Poolse drank en drinken uit Polen
De wodka uit Polen staat internationaal bekend om de excellente kwaliteit en omvat naast de heldere wodka ook wodka's welke op smaak zijn gemaakt. In Polen worden diverse soorten bier gebrouwen en het land staat bekend om de vele vruchtensappen die er worden geproduceerd, naast de verschillende soorten mineraal-water welke hun oorsprong in de Poolse kuuroorden vinden.
Wodka uit Polen
Wodka (of
Vodka) is al sinds de vroegste herinnering de nationale drank van
Polen en er zijn alleen daarom al honderden merken wodka op de markt. In tegenstelling tot de "neutraal" smakende internationale wodka's hebben wodka's uit Polen een onderscheidend karakter. Het moet koud worden geserveerd en het beste kun je het langzaam "slurpen" om de diepte van de verschillende smaken het beste te proeven. De wodka is Polen kan worden onderverdeeld in twee soorten: heldere wodka en woka met een smaak of aroma. Onder de heldere wodka's is
Wyborowa misschien wel de bekendste; het heeft de smaak van rogge en een subtiele zoetigheid, waarvoor het distillatie-proces geheel verantwoordelijk is. Er worden dus geen additieven toegevoegd om dit effect te bereiken. Van de heldere variant worden zelfs koshere wodka's geproduceerd, geheel volgens de Joodse regels. Luxe heldere wodka's hebben ook hun plaats op de markt veroverd;
Chopin, met een afbeelding van de beroemde componist op het label en
Belverdere, genoemd naar het paleis in Warschau, zijn goede voorbeelden.
Gearomatiseerde wodka's zijn aftreksels van fruit, kruiden en verschillende andere ingrediënten. Eén van de meest originele is
Zubrówka, op smaak gebracht met het kruid "bizongras". Dit gras, wat men alleen in het Nationale Park Bialowieza in Oost-Polen aantreft, is het favoriete voedsel van de Europese bizon, welke daar nog steeds vrij leven. Een andere unieke Poolse wodka is
Goldwasser, waar een stukje bladgoud is verwerkt, naar een origineel 16e eeuws recept. Het wordt voornamelijk als digestief gedronken, na een maaltijd. Wodka wordt zelden zonder voedsel geserveerd. Voor een maaltijd drinkt men wodka met hors d'oeuvres (
zakaski), zoals zoute haring, ingemaakte paddenstoelen, augurken, Poolse worst en roggebrood. Deze zoute, kruidige smaken balanceren de smaak van de wodka en moedigen het schenken van een volgende ronde aan.
Bier uit Polen
Bier brouwers waren onder de eersten om hun voordeel te behalen uit de transformatie van Polen tot een vrije markt economie in 1989. Het resultaat was een ongekende verbetering van de kwaliteit van het Poolse bier, wat in Polen voornamelijk pils inhoud. Het heeft ook geleid tot een uitbreiding van het aantal merken, waaronder een aantal regionale en een aantal "boutique" merken. de meest populaire bieren in Polen zijn
Zywiec,
Brok,
Heweliusz,
EB en
Okocim. Op de etiketten van Pools bier staan twee percentages vermeld; het lage percentage staat doorgaans voor het alcohol-gehalte, terwijl het hoge percentage de sterkte van het gebruikte extract aangeeft.
Honingdranken uit Polen
Honingdranken (of
mee, of
mede) zijn dranken welke traditioneel bij Polen horen en volgens eeuwen oude recepten worden bereidt. De honingdrank wordt gemaakt van gefermenteerde honing, aangelengd met water en op smaak gebracht met kruiden en hop. De exacte receptuur is per merk verschillend en wordt geheim gehouden. De sterkte van de honingdrank varieert van 9 % tot 18% alcohol, waarbij de sterkte en het karakter van de drank wordt bepaald door de verhouding tussen de gebruikte honing en het gebruikte water. De verschillende verhoudingen hebben hun eigen officiële naam;
poltorak (betekenins: twee-derde) heeft een ratio van twee delen honing op één deel water. Deze variant, het sterkst en zoetst van smaak, wordt als beste kwaliteit beschouwd.
Dwojniak staat voor gelijke delen honing en water,
trojniak voor één deel honing op twee delen water en
czworniak één deel honing op drie delen water aangeeft.
Lees verder