Zelf kombucha maken zonder of met brouwpot
Kombucha of komboecha is een gezonde natuurlijke drank die verschillende lactobacilculturen, gistculturen en probiotica bevat. Aan de drank worden diverse gezondheidsvoordelen toegeschreven. Je kunt het in flesjes in de supermarkt kopen maar het is ook niet moeilijk om het zelf te maken. Ben je een grootverbruiker dan kan dit je een hoop geld schelen. Voor de bereiding kun je een speciale kombucha-brouwpot gebruiken. Dit voorkomt geklieder met theedoeken, elastieken en zeven.
Inhoud
Wat is kombucha?
Kombucha (ook wel komboecha) is een steeds populairder wordend drankje dat gemaakt wordt door fermentatie van gezoete thee door lactobacilculturen en gistculturen. Het wordt ook wel aangeprezen als 'drank met levende culturen'. Aan kombucha worden diverse gezondheidsvoordelen toegeschreven. Geclaimd wordt onder meer dat het drankje ontgiftend werkt, een antimicrobiële en antibiotische werking heeft, goed is voor de huid, het kliersysteem reinigt, de spijsvertering bevorderd, helpt tegen gewrichtsontstekingen en urinezuur neutraliseert. Dat kombucha ook daadwerkelijk gezondheidsbevorderende effecten heeft is onder wetenschappers echter onderwerp van discussie. Wat wel vaststaat is dat in kombucha glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur en vitamines zitten die gezond zijn. Daarnaast bevat het drankje probiotica.
Kombucha is in diverse natuurwinkels en zelfs supermarkten te koop in flesjes. Het is verkrijgbaar in naturelsmaak maar daarnaast ook met diverse toegevoegde smaken zoals framboos, kokos, gember, granaatappel en lavendel. Het is er met en zonder toegevoegd koolzuur. Bekende merken die kant-en-klare kombucha aanbieden en in Nederland verkrijgbaar zijn zijn onder meer Captain Kombucha, Karma Kombucha, Kejiwa en Ucha Kombucha.
Leuk weetje
Kijkers van de populaire Netflix-serie Designated Survivor zouden bekend kunnen zijn met dit drankje doordat het het favoriete drankje is van het karakter Emily Rhodes. Het speelt zelfs een rol in de serie wanneer Lyor Boone – die er een hekel aan heeft – Emily ervan weerhoudt haar kombucha te drinken door een hele voorraad op te kopen.
Zelf kombucha maken
Je kunt kombucha dus gewoon kant-en-klaar in de winkel kopen maar dit is redelijk prijzig, en dat terwijl het eigenlijk helemaal niet moeilijk en zelfs best leuk is om het zelf thuis te bereiden. Voor het zelf bereiden van het gefermenteerde drankje zijn slechts vijf ingrediënten nodig. Daarnaast heb je een wekpot en wat andere benodigdheden nodig als instrumenten. Dit kan echter ook vervangen worden door een speciaal voor het bereiden van kombucha gemaakte brouwpot (
zie verderop).
Ingrediënten
Voor het zelf maken van ongeveer 2 liter kombucha heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 2 liter water
- 10 gram thee (groen of zwart)
- 200 gram suiker
- 50 ml appelazijn of bestaande kombucha
- 1 kombucha-zwam (SCOBY)*
*
Een kombucha-zwam of SCOBY kun je kopen bij diverse natuurwinkels en webshops zoals Mani Vivendi en Yoghurt.nl.
Benodigdheden
Heb je geen kombucha-brouwpot dan heb je de volgende zaken nodig voor de bereiding:
- 1 steelpan
- 1 diep bord
- 1 grote glazen pot van circa 3 liter
- 1 theedoek of kaasdoek
- 1 elastiek die om de glazen pot past
- 1 plastic trechter met zeef
- Enkele glazen flessen met een totale inhoud van 2 liter
Instructies voor bereiding
Om zelf een heerlijke voorraad kombucha te maken volg je de volgende tien instructies op:
- Breng een halve liter water aan de kook in een steelpan en laat de thee hierin 15 minuten trekken
- Los na het verwijderen van de thee de 200 gram suiker op in het kokende water
- Schenk het theewater met de opgeloste suiker over in de grote glazen pot en voeg hierbij de overige 1,5 liter water bij een maximale temperatuur van 40 graden Celsius
- Voeg de 50 ml appelazijn of bestaande kombucha toe en leg hierin voorzichtig de kombucha-zwam
- Dek de pot af met de theedoek of kaasdoeken en bindt hieromheen het elastiek
- Plaats de pot op een donkere plek bij kamertemperatuur
- Geef het tussen de 7 en 14 dagen om te fermenteren (met de duur kun je experimenteren, hoe langer het staat des te zuurder wordt de smaak)*
- Als je tevreden bent over de smaak schep je de oude en de nieuwe zwam eruit en leg je de nieuwe met wat vloeistof in een diep bord**
- Plaats de trechter met zeef één voor één over de glazen flessen en schenk hier voorzichtig de vloeistof doorheen
- Bewaar de flessen kombucha in de koelkast tot gebruik
*
Na zeven dagen kun je met een dun rietje door de nieuwgevormde zwam heen prikken om een slokje te nemen en te kijken of het drankje al op de gewenste smaak is.
** De nieuwe zwam kun je bewaren om bij de volgende bereiding te gebruiken.
Gebruik van een brouwpot voor het bereiden van kombucha
Maak je vaker kombucha of heb je gewoon geen zin in geklieder met een theedoek en het overschenken van de drank in flessen dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een speciaal voor het bereiden van kombucha gemaakte
brouwpot. Wanneer je gebruik maakt van een brouwpot in plaats van een gewone glazen pot dan hoef je deze niet af te dekken met een doek en elastiek maar gebruik je gewoon het deksel aan de bovenkant. Is de drank voldoende gefermenteerd dan hoef je deze bovendien niet over te schenken in flessen: de brouwpot bevat vaak een tapkraantje waardoor je zo je glas kunt vullen vanuit de pot. Brouwpotten zijn verkrijgbaar van het merk
Mortier Pilon. Van dit merk zijn tevens speciale kombucha-beugelflessen met klikdeksel verkrijgbaar waarin de drank bewaard kan worden.