Het nut van bloem zeven tijdens het bakken
Bloem is in veel baksels een hoofdingrediënt. Zo kan bloem gebruikt worden bij het bakken van cake, taarten, broden, koekjes, etc. In sommige recepten staat in de ingrediëntenlijst of in de bereidingswijze aangegeven dat je de bloem moet zeven. Dit is echter niet bij ieder recept het geval. Ook bij eigen gecreëerde recepten is het de vraag of het nuttig is om de bloem wel of niet te zeven. Het is niet rampzalig als je het niet zeeft, maar het heeft wel effect op de kwaliteit van je baksel.
Redenen voor het zeven van bloem
Er zijn verschillende redenen om bloem te zeven tijdens de bereiding van baksels met bloem. De voornaamste reden is dat bloem klontjes bevat. Dit is vooral van belang bij het bakken van een biscuitbodem voor een taart. Bij biscuitdeeg moet je de bloem erdoorheen scheppen, anders verliest het beslag zijn luchtigheid, en krijgt de biscuitbodem een vaste structuur (en rijst deze minimaal). Als je de bloem niet zeeft voordat je het door het beslag schept, zal je in de biscuitbodem klontjes bloem tegenkomen. Het laatste wat je wilt in je taartpuntje is een vies hompje. Verder krijg je door het zeven van bloem luchtigere baksels, een fijnere structuur, neemt de bloem beter op in het beslag of deeg en kan je bloem beter combineren met andere (droge) ingrediënten.
Geen klontjes en luchtigere baksels
Je komt het vaak tegen: klontjes in bloem. In een pak bloem zit weinig lucht. Dit komt doordat in de fabriek de bloem wordt aangestampt als het in zakken gaat. De fabrikant doet dit om economische redenen. Door één kilo bloem in een kleinere verpakking te doen, kunnen er meer verpakkingen per keer getransporteerd worden naar de winkels. Doordat een pak bloem weinig lucht bevat, ontstaan er klontjes. Het zeven van bloem zorgt er niet alleen voor dat er geen klontjes in je beslag of deeg komen. Het zorgt ook voor luchtiger beslag of deeg en een luchtigere structuur van je baksel (doordat je door zeven lucht toevoegt). Niet alleen bloem, maar ook andere ingrediënten, zoals bakpoeder, cacao, maïzena en suiker, kan je zeven om meer lucht in je baksel, en dus een luchtigere structuur, te krijgen. Hierdoor krijg je luchtigere baksels.
Als je geen zeef bij de hand hebt en je alleen een luchtigere structuur in een baksel wilt krijgen, kun je ook andere methoden gebruiken, zoals:
- De bloem kloppen met de garde;
- De bloem in een grote, luchtdichte bak bewaren en het doorroeren met een houten lepel bij het in de bak doen en bij gebruik;
- Gebruik een fijn vergiet als deze wel aanwezig is.
Fijnere structuur
Het zeven van bloem is ook van belang om een baksel een fijnere structuur te geven. Hoe fijner de zeef, des te beter het resultaat.
Betere opname van bloem in beslag of deeg
Indien je bloem zeeft, mengt dit zich sneller met andere ingrediënten. Als je droge ingrediënten (ingrediënten waar geen vocht aan toegevoegd is) zeeft, en deze vervolgens toevoegt aan natte ingrediënten (zoals ei en boter) in het beslag, zal je merken dat het mengen van de ingrediënten sneller en gemakkelijker gaat. Het is daarom ook aan te raden om bloem altijd te zeven bij het bakken van cake, muffins, en cupcakes. Als je het beslag van cake, muffins, of cupcakes te lang roert, krijg je een te vast beslag. Daardoor krijg je geen luchtige cake, muffins of cupcakes.
Gelijkmatiger combineren van ingrediënten
Als je bloem wilt combineren met een ander droog ingrediënt, kan je het beste beide ingrediënten zeven om deze bij elkaar te brengen. Droge ingrediënten zijn ingrediënten waar geen vocht aan toegevoegd is. Een mooi voorbeeld van een droog ingrediënt is cacaopoeder. Cacaopoeder wordt gebruikt als je bijvoorbeeld een chocoladecake, chocoladetaart, of een Schwartzwalder kirsch taart maakt. Als je bloem en cacaopoeder zeeft, worden deze ingrediënten gelijkmatiger gecombineerd voordat je ze met andere ingrediënten mixt. Het resultaat van je baksel ziet er dan ook gelijk professioneler uit. Als je een grote hoeveelheid bloem combineert met een kleine hoeveelheid van een ander droog ingrediënt (zoals suiker of zout) en dit niet zeeft, dan merk je dit aan de smaak en de structuur van je baksel.
Maakt het uit wanneer je de bloem zeeft?
Je kunt bloem eerst afwegen en daarna zeven, of zeven als je het afweegt. Als je de bloem eerst afweegt en daarna zeeft, voorkom je dat het weer gaat klonteren als je het in de andere schaal met de andere ingrediënten mixt. Een andere optie is de bloem zeven als je het afweegt. Het gewicht van bloem zeven bij het afwegen kan verschillen van het gewicht van bloem als je het niet zeeft bij het afwegen. Het verschil zie je vooral bij het gebruik van ‘measuring cups’ in plaats van een reguliere weegschaal. In Amerikaanse, Australische, en Engelse keuken gebruikt men vaak
‘measuring cups’ voor het afwegen van ingrediënten. Indien je bloem zeeft boven een ‘measuring cup’ weegt deze minder zwaar dan wanneer je met een
‘measuring cup’ een schep uit het pak bloem haalt.