Eten uit een printer; een nieuwe voedseltechnologie!

Eten uit een printer; een nieuwe voedseltechnologie! Voedsel bereiden op een compleet andere manier dan we gewend zijn, is anno 2017 volop in ontwikkeling. Koekjes, snoep, brood en pizzabodems komen uit een 3D-printer. Onderzoekers zijn razend enthousiast en zien veel mogelijkheden. Koks en levensmiddelenproducenten kijken met veel belangstelling naar deze ontwikkeling. Deze methode van voedsel produceren biedt dan ook veel mogelijkheden voor zowel de consument, het bedrijfsleven maar ook voor zaken als milieu en het wereldvoedselprobleem.

Hoe werkt voedsel printen?

Het begint bij het maken van een driedimensionale print. Ontwerpers maken een digitaal ontwerp en zetten dit om naar een bestand. Vervolgens zijn er natuurlijk materialen nodig. Anno 2017 wordt veel gebruikgemaakt van ingrediënten die door verwarmen samengesmolten zijn tot poeder. Ook laat men ingrediënten smelten om het vervolgens te kunnen printen. Het ontwerp wordt ingeladen op de computer en de materialen worden in de printer gedaan. De printer legt een enorme hoeveelheid lagen over elkaar. Al die plakjes samen koelen weer af en vormen uiteindelijk het driedimensionale voedselobject.

Bediening van een voedselprinter

Een voedselprinter is aangesloten op het internet. Er is vaak sprake van een aantal voorgeprogrammeerde recepten. Bij sommige apparaten kan men ook eigen recepten invoeren en maken. De printer heeft een touchscreen, dat men kan gebruiken voor de bediening. Men kiest een recept en vervolgens geeft de software de printer instructie wat er moet gebeuren.

Welke mogelijkheden biedt deze nieuwe technologie voor het bedrijfsleven?

De nieuwe techniek van voedsel printen is heel anders dan de huidige processen die gebruikt worden. Hieronder staan enkele mogelijkheden op een rijtje.
  • Marketing. De doelgroep beter bereiken. Als men weet wat die wil, kan het voedsel precies op die groep worden afgestemd. Ook kunnen er nieuwe en unieke producten gemaakt worden met behulp van de nieuwe technologie. Zo kan een leverancier zich onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.
  • Design. Door voedsel te printen kan men precies voldoen aan de voorkeuren van de consument. Bij het printen kan door de software elke willekeurige vorm geproduceerd worden.
  • Minder risico. De introductie van een nieuw artikel zorgt voor veel kosten. En dan is er altijd een risico. Gaat de consument het product kopen, of niet? Een bedrijf kan, door voedsel te printen, gerichter produceren. Door minder voorraad te produceren beperkt men de kosten en het risico dat de introductie een flop wordt.
  • Printen on demand. Het product wordt pas geproduceerd als het besteld is. Dit heeft gevolgen voor de logistiek. Er zijn geen grote voorraden nodig. Geen magazijnen om die voorraden op te slaan. Ook kan er efficiënter vervoer van de producten plaatsvinden.

Welke mogelijkheden biedt eigen eten printen voor de consument?

Iedereen met een printer kan zijn of haar eigen eten ontwerpen. Op de samenstelling van het eten dat we kopen in de winkel hebben we geen invloed. Als er thuisprinters te koop zijn, kan iedereen eten maken naar zijn of haar eigen wens. Dan kan wel de eigen samenstelling van het voedsel bepaald worden. Welke voedingsstoffen wil men in het eten hebben? Hoeveel calorieën? Welke smaak? Ook kan ons eten in elk denkbare creatieve vorm gemaakt worden.

Voedsel printen biedt mogelijkheden voor de hele wereld

Niet alleen voor ons dagelijks eten, maar voor vele andere doeleinden kan geprint voedsel een voordeel zijn.
  • Wereldvoedselprobleem. In 2050 bevat de aarde tussen de 9 en 10 miljard mensen. Maar hoe voeden we die allemaal? Er wordt hard gewerkt aan ideeën om deze uitdaging om te buigen in voldoende voedsel voor iedereen. Het printen van voedsel kan hier zeker een bijdrage leveren.
  • Voedselverspilling. Door het 'printing-on-demand'-principe toe te passen is het niet meer nodig om voorraden aan te leggen. Hiermee is de kans op overschot en bederf een heel stuk kleiner geworden.
  • Alternatieve voedingsbronnen. Bronnen die beschikbaar zijn over de hele wereld maar niet tot de verbeelding spreken, kunnen aangesproken worden. Bijvoorbeeld zeewier, waarvan men de ingrediënten kan omzetten tot smakelijke producten die ook nog eens goed zijn voor de mens.
  • Milieu. Voordat eten op het bord ligt, is er veel gebeurd. Na het produceren moet het vanuit de fabriek naar een distributiecentrum of een winkel gebracht worden. Door het transport dat eraan te pas moet komen, is er sprake van veel CO2-uitstoot. Lokaal voedsel printen kan ervoor zorgen dat er minder transport nodig is en de uitstoot van CO2 vermindert.
  • Zorg. Oudere mensen, baby's en mensen met een dieet hebben een specifieke voedselsamenstelling nodig. Indien nodig kan er voor één persoon apart voedsel met een unieke samenstelling gemaakt worden.
  • Ziekte. Bij kankerpatiënten verdwijnt door de chemokuren vaak iedere smaakbeleving van voedsel. Hierdoor gaat eten tegenstaan. Als we de smaak aan kunnen passen, dan eten deze mensen weer wel en kan dit leiden tot een sneller herstel.
  • Gezondheid. We gebruiken te veel zout en suiker in het dagelijks leven, wat tot ziekten als diabetes en te hoge bloeddruk leidt. Veel voedsel uit de supermarkten is ook te zout of bevat erg veel suiker. Bij het printen van het eigen voedsel kan er rekening gehouden worden met de maximaal toegestane hoeveelheid zout of suiker en kan de hoeveelheid behoorlijk worden gereduceerd.

Bron: Jinny Kuan, PixabayBron: Jinny Kuan, Pixabay

Welk eten komt uit de printer?

Omdat de techniek anno 2017 nog in de kinderschoenen staat, gaan de ontwikkelingen razendsnel. Nieuwe technieken als meerdere materialen mengen zijn in ontwikkeling. Samengevat kan men zeggen dat de machines niet zelf daadwerkelijk koken en bakken. Wel nemen ze het voorbereiden van voedsel en maaltijden voor hun rekening. Een bodem maken voor de pizza doet de machine. De saus voor op die bodem ook. Als men kaas, tomaten, olijven of andere dingen op de pizza wil, moet men dit met de hand doen.

Onderzoek naar technieken en ingrediënten

Om de technieken te verbeteren en voedsel printen ook voor grotere bedrijven interessant te maken, vindt er veel onderzoek plaats. In de eigen keuken kan een printer volstaan die voor enkele personen voedsel print. Maar voor grote bedrijven, die hun geproduceerde voedsel ook aan de supermarkten willen aanbieden, moet er sprake zijn van veel capaciteit. Behalve naar nieuwe technologie wordt er ook onderzoek gedaan naar nieuwe producten en ingrediënten voor die producten.
© 2017 - 2024 Explorer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Potentie van het 3D-printenPotentie van het 3D-printenHet 3D-printen is een relatief nieuwe productietechniek. De mogelijkheden lijken oneindig als verwoord door de enthousia…
Manieren om je 3D-ontwerp te laten printenManieren om je 3D-ontwerp te laten printenJe hebt misschien wel eens een mooi ontwerp gezien in een 3D-webwinkel of je wilt je eigen ontwerp realiseren. Maar je b…
De ontwikkeling van de 3D-printerDe ontwikkeling van de 3D-printerDe 3D-printer gaat een steeds grotere rol vervullen en er kan steeds meer mee. Het einde van deze ontwikkeling is nog la…

Welke olie te gebruiken voor welke bereiding?Welke olie te gebruiken voor welke bereiding?Als we een gezonde maaltijd willen bereiden, is het belangrijk slechts een geringe hoeveelheid aan vetten te gebruiken.…
Slagroompatronen makkelijker openen met crackerSlagroompatronen makkelijker openen met crackerEen slagroompatroon of NO2-patroon is een cilindervormige patroon met daarin distikstofmonoxide. Deze zijn bedoeld om ee…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 3dman Eu, Pixabay
  • https://www.processingprofs.nl/nieuws/3d-foodprinter-waarom-voedsel-printen-in-uw-bedrijf
  • http://nos.nl/artikel/431896-voedsel-uit-3d-printer-komt-eraan.html
  • http://3d-printmagazine.com/3d-voedselprinter-foodini-ligt-januari-2015-de-winkel/
  • http://home.deds.nl/~557329/hoe-werkt-een-3d-printer.html
  • http://www.ground3d.nl/grounded-or-not-voedsel-printen/
  • https://www.tno.nl/nl/over-tno/nieuws/2015/5/3d-geprint-voedsel-voor-mensen-met-slik-en-kauwproblemen/
  • Afbeelding bron 1: Jinny Kuan, Pixabay
Explorer (63 artikelen)
Gepubliceerd: 29-05-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.