Poolse drank en drinken uit Polen
De wodka uit Polen staat internationaal bekend om de excellente kwaliteit en omvat naast de heldere wodka ook wodka's welke op smaak zijn gemaakt. In Polen worden diverse soorten bier gebrouwen en het land staat bekend om de vele vruchtensappen die er worden geproduceerd, naast de verschillende soorten mineraal-water welke hun oorsprong in de Poolse kuuroorden vinden.Wodka uit Polen
Wodka (of Vodka) is al sinds de vroegste herinnering de nationale drank van Polen en er zijn alleen daarom al honderden merken wodka op de markt. In tegenstelling tot de "neutraal" smakende internationale wodka's hebben wodka's uit Polen een onderscheidend karakter. Het moet koud worden geserveerd en het beste kun je het langzaam "slurpen" om de diepte van de verschillende smaken het beste te proeven. De wodka is Polen kan worden onderverdeeld in twee soorten: heldere wodka en woka met een smaak of aroma. Onder de heldere wodka's is Wyborowa misschien wel de bekendste; het heeft de smaak van rogge en een subtiele zoetigheid, waarvoor het distillatie-proces geheel verantwoordelijk is. Er worden dus geen additieven toegevoegd om dit effect te bereiken. Van de heldere variant worden zelfs koshere wodka's geproduceerd, geheel volgens de Joodse regels. Luxe heldere wodka's hebben ook hun plaats op de markt veroverd; Chopin, met een afbeelding van de beroemde componist op het label en Belverdere, genoemd naar het paleis in Warschau, zijn goede voorbeelden.Gearomatiseerde wodka's zijn aftreksels van fruit, kruiden en verschillende andere ingrediënten. Eén van de meest originele is Zubrówka, op smaak gebracht met het kruid "bizongras". Dit gras, wat men alleen in het Nationale Park Bialowieza in Oost-Polen aantreft, is het favoriete voedsel van de Europese bizon, welke daar nog steeds vrij leven. Een andere unieke Poolse wodka is Goldwasser, waar een stukje bladgoud is verwerkt, naar een origineel 16e eeuws recept. Het wordt voornamelijk als digestief gedronken, na een maaltijd. Wodka wordt zelden zonder voedsel geserveerd. Voor een maaltijd drinkt men wodka met hors d'oeuvres (zakaski), zoals zoute haring, ingemaakte paddenstoelen, augurken, Poolse worst en roggebrood. Deze zoute, kruidige smaken balanceren de smaak van de wodka en moedigen het schenken van een volgende ronde aan.