Buitenlands

Albanezen in de keuken: kannibalen en dronkelappen

Albanezen in de keuken: kannibalen en dronkelappen

De Mediterrane keuken staat bekend als een van de populairste keukens van de wereld. Turkse baklava, Griekse feta en Italiaanse pizza's zijn wereldwijd bekend. De Albanese keuken, sterk verbonden met…
Poolse drank en drinken uit Polen

Poolse drank en drinken uit Polen

De wodka uit Polen staat internationaal bekend om de excellente kwaliteit en omvat naast de heldere wodka ook wodka's welke op smaak zijn gemaakt. In Polen worden diverse soorten bier gebrouwen en het…
De keuken van Malta

De keuken van Malta

Malta is doordrenkt van geschiedenis, een geschiedenis vol met bezettingen en invasies. De Feniciers, de Romeinen, Arabieren, Noormannen, de Ridders van St. John, de Fransen, de Engelsen en Italianen.…

Zuid-Afrikaanse barbecue (Braai)

In feite bestaat dé Zuid-Afrikaanse keuken niet. Het is een mengelmoes van vele diverse eetculturen die in het zuiden van Afrika samenkomen. Behalve de oorspronkelijke bewoners hebben vele immigrante…
De wereldkeuken: sushi lekker en gezond uit Japan

De wereldkeuken: sushi lekker en gezond uit Japan

Meer en meer landgenoten kiezen voor een exotische ver- weg vakantie. De wereldkeuken komt daardoor steeds dichterbij. De Japanse keuken krijgt ook hier meer en meer vaste voet aan de grond. Zijn repu…

Risotto en bijpassende wijnen

Risotto is een rijstgerecht dat zijn oorsprong vindt in het Italiaanse Piemonte. In het noorden van Italië wordt de rijst in bouillon gekookt samen met andere ingrediënten, zoals groente, paddenstoe…
Thais koken: Ingrediënten in de Thaise keuken

Thais koken: Ingrediënten in de Thaise keuken

De Thaise keuken staat bekend om zijn heerlijke gerechten. Veel mensen willen daarom thuis zelf Thais koken. Er zijn veel Thaise recepten verkrijgbaar, maar het is vaak moeilijk om de juiste ingredië…
Geheimen van de Surinaamse keuken

Geheimen van de Surinaamse keuken

Recepten voor Surinaamse gerechten kun je Internet-wide vinden. Meestal blijven deze gerechten wat aan de veilige kant, oftewel: ze worden aangepast aan de Nederlandse smaak. Ook in restaurants kiest…
Surinaams culinair

Surinaams culinair

Met de immigratie van Surinamers (vooral vanaf 1975) maakte Nederland kennis met één van de belangrijkste onderdelen van de Surinaamse cultuur: de beroemde Surinaamse keuken. Die is een mix van het…

Wat is het geheim van een goede risotto?

Het begint met de keuze van de juiste rijst. Immers niet iedere rijst is geschikt om er risotto van te maken. Een goede risotto is geurig, smeuig, hartig en romig, maar heeft tegelijkertijd ook 'bite'…

Mujdei, Roemeense knoflooksaus

Mujdei, uitgesproken als 'moesdei', is de meest gebruikte saus in Roemenië. De saus staat in elk restaurant op het menu en iedere huisvrouw weet hoe ze gemaakt wordt. De basisingredienten, knoflook,…

Vegetarisch eten in Roemenië

Er wordt mij vaak gevraagd of het mogelijk is om in Roemenië vegetarisch te eten. Die vraag is niet zo eenvoudig met ja of nee te beantwoorden. In de eerste plaats hangt het er van af wat je onder �…

Panettone, het traditionele Italiaanse kerstbrood

Het traditionele Italiaanse kerstbrood, dat heerlijk luchtig en zacht is en een uniek aroma van vanille en gekonfijte vruchten heeft, verovert door zijn verrukkelijke smaak en veelzijdigheid een steed…
Baskenland: specialiteiten uit Zuid-Frankrijk

Baskenland: specialiteiten uit Zuid-Frankrijk

Wie in het Franse Baskenland is geweest kent ze wel, de typisch Baskische produkten. Zo heb je de piment d'espelette, waar heel wat gerechten mee worden gekruid en waar ook de typisch Baskische saus m…
Baskenland: Patxaran, een overheerlijk likeurtje uit Navarra

Baskenland: Patxaran, een overheerlijk likeurtje uit Navarra

Op een zonnige dag smaakt een glaasje goed gekoelde Patxaran overheerlijk! Deze likeur uit het Baskenland en meer bepaald uit de streek Navarra wordt gemaakt door sleedoornbessen te laten weken in een…
Camembert, de koning onder de kazen

Camembert, de koning onder de kazen

Charles de Gaulle zei al dat, “men geen land kan regeren dat een aanbod van 365 verschillende soorten kaas heeft”. Winston Churchill was van mening dat, “een land met meer dan 300 verschillende…

Yang Mei bessen - Wat is het? En waarom is het zo gezond?

Yang Mei, ook wel Chinese Bayberry of Myrica rubra genoemd is een Chinees fruit dat barst van de vitamine C en anti oxidanten. Yang Mei is het nieuwe supergezonden powerfruit dat door veel westerse be…

Zoete herinnering

Je herinnert het je als de dag van gisteren hoe heerlijk je genoten hebt van die lekkere zonnige vakantiewijntjes. Toch smaakt dezelfde wijn hier in Nederland weer heel anders. Dat heeft niet alleen t…

De smaak van de Spaanse Pyreneeën

In tien authentieke Catalaanse worstjes is de smaak te proeven van de Spaanse Pyreneeën. Deze worstjes worden er fuets genoemd van Carne del Sol. Op een zeer geschikte locatie in de Pyreneeen worden…

Bakermat van de pasta

Zuid-Italie is de bakermat van de pasta. In deze streek vind je de uitgestrekte velden met de speciale harde tarwe (grano duro) die nodig is om pasta te maken. Door de Sanniovallei stromen twee rivier…