2 tot 3 minuten nodig om een pizza te bakken. Een steenoven kan namelijk een temperatuur van 500 graden bereiken waardoor het bakproces korter is.
© 2019 - 2024 Island, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Hoe kan ik een heerlijke pizzabodem maken? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Een pizza bereiden is niet moeil…
Drie manieren om een pizza met eigen bodem te makenZelf een pizza maken is eenvoudig en kost niet veel tijd. Door de verse ingrediënten smaakt het veel beter dan de kant e…
Italiaanse broodjesVeel mensen weten inmiddels dat Italianen van eten houden. De Italiaanse keuken is al geheel geïntegreerd in onze samenl…
Ovenheerlijke pizza met courgette, geitenkaas en ansjovisHou je van pizza, maar vind je het te duur om elke week te bestellen of buitenshuis te eten? Wil je graag indruk maken o…

Chlorofyl (bladgroen) extraheren en als kleurstof gebruikenChlorofyl (bladgroen) extraheren en als kleurstof gebruikenChlorofyl, ofwel bladgroen is de groene kleurstof die legio planten en bloemen bezitten. Chlorofyl valt relatief eenvoud…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ElfQrin (Valerio Capello), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • https://www.dolcevia.com/nl/italie-culinair/italiaanse-recepten/pizza-focaccia-brood/958-zelf-pizza-bakken-maken
 • https://www.dolcevia.com/nl/italie-culinair/italiaanse-recepten/pizza-focaccia-brood/960-pizza-margherita
 • https://www.dolcevia.com/nl/italie-culinair/italiaanse-recepten/pizza-focaccia-brood/959-pizza-alla-marinara
 • https://www.libelle.be/lekker/bloem-tipo-00-wat-is-dat/
 • http://www.pizzadeegmaken.nl/pizzakruiden/
 • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Pizza
 • http://www.pizzapassie.nl/pizza-bakken#.W5a3Hc4zbRY
 • https://www.allesoveritaliaanseten.nl/italiaanse-kruiden/
 • https://www.startpagina.nl/v/eten-drinken/koken/vraag/13301/eerst-wachten-oven-voorgewarmd-voordat/
 • http://www.pizzadeegmaken.nl/pizzameel/
 • https://www.keukenliefde.nl/pizzadeeg-maken-filmpje/
 • https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R961600/pizza-margherita
 • https://youmiam.com/nl/recipe/2278/pizza-margarita-3/show
 • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
 • Afbeelding bron 2: Ruthven, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 3: Valerio Capello at English Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Island (91 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.