Camembert, de koning onder de kazen
Charles de Gaulle zei al dat, “men geen land kan regeren dat een aanbod van 365 verschillende soorten kaas heeft”. Winston Churchill was van mening dat, “een land met meer dan 300 verschillende kazen, niet ten onder kan gaan”. Wist u trouwens dat het in Frankrijk een nationale sport is om met de duim de kaas in te drukken om zo de smeuïgheid te testen en aan de Camembert te ruiken om zodoende de “ geur van de voeten van de lieve Heer” op te snuiven...
Er was eens... Camembert
Het jaar 1790. Marie-Christine Hatel woont in het Normandische departement Orne vlak bij het dorpje Camembert. Ze bereidt al jaren lang, op geheel eigen wijze, haar eigen kazen op haar boerderij Beaumoncel. Op een dag biedt zij onderdak aan de priester Gobert, die op de vlucht is voor het revolutionaire schrikbewind. Als dank, laat deze uit de Brie-streek afkomstige priester, haar het geheime recept na van het rijpingsproces. Het kaasje wordt nog rijker en voller. Marie-Christine grijpt haar kans, gaat met de Camembert de boer op en verkoopt deze op de markt van Vimoutiers.
Het succes kan niet uitblijven...
Camembert en Napoleon III
Camembert wordt zeer geliefd in het
Pays d’ Auge, een streek waar tijdens de Middeleeuwen de traditie van het kaas maken in een klooster zou zijn begonnen. De boerin wil echter heel Frankrijk gaan veroveren met haar
Camembert de Normandie. Een boemeltreintje zou uitkomst bieden. Het spoorwegennet breidt zich uit en in 1850 opent -niemand minder dan- Napoleon III de eerste spoorlijn door Normandië. Tijdens de feestelijke opening proeft hij
Les Pieds de Dieu en raakt meteen verslingerd aan deze kaas die hij de naam van het dorp van Marie-Christine Hatel geeft. Dit is het begin van een wereldwijd succes.
Camembert en de wereld
Na Normandië en Parijs moet het zachte, ronde kaasje de rest van Frankrijk... en de wereld gaan veroveren. Een kleine technische verbetering zal daartoe de mogelijkheid bieden. In 1890 vindt ingenieur Ridel het beroemde ronde doosje van populierenhout uit. De Camembert is zodoende langer houdbaar en kan over langere afstanden vervoerd worden. Eindelijk kan het kaasje de wereld gaan veroveren en aan de zegetocht beginnen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt de Camembert ook deel uit van het soldatenrantsoen. Het kaasje krijgt zo een symbolische waarde. Maar zoals met elk succes, zal men proberen het na te gaan maken. In 1926 beslist het gerechtshof in Orléans dat de naam Camembert een soortnaam is en Normandië verliest het alleenrecht op de productie van deze kaas. In 1963 krijgt de Koning onder de kazen echter wel het kwaliteitslabel, een
Appellation d’ Origine Contrôlée. Dit label zal de echte Camembert uit Normandië voor altijd beschermen en zo geeft de
Camembert extra Fin zich dan ook nog lang niet gewonnen.
La Maison du Camembert in Camembert
Ze hebben er kaas van gegeten in dit museum. De geschiedenis van de Camembert wordt hier op een levendige manier verteld. Verzamelaars van kaasetiketten opgelet! Er zijn hier wel honderden camemberetiketten en -affiches te bewonderen.