Zelf verse pindasaus maken

Satehsaus maken met pindakaas? In Indonesië wordt hard gelachen of meewarig met het hoofd geschud als je vertelt dat men in Nederland pindasaus maakt met pindakaas of saus uit een potje danwel zakje. Pindasaus is alleen lekker als het vers is. En iedereen kan het zelf vers maken. Ervaar het enorme verschil in smaak. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud


Benodigdheden:

  • Platte, stenen schaal of stenen vijzel
  • Boemboe (blok boemboe, geen zakje droge boemboe)
  • Hete peper
  • Teentje knoflook
  • Tamarinde (blok geperste tamarinde) of limoensap
  • Pinda´s
  • Ketjap

Platte stenen schaal of vijzel

Er is maar één echte manier om pindasaus te maken. Pindasaus wordt gemaakt van...pinda´s! Om zelf pindasaus te maken heb je een schaal of vijzel nodig waarop je de pinda´s met de hand kan malen. In Indonesië heeft men een stenen platte schaal met een vijzel. Daarmee worden de pinda´s vermalen.

Hete peper, knoflook en boemboe malen

Eerst wordt er een heet pepertje op de schaal vermalen, samen met een teentje knoflook. Dit gaat samen met boemboe. Geen droge boemboe uit een zakje, maar een blokje verpakte boemboe dat hier voor een paar euro te koop is bij een Indonesische toko. In sommige pindasauzen gaat iets van het beetje zurige tamarinde om de saus extra lekker te maken. In plaats van tamarinde kan ook limoensap worden gebruikt.

Pinda´s malen

Wanneer alle groenten vermalen zijn, dat is al heel snel, dan gaan er losse pinda´s in de schaal. Deze worden ook met zelfverzekerde, stevige hand vermalen. Wanneer de pinda´s kleine kruimels zijn geworden gaat er heet water bij. De worden de stukjes pinda´s zacht en kan met de vijzel de rest vermalen worden tot een gladde saus. Daarna gaat de ketjap erbij. Nu hoeft alleen nog even geroerd te worden en de saus is klaar.

Ideale dipsaus voor komkommer

Pindasaus is een uitstekende dipsaus voor groente snacks. Zet een schaaltje pindasaus op tafel. Leg er een bordje naast met komkommer en bleekselderij. Doop de groente in de satehsaus, doe je ogen dicht en geniet! Als extraatje kun je ook blokjes gebakken tahoe en tempeh op een schaal leggen om te dopen in de satehsaus.

Waarbij eet je satehsaus?

Satehsaus kan over een bord met groenten worden gegoten om een zelf gado-gado te maken. Zelfgemaakte pindasaus is lekker bij een satehgerecht. Probeer eens sateh te maken van tempeh of tahoe; ook erg lekker! Verder kan pindasaus zoals de meeste mensen wel weten prima bij aardappelen of patat. Daar hoort dan uiteraard zelfgemaakte mayonaise bij zodat je een zelfgemaakte patat oorlog kunt voorschotelen.

Temperatuur van pindasaus

De saus hoeft niet te koken in een pannetje op het vuur. Dan gaan veel van de voeding- en smaakstoffen weer kapot. Wanneer je de saus met heet water bereid wordt het heet genoeg. De temperatuur is uitstekend voor een gado-gado; dat wordt immers lauwwarm gegeten. Ook voor een rijstgerecht is het goed genoeg. De hete rijst maakt de pindasaus precies goed van temperatuur.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gezonde pinda en de lekkerste pindasausDe gezonde pinda en de lekkerste pindasausPinda, aardnoot, apennoot , olienoot en grondnoot, zo ongeveer alle namen voor een bruin peultje dat de ontdekkingsreizi…
Zelfgemaakte nasi en nasi van bloemkool rijst met pindasausZelfgemaakte nasi en nasi van bloemkool rijst met pindasausIn de supermarkt kun je heel veel pakjes en zakjes kopen om nasi te maken. Helaas zitten hier ook vaak toevoegingen in d…
Heerlijke recepten met o.a. kikkererwtenIn dit artikel vind je een smakelijke kikkererwtenschotel, een heerlijk en gemakkelijk recept voor de liefhebber van wer…
De geneeskracht van pinda'sDe geneeskracht van pinda'sPinda´s zijn geen nootjes. Ze heten dan wel aardnoten, olienoten of in het Engels peanuts maar ze behoren tot de peulvru…

Koken in de magnetronKoken in de magnetronKoken in de magnetron betekent koken zonder water. Hierdoor blijven de vitamines in het voedsel en gooi je ze niet weg m…
Hoe schil je een tomaat?Een tomaat is makkelijk te schillen. Als je de truc weet gaat het sneller dan een appeltje schillen. Geschilde tomaat is…
Bronnen en referenties
  • Observatie en interviews met koks in Indonesië
  • Zelf tig keer verse pindasaus maken
  • Foto´s: Tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 25-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.