Wijn: Duitse witte wijn, Rheinhessen, Liebfraumilch

Als wij langs de Rijn gaan in zuidwaartse richting, belanden we in Rheinhessen. Dit gebied bestrijkt een slordige driehoek tussen Mainz, Worms en de rivier de Nahe.

Rheinhessen

Was in de Rheingau de edele Riesling de dominerende druif (met achtenzeventig procent), hier is die plaats weggelegd voor de eenvoudiger soorten, zoals Müller-Thurgau en Sylvaner. De Riesling komt in Rheinhessen slechts tot zes procent. De wijnen zijn milder, zachter en makkelijker toegankelijk dan die van de Rheingau.

De meest bekende Rheinhessische-wijn draagt de amusante naam Liebfraumilch. De kwaliteit ervan loopt zéér uiteen omdat het aan het fatsoen van wijnmakers en -importeurs wordt overgelaten wat er in de flessen komt. Behandel stuntaanbiedingen dus met enige omzichtigheid. Liebfraumilch mag trouwens ook uit de gebieden Nahe en Rheinpfalz komen. Het is altijd een Qualittswein die een ‘liefelijke smaak’ moet bezitten en vervaardigd hoort te zijn uit meer dan één druivesoort. Men vermoedt dat Liebfraumilch zijn herkomst vindt in Worms waar nu nog steeds de wijngaard Liebfrauenstift bestaat.

Andere veel geziene Rheinhessenwijnen zijn Niersteiner Gutes Dom tal en Oppenheimer Krötenbrunnen. Ze komen niet van een enkele wijngaard, maar van een bundeling wijngaarden.Ook hier bij verschillen smaken en prijzen soms dag en nacht.

Rheinpfalz

Nog zuidelijker ligt de Rheinpfalz waar het klimaat zonnig, warm en droog is. Hier produceert men véél wijn met een zeer lijfelijke, stevige smaak waarin je al die zon ruimschoots terugproeft. Kurkdroge wijnen zul je er nauwelijks tegenkomen. Omdat de Pfalz-wijnen meer body hebben dan hun noordelijke broeders, zullen de meeste zelfs voor een stuk wild geen stap opzij gaan.

In het midden van de streek bevinden zich de beste wijngaarden: de Rheinpfalz heeft een hart van goud. Hier ligt de Mittel Haardt met een schitterende wijnroute die door een hele reeks romantische dorpjes leidt. Men geniet er zeer van de eigen wijn, die in royale hoeveelheden zo uit het vat geschonken wordt. Hoe heerlijk het klimaat er is, bewijzen de kastanjebossen, de amandelbomen, de vijgebomen, alsmede de boomgaarden van perziken en abrikozen.

Franken

Diep in Duitsland (maar toch weer langs een zijrivier van de Rijn, dit keer de Main) ligt het gebied Franken. Men bevindt zich hier in Beieren, een principieel dorstige streek. In het toch niet zo druk bevolkte gebied drinkt men vijf keer zoveel bier als in de hele stad Wenen en daarnaast een forse slok wijn. Die wijn is om verschillende redenen opvallend. Ten eerste omdat hij werkelijk droog smaakt, hartig soms. Je zou hem kunnen zien als een Duitse Chablis.

Zijn bouquet vormt een verrassing, want in tegenstelling tot de droge, soms wat metalige smaak brengt dit een en al vriendelijkheid; je ruikt honing, bloesem en fruit. Ook de fles is heel apart. Men noemt haar de ‘Bocksbeutel’ en het is dezelfde plat-ronde vorm die met zoveel succes geleend werd door Mateus rosé. De flesvorm dateert uit vierhonderd voor Christus en is sinds 1728 de officiële fles voor alle Frankenwijn.

De beste (en duurste) wijnen komen van de Stein-wijngaard te Würzburg. Deze wijngaard heeft drie eigenaren, de Statliche Weinbau Domne, het Bürgerspital en het Juliusspital. Goethe dronk de Frankenwijnen dolgraag. Hij schreef in 1801: ‘Ich fühle mich nicht wohl und mcme Arbeit geht nicht voran, wenn ich mich mit meinem Lieblingstrunk aus Franken nicht thäglich stärken kann.’

Oogstjaren

Buitengewoon goede jaren voor Duitse wijn zijn 1953, 1959, 1964, 1969, 1971, 1975 en 1976. De wijnen hiervan kunnen zeer hoge leeftijden bereiken. Ik heb bij restaurant De Nederlanden in Vreeland Moezelwijnen uit 1953 gedronken die nog springlevend waren. Goede jaren zijn 1955, 1961, 1966, 1967 en 1973. Ondanks de slechte zomer is 1977 toch meegevallen: kwalitatief normaal, kwantitatief royaal.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijnklassificatie in DuitslandWijnklassificatie in DuitslandDuitsland heeft, samen met Oostenrijk, de strengste regels wat betreft de productie van kwaliteitswijnen. Deze regels di…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…
Dessertbuffet: Dranken en Dienschotels & CouvertsDessertbuffet: Dranken en Dienschotels & CouvertsDrank is belangrijk bij het dessertbuffet. Bij elk soort gebak hoort een andere wijn. Welke wijn neem ik het beste en wa…
Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn moet je kiezen bij een gerecht of voorgerecht? Een diner of lekker etentje en alcohol gaan prima samen. De ju…

Wijn: Madeira, Marsala, Vermouth, Banyuls, KirHet heeft er even naar uitgezien dat het ‘glaasje Madeira my dear?’ een come-back zou maken, maar het mocht niet zo weze…
Wijn: Duitse witte wijn, Moezel-Saar-RuwerKenmerkend voor de Moezelwijnen is hun lichte constitutie, hun frisse, wat rinse smaak en hun bloemige bouquet. Vaak ook…
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.