Yang Mei bessen - Wat is het? En waarom is het zo gezond?

Yang Mei, ook wel Chinese Bayberry of Myrica rubra genoemd is een Chinees fruit dat barst van de vitamine C en anti oxidanten. Yang Mei is het nieuwe supergezonden powerfruit dat door veel westerse bedrijven in grootschalige productie op de markt gezet wordt. En terecht, want dit Yang Mei fruit is niet alleen erg lekker maar ook nog eens super gezond! Yang Mei, ook wel Chinese Bayberry of Myrica rubra genoemd is een Chinees fruit dat barst van de vitamine C en anti oxidanten. Yang mei is het nieuwe supergezonden powerfruit dat door veel westerse bedrijven in grootschalige productie op de markt gezet wordt. En terecht, want dit yang mei fruit is niet alleen erg lekker maar ook nog eens super gezond!

Wat is yang mei?

Yang mei groeit in bomen van 10 meter hoog in Aziatische landen. Daar wordt het ook al honderden jaren gegeten. Yang mei wordt vaak rauw gegeten of er wordt sap van gemaakt. Er worden ook alcoholische versnaperingen van gemaakt. Hoewel deze yang mei vrucht in de westerse wereld niet zo heel bekend is, is het in Azië al jarenlang een normale zeer gezonde vrucht.

De yang mei wordt ook wel de yumberry genoemd omdat dit fruit zo ontzettend lekker smaakt, het heeft iets weg van aardbeien maar dan iets zoeter. Ze zijn zacht en je kunt ze makkelijk beurs maken als je net oppast. Van binnen zit een hele grote pit die ongeveer de helft van het volume van de vrucht inneemt. De vrucht is donkerrood van kleur. Bij de meeste aziatische wokrestaurants kun je gefermenteerde yang mei vinden.

Yang mei seizoen

Yang mei heeft slechts een groeiperiode van 2 tot 3 weken, hierna moet je weer een jaar wachten voordat de vruchten zullen groeien. Ook bederven ze snel, het is dus zaak om altijd verse yang mei vruchten te kopen. Omdat het yang mei seizoen zo snel voorbij is wordt er vaak vruchtensap of alcoholische drank van gemaakt. Ook worden ze vaak gefermenteerd zodat ze langer houdbaar zijn.

Goed voor de gezondheid

Het mooie van deze yang mei vruchten is dat ze niet alleen heel erg lekker zijn maar ook nog een barsten van de goede vitaminen en mineralen. Yang mei bevat vitamine A, B1, B2, B6, C, E en folacine. Sterker nog, 100 gram yang mei bevat ongeveer een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C en 13% van de benodigde folacine en 12% van de benodigde biotine RDA. Verder, om het geheel nog iets gezonder te maken, bevat yang mei selenium, dit zorgt ervoor dat de activiteit van vitamine E vergroot wordt wanneer je dit erbij consumeert. Verder heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat er ellaginezuur, quercetine en myricetine in yang mei fruit zitten.

Yang mei wint in populariteit de laatste tijd

Net zoals de bosbessen, acai bes en de granaatappel is deze vrucht een opkomende vrucht die wereldwijd verkocht gaat worden in speciale gezonde drankjes. Dit omdat deze yang mei bessen ook heel veel antioxidanten bevatten die de strijd aangaan tegen kanker verwekkende stoffen, het immuunsysteem versterken, cholesterol bestrijden en de bloeddruk verlagen. Volgens de oude Chinese geneeskunde verbeteren de yang mei bessen de spijsvertering, het gezichtsvermogen en is het goed voor de huid. Als afsluiter is het leuk om te weten dat deze yang mei bessen zulke hoge hoeveelheden antioxidanten bevatten dat ze 50 keer sterker zijn dan vitamine E en 20 keer sterker zijn dan vitamine C.

Ga er maar vanuit dat deze yang mei bes in het rijtje van de acai bessen en het granaatappelfruit komt te staan. Supergoede bommetjes voor de gezondheid!
© 2010 - 2024 Wouter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is Yin en Yang?We hebben er de mond over vol, maar wat is “Yin en Yang” nu eigenlijk en wat kunnen we er mee? Het Oosterse Yin en Yang…
Feng Shui, Yin en YangFeng Shui, Yin en YangYin en Yang kunnen we zien in alles rondom ons heen. Het moment dat er licht valt op een voorwerp, is er zowel verlichti…
Aantal calorieen in vruchtensappen en -drankenAantal calorieen in vruchtensappen en -drankenVruchtensappen worden door sommigen gedronken als gezond alternatief voor frisdranken. Maar schijn bedriegt, want vrucht…
De oorsprong van tai chi chuan – Yang-stijlDe oorsprong van tai chi chuan – Yang-stijlDe Yang-stijl van tai chi is zacht als zijde en maakt de verdediging tot de aanval, aldus veel beoefenaars van deze vorm…

Camembert, de koning onder de kazenCamembert, de koning onder de kazenCharles de Gaulle zei al dat, “men geen land kan regeren dat een aanbod van 365 verschillende soorten kaas heeft”. Winst…
Zoete herinneringJe herinnert het je als de dag van gisteren hoe heerlijk je genoten hebt van die lekkere zonnige vakantiewijntjes. Toch…
Wouter (1 artikelen)
Gepubliceerd: 30-09-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.