Panettone, het traditionele Italiaanse kerstbrood

Het traditionele Italiaanse kerstbrood, dat heerlijk luchtig en zacht is en een uniek aroma van vanille en gekonfijte vruchten heeft, verovert door zijn verrukkelijke smaak en veelzijdigheid een steeds groter plekje op de Nederlandse dis. Niet alleen als een plakje brood maar ook als ingredient voor originele culinaire creaties.

Geschiedenis van de panettone

De panettone komt van oorsprong uit Milaan en ontstond in de vijftiende eeuw. Daar stond deze panettone voor het eerst op tafel bij Ludovico Sforza de Moor, die heer was van Milaan. In 1495 nodigde Ludovico met kerst een aantal gasten uit voor een banket op zijn kasteel. Met het banket vierde Ludovico het besluit van keizer Massimiliano, waarin de keizer hertog Ludovico nieuwe macht toekende. Als dessert serveerde chef Antonio Toni zijn 'panis quidam acinis uvae confectus' (rozijnenbrood). Deze creatie viel bij de hertog zo goed in de smaak dat hij Toni verzocht het recept aan alle bakkers in Milaan te verlenen. Het nieuwe brood droeg de naam van de maker: 'pane di Toni', dat vandaag de dag beter bekend is als panettone.

Loison Paticceri dal 1938 en de panettone-traditie

Tot op heden wordt de traditie van panettone in ere gehouden door Loison Pasticceri dal 1938. Dit is een gerenommeerde Italiaanse bakkerij die in 1938 door de heer Tranquillo Loison werd opgericht. In een schilderachtig dorpje dat luistert naar de naam Costabissara en dichtbij Venetië ligt, maakte Tranquillo in zijn houtskooloven heerlijk vers brood. Omdat al heel vlug vraag kwam naar verfijndere smaken besloot hij zich met hart en ziel te storten op het maken van patisserie, waaronder panettone. Aanvankelijk werden de producten in de kleine winkel vooral door de plaatselijke bevolking gekocht. Maar in 1969 zetten Tranquillo en zijn zoon Alessandro de bakkerij om in een echt familiebedrijf en openden een nieuwe bakkerswerkplaats. Het familiebedrijf kende een succesformule, namelijk kleinschaligheid en veel aandacht voor kwaliteit. Inmiddels staat de derde generatie Loison aan het hoofd van het uiterst dynamische, nog steeds kleine familiebedrijf. De huidige eigenaar is Dario Loison, die nog altijd gebruik maakt van het belangrijkste element in de succesformule: passie.

Italiaanse passie

De producten van Loison Pasticceri dal 1938 zitten boordevol passie. De bakkerij staat nog altijd in het dromerige Noord-Italiaanse plaatsje Costabissare, waar je Italië in haar puurste vorm kunt beleven. Costabissara gaat - net als Loison - mee met de moderne ontwikkelingen, zonder de tradities en de historie uit het oog te verliezen. In het plaatsje staat een aantal historisch belangrijke gebouwen, zoals het imposante Bissari-kasteel en de (uit de 16de en 17de eeuw daterende) kerk die gewijd is aan San Zeno. Op drie kilometer ligt Vincenza, waar de Italiaanse traditie nog duidelijker aanwezig is. Het heeft een prachtig historisch centrum met perfect gerestaureerde renaissancepaleizen, waar je je als bezoeker in lang vervlogen tijden waant. De omringende heuvels worden opgesierd door prachtige oude villa's. Vele daarvan zijn ontworpen door Andrea Palladio, de beroemde architect uit de 16de eeuw. Het werk van deze Andrea Palladio wordt over de hele wereld aangemerkt als het sublieme voorbeeld van harmonie en vindingrijkheid.

Internationaal karakter

Door de ondernemersvisie van Dario kreeg het bedrijf vanaf 1992 een internationaal karakter. Met respect voor de eeuwenoude traditie, werkend volgens het originele recept en uitsluitend met de allerbeste, zorgvuldig geselecteerde ingrediënten heeft Dario het merk, het product en de afzetmarkt opnieuw gepositioneerd. Daardoor biedt het bedrijf zijn klanten een product van de hoogste kwaliteit, gemaakt volgens de Italiaanse panettone-traditie en met uitstekende en natuurlijke ingrediënten. Tegenwoordig verkoopt Loison haar banketproducten ook in diverse andere landen, waaronder in Nederland.

Varianten van panettones van Loison

In Nederland zijn varianten van deze panettones verkrijgbaar:

Panettoncino Classico

Dit is de kleinste variant van de Panettone Classico. Het weegt 100 gram en is daardoor een uitstekende portieverpakking. Handig en mooi om bijvoorbeeld op de kersttafel te serveren. Maar natuurlijk ook te gebruiken om als aardigheidje aan de gasten mee te geven.

Panettone Classico

Dit is de traditionele banketbakkerspanettone volgens origineel recept. Naast rozijnen bevat dit luxe brood gekonfijte stukjes sinaasappelschil uit Sicilië. De panettone Classico is verpakt per 500 gram.

Panettone Mandorlato

Deze panettone wordt gekenmerkt door heerlijk zacht deeg, rijkelijk gevuld met suikergekonfijte stukjes sinaasappelschil uit Sicilië en cedraat uit het gebied Diamante in Calabrië. Daarnaast is deze variant verrijkt met Italiaanse amandelen. Verpakt per 500 gram.

Panettone in blik

Haar traditionele panettone brengt Loison sinds 2006 elk jaar uit in een luxe blikverpakking. Deze collector's items hebben een prachtige authentieke uitstraling, die de Italiaanse kersttraditie benadrukt. In de blikken trommel, die versierd is met een afbeelding uit 1900, proef je nog de magie van de kerstsfeer van vroeger. Het blik bevat een geraffineerde variant van de klassieke panettone. Deze panettone is gemaakt van de beste ingrediënten, zoals verse boter, room en melk en natuurlijk Madagascar vanille. Het gewicht is 750 gram.

Panettone Gran Cacao

Deze traditionele panettone is gevuld met cacaodruppels en cacaocrème. Hier gaan topkwaliteit en gemak hand in hand. Verkrijgbaar in gewicht van 1.000 gram.

Pandoro Classico

Deze panettone is officieel een Veronese variant op de van origine Milanese panettone. In tegenstelling tot de panettone bevat deze Pandoro uit de 'Extra quality'-lijn geen sukade of rozijnen. Het is een natuurlijk gerezen en zeer luchtig brood, met het typische aroma van beslag en met alleen boter als basisingrediënt. Te verkrijgen in 1.000 gram gewicht.

Elegante verpakking

De gedreven passie voor detail geldt niet alleen voor het product, maar ook voor de verpakking. De producten worden in verschillende uitvoeringen verpakt, allemaal even adembenemend door hun 'oldtimer-look', de elegante kleurschakering en de fijnste materialen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Prince verpakking van de Panettone Mandorlato. Het heeft het ivoorkleurig papier van de elite banketbakkerij, het reliëfmerk, het etiket met lakzegel en het satijnen lint. De verpakking in blik getuigt van een intens te genieten eeuwenoude traditie.

Kleinschaligheid

Het familiebedrijf is altijd klein gebleven. In totaal werken er 17 werknemers, waarvan er tien in de bakkerij werken. Elk personeelslid is zorgvuldig opgeleid en werkt met passie voor het vak. Ambachtelijke panettone is een moeilijk product om te maken. Alleen door klein te blijven kan men ervoor zorgen dat de kwaliteit onovertroffen blijft. Net als zijn grootvader en vader gelooft Dario heilig in deze kwaliteit. Wanneer men de producten van het bedrijf proeft of een kijkje neemt in de bakkerij, weet men genoeg. In de bakkerij wordt nog altijd volgens strikt ambachtelijke productiemethoden gewerkt. Vrijwel alle handelingen die bij het maken van panettone komen kijken, doen de bakkers met de hand. Behalve dan de dingen die echt niet anders kunnen, zoals het mixen van het deeg en het portioneren. Op dezelfde wijze als in 1938 wordt er met het grootste geduld gewerkt. Met respect voor de natuurlijke processen (zoals het rijzen dat maar liefst drie dagen in beslag neemt). Maar ook het afkoelen moet langzaam gebeuren. Het is immers essentieel om de versheid en het aroma van de producten te bewaren.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerst in Italië: hoe vieren de Italianen Kerstmis?Kerstmis is het grootste feest van Italië, omdat daarin de twee rotsvaste pijlers van de samenleving samenkomen: de fami…
Julia’s Cucina Italiana – koffie en pasta op het stationJulia’s Cucina Italiana – koffie en pasta op het stationJulia’s Cucina Italiana vind je op diverse stations in Nederland. Je kunt er koffie, een broodje en een pastahapje krijg…
WK voetbal 1938In 1938 werd al voor de 3e keer het Wereldkampioenschap voetballen gehouden. Dit jaar was het de beurt aan Frankrijk om…
Werk of passie?Werk of passie?Heb je het geluk dat je werk je passie is of sleep je je iedere dag naar je werk? Is het wel verstandig om je passie te…

Vegetarisch eten in RoemeniëEr wordt mij vaak gevraagd of het mogelijk is om in Roemenië vegetarisch te eten. Die vraag is niet zo eenvoudig met ja…
Baskenland: specialiteiten uit Zuid-FrankrijkBaskenland: specialiteiten uit Zuid-FrankrijkWie in het Franse Baskenland is geweest kent ze wel, de typisch Baskische produkten. Zo heb je de piment d'espelette, wa…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 02-12-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.