Pannen: kenmerken en gebruik van verschillende pannensoorten

Pannensoorten

Koekenpan
Koekenpannen zijn meestal groter dan kookpannen en steelpannen. Ze zijn diep zodat er voldoende ruimte voor voedsel is. Deze pannen zijn geschikt voor het bereiden van een hoop verschillende gerechten, zoals bijvoorbeeld vleesgerechten of allerlei groentes. Het is mogelijk om vlees een stevig laagje te geven door een laag olie of boter in de pan te doen. Hierdoor blijft de binnenkant van het vlees mals.Anti-aanbaklaag
Een koekenpan heeft vaak een anti-aanbaklaag. Dit zorgt ervoor dat het voedsel niet aanbakt tijdens het bakken. Hierbij kan er gekozen worden tussen onder andere een gietijzeren, teflon of keramische (in het Engels 'ceramic') anti-aanbaklaag. Een keramische anti-aanbaklaag is minder sterk dan de meeste anti-aanbaklagen. Het is echter goedkoop en eenvoudig schoon te maken. Het gebruik van lauw water en een (vaat)doekje is goed genoeg om de laag schoon te krijgen. Het is aanbevolen om tijdens het aanschaffen van het product de dikte van de anti-aanbaklaag te bestuderen omdat dit bepalend is voor de levensduur van de anti-aanbaklaag.

Kookpan
Kookpannen hebben meestal een deksel met een klein gat. Dit gat bevindt zich aan de rand van het deksel en zorgt ervoor dat de druk op het deksel kan worden afgevoerd. Het kookgerei wordt namelijk gebruikt om water zodanig te verwarmen dat het begint te koken. Meestal begint het deksel een piepend geluid te maken wanneer er een hoge druk op komt te staan. Het is aanbevolen om vervolgens de deksel te verwijderen zodat het niet overstroomt. Kookpannen zijn vooral geschikt voor het koken van onder andere pasta en allerlei groentes.
Steelpan
Een steelpan wordt vaak gebruikt voor sauzen en kleine gerechten. Een steelpan heeft namelijk weinig inhoud en heeft een steel zodat de pan eenvoudig gekanteld kan worden. Het kantelen is nodig zodat de inhoud eenvoudig op een gerecht gegoten kan worden. Steelpannen kunnen met of zonder deksel geleverd worden. Men gebruikt in de meeste gevallen een zacht vuurtje om de saus of het gerecht op te warmen. Als er een deksel meegeleverd wordt kan deze gebruikt worden om spetters te voorkomen. Bij een dicht deksel is het van belang om deze af en toe te verwijderen om te kijken of de saus niet aanbrandt.Wokpan
Hiermee worden er meestal Aziatische gerechten meegemaakt. Deze gerechten hebben weinig olie maar een groot oppervlakte nodig. Wokpannen hebben hiervoor een groot formaat en twee grote handvatten. Het keukengerei heeft een diepe en bolle vorm zodat hier voldoende voedsel in gebakken kan worden. De gerechten kunnen door middel van een kleine laag olie bereid worden. De gerechten die hiermee gemaakt worden zijn meestal vrij snel klaar.
Stoof-/braadpan
Braadpannen zijn meestal zwaar omdat zij vaak van gietijzer zijn gemaakt. Soms worden braadpannen ook wel stoofpannen genoemd. Het zijn namelijk synoniemen van elkaar. De pannen bevatten altijd een deksel zodat het voedsel een hoge temperatuur kan bereiken en tegelijk lang warm blijft. Braadpannen hebben meestal een klein tot middelgroot formaat. Het kookgerei is uitermate geschikt voor het bereiden van diverse vleessoorten.