Vegetarische delicatessen op de barbecue
Vegetarisch eten is heerlijk, maar je hebt er wel meer werk aan om het klaar te maken. In de zomer als er veel gebarbecued wordt kun je als vegetariër gewoon meedoen. Een vegetarische burger op de barbecue gooien is geen kunst. Bovendien smaken vegetarische vleesvervangers helemaal niet bijzonder lekker. Het is juist de kunst om groentes te roosteren boven het houtskoolvuurtje.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoudsopgave
De groentebarbecue
Het beste is om een aparte barbecue voor groente te maken. Dat voorkomt smaakconflicten; de vleesgeur trekt niet in de groente. De groentebarbecue zal minder roken omdat er minder vet op de kooltjes druipt. Voor alle groenten geldt in principe dat je ze ook rauw of heel licht verwarmd kunt eten. Het roosteren geeft een extra smaakdimensie. Daarom werkt het extra goed om gedroogde kruiden in het vuur te doen vlak voordat je een stuk groente erop legt. Er zijn speciale vuurkruiden te koop maar je kunt ook takjes van de
basilicum of
tijm uit je eigen tuin mengen en op het vuur gooien.
Gegrilde aubergine op de barbecue
Je neemt een schaaltje dat je vol
olijfolie stopt. Hieraan voeg je het uitgeperste sap van 2
knoflookteentjes toe. Als je dat teveel knoflook vindt kun je ook een knoflookteentje doorsnijden en de aubergineplakken daarmee inwrijven. Voordat je plakken snijdt, schil je de
aubergines. Zonder schil smaken aubergines namelijk veel lekkerder. Je kunt eventueel de schil pas eraf halen voordat je gaat eten; het voordeel daaraan is dat geroosterde aubergine met schil iets steviger is. Je snijdt de aubergines in de breedte in grote, ronde plakken van bijna een centimeter dik. Vervolgens doe je met een lepel die knoflook-olijfolie op beide kanten. Je stapelt de aubergineplakken op elkaar en serveert ze.
Gegrilde ui
Een gegrilde
ui is erg lekker. Je haalt de harde goudbruine schil eraf en legt hem op het rooster. Het duurt even voordat de binnenkant dan gaar is; maar dan heb je wel een bijzonder smaakvolle ui. Het scherpe is er wat vanaf. De ui smoort binnen zijn schil gaar. Wanneer hij gaar is snijd je hem makkelijk in eetbare stukjes.
Groentespies
Aan een satéprikker prik je de volgende groentes: een stukje
paprika, een stukje ui,
tempeh, een hele
champignon, wat stukken aubergine en een
kerstomaatje. Het is belangrijk alle gebruikte groente op gelijke grote te snijden voordat je ze op spiest. In de praktijk snijd je ze allemaal net zo groot als de champignon. Het leukste oogt het om een vaste volgorde op te prikken, die je een aantal keer herhaalt; totdat de spies vol is. Gebruik grote stukken en schil ze niet want dan worden ze zo zacht dat ze van het stokje afglijden de barbecue in. De tempeh is het stevigst; probeer deze steeds goed tegen de andere groentes aan te drukken zodat het een mooie compacte spies wordt. Gebuik geen tahoe want die is te zacht en valt er zeker vanaf. Met paprika kun je mooi in kleur variëren. Doe bijvoorbeeld verschillende paprika kleurtjes vlak achter elkaar.
Paddenstoelenspies
Een champignonspies maak je van meerdere soorten paddenstoel. Behalve de gewone witte champignon kun je ook shitake en oesterzwammen aan een stokje rijgen. Champignons roosteren boven een vuurtje gebeurt van oudsher; het is een goede gewoonte die we hebben afgeleerd toen het fornuis in de keuken een populaire methode werd om eten te bereiden. De champignons snijd je niet in stukjes want dan drupt al het vocht en de smaak eruit. In plaats van een champignon te spiezen kun je hem ook omgekeerd met zijn voetje omhoog op het rooster leggen. Verval alsjeblieft niet in het cliché om een portobello op de barbecue te doen; kleine verschillende paddenstoelen zijn veel meer aan te raden voor met name de smaakvariatie. Gebruik eens de kastanjechampignon of bezoek een ecologische winkel; die hebben meestal een iets uitgebreidere selectie paddenstoelen.
Gegrilde tomaat
De geroosterde
tomaat is een delicatesse op zich. Er hoeft niets extra´s bij; geen saus of wat dan ook. Een begeleidend stuk brood voldoet. De tomaat roostert gaar in zijn schil. Hij is klaar als de schil openbarst. Je kunt vervolgens de schil er eenvoudig afhalen. Het eraf halen van een tomatenschil verhoogt de smaak van de tomaat en voorkomt dat je op het velletje moet kauwen, wat nooit echt lekker is. Het is aanbevelenswaardig om ook kersentomaatjes op het rooster te leggen.
Geroosterd brood
Als je gaat barbecuen dan is het belangrijk om ook het brood te roosteren. Het is in principe heel gemakkelijk: je legt het brood op het rooster! Maar er zijn allerlei varianten denkbaar. Tegenwoordig is er stokbrood te koop met kruidenboter dat in de diepvries moet worden bewaard. Deze stokbroden doen het uitstekend op de barbecue. Het broodje is klaar als de boter begint te smelten. Je kunt ook je eigen kruidenboterstokbrood maken. Gebruik hiervoor beslist geen margarine maar echte boter. Daar doe je groene
kruiden door zoals tijm,
rozemarijn en basilicum. Wie in Frankrijk boodschappen heeft gedaan kan het groene kruidenmengsel herbes de provence door de boter doen. Daarnaast kun je ook een pittige boter maken met zwarte, witte, rode en
groene peper. Dat is voor de liefhebbers die pas lekker gegeten hebben als de tranen over de wangen stromen van de pittigheid. Je kunt het zo pittig maken als je zelf wilt. Alleen boter met een mespuntje zwarte peper kan ook een lekkere variatie zijn. Een derde variatie op boter is knoflookboter. Je perst een of twee teentjes knoflook uit en mengt dit door de boter. Zo heb je geroosterd brood van de barbecue met drie soorten boter geserveerd. Wanneer je het brood van de barbecue afhaalt moet je de boter er gelijk op doen zodat het direct smelt want gesmolten boter op brood smaakt nog lekkerder. Eventueel kun je zelfs een pot pindakaas erbij serveren; gesmolten pindakaas smaakt heel goed op brood!
Geroosterde paprika
Niets is zo lekker als een geroosterde paprika. De smaak is heel vol en compleet. Het roosteren van deze groente is tegelijk de enige manier om de paprikaschillen eraf te halen. Je hebt wel geduld nodig totdat de hele schil zwart is. De verkoolde schil kun je er gemakkelijk vanaf halen. Je hebt een apart bordje nodig om de schil op te leggen. Daarna kun je de paprika in zo groot mogelijke lappen snijden. Het is het beste om de geroosterde paprika één keer van boven naar beneden open te snijden. Daarna vouw je hem open. Er ligt dan een plak paprika op je bord als een soort groente-carpaccio. De geroosterde paprika is uitstekend als salade te eten door er olie op te doen. Maar puur biedt de paprika zonder schil een ware smaaksensatie. Zo heb je een paprika nog nooit geproefd! Normaal gesproken doe je dit in een oven maar je kunt het dus ook op de barbecue doen. Je moet de paprika wel omdraaien zodat de schil volledig zwart wordt en er helemaal af kan worden gepeld. Bij het pellen laat je geen korreltje zwart achter zodat het paprikavlees mooi gaat ´schijnen´.
Zelf barbecuesauzen maken
Behalve groenten zijn sauzen belangrijk. Maak zelf een kerriesaus door
mayonaise, kerriepoeder en yoghurt met elkaar te mengen. Verder kun je een frisse dressing maken van yoghurt, dille en
korianderblad. Gebruik weinig korianderblad anders gaat deze smaak overheersen. Kinderen kunnen als ze belangstelling hebben meewerken aan de voorbereiding door hun eigen saus te maken. Je neemt als basis een half kopje yoghurt gemengd met eetlepel mayonaise. Dit doe je in een schaaltje. Vervolgens zet je al je kruiden uit het kruidenrek op tafel. Nu kunnen de kinderen zelf een kruidenmengsel door de saus doen om te ontdekken wat lekkere combinaties zijn. Zeg wel dat ze elke keer na het mengen een klein beetje moeten proeven zodat ze kunnen bedenken wat er nog meer door moet. Een kruidensaus op basis van yoghurt en ketchup kan ook lekker zijn. Yoghurt is een goede basis omdat het op een barbecuedag meestal warm is; dan is de frisse yoghurtsmaak heel aangenaam.
Een salade is een must
Een frisse, eenvoudige sla van gewone groene slabladeren smaakt goed bij een barbecue omdat door de smaakafwisseling je de groentes nog beter proeft. Verder is een komkommersla van alleen
komkommers zonder dressing ook erg lekker. Eventueel kun je
pindasaus maken om de komkommers in te dippen voordat je ze opeet. Pindasaus en komkommer is een uitstekende smaakcombinatie.
Spekkies op de barbecue
Als toetje kun je op de laatste hete kooltjes van de barbecue spekkies roosteren. En dan wel het snoepgoed spekkies oftewel marshmellows. Let er wel op dat je spekkies koopt zonder gelatine; want dat is een dierlijk product. Gelatine is gemaakt van gemalen botten daarom eten vegetariërs eten dat niet. De spekkies worden aan een stokje geregen en boven een vuurtje geroosterd maar de barbecue leent zich er uitstekend voor. Een goed advies: verstop de spekkies tot het laatst; anders is de zak al leeg voordat je aan het barbecuen slaat.
Lees verder