Artikelen 221 - 230 in de rubriek Bier en wijnBier en wijn (Eten en Drinken)
Elke wijnimporteur kan je vertellen dat witte wijn in ons land in verhouding vrij weinig wordt gedronken. En helemaal als het droge witte wijn betreft, zonder een spoortje zoet dus. De oorzaken hierva…
Sophocles, 24-02-2008
Het heeft er even naar uitgezien dat het ‘glaasje Madeira my dear?’ een come-back zou maken, maar het mocht niet zo wezen. Nog steeds gebruiken wij Madeira hoofdzakelijk op twee manieren: in de soep o…
Sophocles, 24-02-2008
Als wij langs de Rijn gaan in zuidwaartse richting, belanden we in Rheinhessen. Dit gebied bestrijkt een slordige driehoek tussen Mainz, Worms en de rivier de Nahe.
Sophocles, 24-02-2008
Kenmerkend voor de Moezelwijnen is hun lichte constitutie, hun frisse, wat rinse smaak en hun bloemige bouquet. Vaak ook proef je op de tong een heel lichte prikkeling. Verwar deze echter nooit met he…
Sophocles, 24-02-2008
Een restaurateur zei me eens: ‘Ik prefereer port boven sherry omdat port rust geeft, terwijl sherry juist opwindt.’ Wat men bij port nooit moet vergeten, is dat de wijn meer alcohol bevat dan sherry:…
Sophocles, 24-02-2008
Het is beslist geen kleinigheid om in Duitsland wijn te maken. Een druif heeft ongeveer dertienhonderd zonne-uren nodig om tot volledige wasdom te komen en bij onze oosterburen komt men daar dikwijls…
Sophocles, 24-02-2008
De onbetwiste koning van alle witte Bourgognes en daarmee wellicht van alle droge witte tafelwijn — is Le Mont rachet, een wijn waar zelfs de meest nuchtere mensen lyrisch over worden.
Sophocles, 24-02-2008
Over de witte wijnen van de Provence valt niet bijster veel te vertellen. De meeste zijn te zwaarwichtig om verfrissing te schenken. Hier in Nederland heb ik eigenlijk maar één wijn geproefd met een f…
Sophocles, 24-02-2008
Beaujolais is in de ioop der jaren gepromoveerd van karafwijn uit de bistro’s van Lyon tot wellicht de bekendste tafelwijn ter wereld en synoniem met alles dat wijn en Frans is. Die ontstellende popul…
Sophocles, 24-02-2008
Men vraagt zich wel eens af waarom er bij wijn zulke enorme prijsverschillen voorkomen. De ene fles kost nog geen vier euro en voor een andere betaal je pakweg drie tientjes. Hoe kan dat nou? Het is t…
Sophocles, 24-02-2008