Koud gebrouwen koffie (cold brew) zelf maken met filterfles

Koud gebrouwen koffie (cold brew) zelf maken met filterfles Koud gebrouwen koffie of cold brew coffee moet niet verward worden met een ijskoffie. Het gaat hier om een koffievariant waarvoor bij de bereiding geen gebruik is gemaakt van verhitting. Op die manier krijg je een hele zachte en minder bittere koffie. Voor de bereiding is wel wat geduld nodig: je moet deze namelijk zeker 8 tot 12 uur in de koelkast laten staan. Door gebruik te maken van een cold brew filterfles maak je echter zo een hele liter die je nog een week in de koelkast kunt bewaren.

Koud gebrouwen koffie


Trend waait over uit de Verenigde Staten

Koud gebrouwen koffie of cold brew coffee is een trend die anno 2019 is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Bij alleen het horen van de naam kan het nog weleens verward worden met een ijskoffie of frappuccino. Dit zijn echter dranken op basis van gewone koffie waaraan ijsblokjes of ijsschaafsel is toegevoegd. Bij koud gebrouwen koffie gaat het om een koffie waarvoor bij de bereiding geen verhitting gebruikt is. Door de typische bereidingswijze krijg je een drank die weliswaar naar koffie smaakt maar geheel andere smaakaccenten heeft. Zo is de smaak lichter, zachter, minder scherp en van nature ietwat zoeter. Het bittere van gewone koffie herken je er niet meer in terug. Vervolgens kun je er op allerlei manieren mee variëren. Maak je geen zorgen: je dosis cafeïne krijg je gewoon binnen!

Niet heel veel koffietentjes verkopen koud gebrouwen koffie en als het wel op de kaart staat dan is het meestal flink aan de prijs. De hoge prijs heeft alles te maken met de lange bereidingstijd. Aan de ingrediënten ligt het niet want voor een koud gebrouwen koffie worden precies dezelfde bonen gebruikt als voor een heet kopje. Gelukkig is het zeer eenvoudig om deze koffievariant zelf te maken. De enige investering die gevraagd wordt is de aanschaf van een speciale filterfles. Wil je het uitproberen en heb je nog een cafetière in de kast staan dan kun je deze er ook voor gebruiken.

Kant-en-klare cold brew coffee van Minor Figures

Wil je voor je zelf aan de slag gaat met het bereiden van een echte cold brew eerst eens kijken of een kant-en-klare versie kan tippen aan de cold brew die je in je favoriete koffiezaak haalt? Er is kant-en-klare koud gebrouwen koffie te koop van het merk Minor Figures. Je kunt kiezen voor de smaakvariaties Coconut, Chocolate en Milk. Bij de Jumbo betaal je 2,49 euro voor een pakje van 250 ml (2019).

Hoe bereid je zelf koud gebrouwen koffie?

Voor de bereiding van een koud gebrouwen koffie heb je wel wat tijd nodig. Wil je daarom 's ochtends van kunnen genieten dan kun je het beste de avond ervoor een fles bereiden. Voor een echte kop cold brew heb je maar drie ingrediënten nodig:
  • 2 volle eetlepels gemalen koffie
  • 375 ml gefilterd water of mineraalwater
  • IJsklontjes
  • Daarnaast heb je voor de bereiding een filterfles of cafetière nodig (zie voor meer informatie hieronder)

Bereiding stap voor stap

  1. Doe de gemalen koffie in de filterfles samen met het gefilterde water of mineraalwater (voeg water toe tot de lijn)
  2. Tijdens het vullen van de fles met water moet je af en toe de koffie een beetje aanstampen
  3. Sluit de filterfles, zet deze in de koelkast en laat 8 tot 12 uur staan
  4. Vul een glas met ijsblokjes en eventueel naar believen melk en schenk de koffie op

Eindeloos variëren

Wanneer je basisingrediënt - de koffie - eenmaal gereed is kun je er natuurlijk eindeloos mee variëren. Zo kun je voor 's avonds een alcoholische variant maken met wat Licor 43 of Bailey's. Ook voor je kopje koffie in de ochtend kun je eindeloos variëren. Probeer bijvoorbeeld eens de toevoeging van een koffiesiroop (wel goed roeren want koud vermengd het minder makkelijk). Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld kokosmelk of een bolletje vanille-ijs toe te voegen. Op het internet zijn talloze cold brew recepten te vinden.

Gebruik van een filterfles

Voor het maken van een echte cold brew coffee kun je gebruik maken van een cafetière. Sinds de opkomst van de koud gebrouwen koffie zijn er echter ook speciale filterflessen op de markt die het maken van je favoriete drankje vergemakkelijken. Een filterfles heeft een speciaal compartiment waar je de gemalen koffie in doet. Het filter in de fles zorgt ervoor dat water en bonen optimaal vermengd worden zonder het risico dat je gruis in je koffie krijgt. In de gebruiksaanwijzing is bovendien precies te zien tot waar je water moet toevoegen. Gebruik je een filterfles dan kun je er bovendien voor kiezen om direct een hele voorraad te maken. De fles kun je dan gewoon in de koelkast laten staan. Doordat deze anders dan een cafetière luchtdicht kan worden afgesloten kun je koffie meerdere dagen bewaren. De flessen kun je eenvoudig wassen in de vaatwasser.

Speciale filterflessen voor het bereiden van koud gebrouwen koffie zijn verkrijgbaar van het merk Hario, dat bekend staat om haar hoge kwaliteit glaswerk. Tevens bestaan er speciale cold brew koffiekannen van Hario. De speciale cold brew filterflessen zijn verkrijgbaar vanaf circa € 27 euro (voor het laatst gecheckt in 2020). Je kunt deze kopen bij diverse koffiespeciaalzaken en webwinkels waaronder Bol.com en Fonq.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuis ijskoffie maken: drie heerlijke receptenThuis ijskoffie maken: drie heerlijke receptenKoffie is één van de meest populaire drankjes ter wereld. Jaarlijks wordt meer dan een miljard keer koffie geschonken. M…
Cold shock: in shock door te koud waterCold shock: in shock door te koud waterEr zijn verschillende soorten shocks die het menselijk lichaam ernstig kunnen beschadigen. Een van de bekendste is de al…
Cold Water Tail bij honden, pijnlijk maar onschuldig!Cold Water Tail bij honden, pijnlijk maar onschuldig!Cold Water Tail bij honden wordt ook wel broken tail genoemd, omdat het bij deze aandoening lijkt of de staart van de ho…
Aperitiefbieren uit België en Groot-BrittanniëAperitiefbieren uit België en Groot-BrittanniëSommige bieren zijn geschikt om als aperitiefbier te nuttigen. Om de essentie van een aperitiefje niet voorbij te lopen,…

Lunchpauzes op school: wat is gezond en lekker?Lunchpauzes op school: wat is gezond en lekker?Lunchpauzes op school zijn vaak lekker, maar meestal ook ongezond. Een broodje chocoladepasta, hagelslag of, als je geen…
Kruiden en specerijen als alternatieve smaakmakersKruiden en specerijen als alternatieve smaakmakersHet meest bekende zout dat we kennen is het keukenzout. We gebruiken het om ons eten op smaak te maken, zowel tijdens de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Qwalq, Pixabay
  • https://jonesbrotherscoffee.com/nl/blog/verfrissend-nieuw-cold-brew-koffie/
  • https://www.yahoo.com/style/how-to-make-cold-brewed-coffee-124077365644.html
  • http://www.hario.co.uk/coffee/cold-brew/cold-brew-coffee-glass-jug-1000ml.html
  • https://www.youtube.com/watch?v=-85re-nSmnA
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 30-03-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.