Zelf mayonaise maken
Mayonaise is een heerlijke toevoeging aan het eten. Je kunt het eenvoudig zelf maken. Voordeel als je het zelf maakt is dat je er geen suiker in doet en een olie zelf kunt kiezen. In supermarktmayonaise zitten vaak moeilijk te verwerken transvetten. Deze vetten zijn moeilijker te verteren dan natuurlijke olies. Zelfgemaakte mayo is mider ongezond, helemaal als je geen maisolie of zonnebloemolie gebruikt. Die bevatten omega 6 vetten en die zijn zeer ongezond.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Ingrediënten:
Om zelf mayonaise te maken heb je een eenvoudige ingrediënten nodig:
Citroensap
In plaats van
azijn kun je ook citroensap gebruiken. Veel mensen gebruiken beide.
Citroen wordt er dan pas aan toegevoegd als de mayonaise klaar is. Het wordt meer gebruikt om het op smaak te brengen.
Olijfolie
Als olie kun je zonnebloemolie gebruiken. Het is ook lekker om een variant te maken met olijfolie extra vierge. Je krijgt dan een olijfmayonaise. De olijfsmaak is altijd te herkennen. Sommigen vinden dat iets minder lekker. Wanneer je wel van olijfsmaak houdt is het een idee om gesnipperde olijf in de olijfmayonaise te doen, als de mayonaise al klaar is.
Schiften...
Mayonaise maken gaat nog wel eens fout. Er ontstaat dan een waterige substantie die niet echt lekker is. Het geheel is niet goed gebonden. Dat komt omdat de ingrediënten dan te snel door elkaar zijn gedaan. De olie met heel subtiel met de rest worden vermengd terwijl je goed klopt. Een mixer gebruiken is het handigst. Mayonaise gebruikt ei of eigeel als emulgator. Eigeel bindt het vet dusdanig dat er een gladde dikke emulsie ontstaat. Om dit vet zover te krijgen dat het goed bindt en niet gaat schiften moet je het met zorg bereiden en niet bang zijn om het verkeerd te doen.
Het bereiden van mayonaise
Zorg eerst dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. In principe voeg je alle ingrdiënten bijeen in een kom of mixbeker met deksel, behalve de olie! Deze voeg je heel langzaam toe terwijl je klopt, roert of met een blender mixt. Doe het druppelsgewijs. Wanneer de mayonaise enigszins dik begint te worden kun je een superdun straaltje olie in de mixbeker laat vallen terwijl de mixer volop draait. Mayonaise kun je ook op smaak brengen als hij al klaar is. Je voegt peper, zout en uitgeperste citroen pas toe als het mengsel dik is en je klaar bent met mixen. Je roert met een lepel de smaakmakers er doorheen.
Knoflookmayonaise
Wanneer de basis af is kun je er andere producten aan toevoegen zoals
knoflook, om knoflookmayonaise te maken. Hiervoor kun je een teentje knoflook uitpersen en de ontstane olie door de mayonaise heen doen.
Yoghurtmayonaise
Ook kun je yoghurt mayonaise maken. Je doet dan naar eigen smaak yoghurt door de mayo. De smaak wordt iets frisser, Het geheel iets gezonder. Doe er niet teveel youghurt door, een derde youghurt en tweederde mayonaise is goed genoeg.
Tartaarsaus en kerriesaus
Voordeel van met yoghurt werken is dat je basissaus genoeg hebt om wat te experimenteren. Doe eens lekker veel kerriepoeder door de mayonaise en je hebt je eigen kerriedipsaus gemaakt. Wanneer je door de yoghurtmayonaise kleine gesnipperde augurk, kappertjes en kervel doet heb je een tartaarsaus gemaakt.
Mayonaise met alleen eigeel
Zelf mayonaise maken is een leuke bezigheid. De mayonaise blijft ongeveer een week houdbaar. Het is minder ongezond dan supermarktmayonaise omdat je precies weet wat erin gaat. Sommige mensen maken mayonaise alleen met eigeel. Dat is niet nodig; het kan ook met een heel ei. Als je alleen met eigeel mayonaise wilt maken is dat een prima idee. Je kunt dan het eiwit gebruiken voor andere gerechten.
Reacties
Lea van de Poel, 20-07-2015
Hallo, mayonaise maken met mixer lukt altijd zei ik, tot ik eens ging maken bij mijn schoonvader. Gewoon gedaan zoals altijd, met 500 ml maisolie, 2 eieren, tlp mosterd, azijn en zout, resultaat GESCHIFT, terug een ei gebruikt, mislukte erbij gedaan, nog geschift, terug een ei gebruikt, nog mislukt, tot er al 5 eieren in gedaan waren, resultaat nog geen mayonaise. Daar stond ik met mijne grote mond, en blos op de wangen. Kunnen jullie mij vertellen wat er zou kunnen zijn misgegaan?
Reactie infoteur, 20-07-2015
De olie moet heel langzaam bij het mengsel met de eieren worden gedaan, met een heel dun straaltje olie terwijl je het mengsel mixt. Overigens zou ik geen maisolie gebruiken want daarin zitten transvetten. Met gezonde olie zoals olijfolie wordt de mayonaise gezond in plaats vat een dikmakende saus. Als je maisolie gebruikt is er weinig verschil in gezondheidswaarde met supermarktmayonaise al smaakt het wel iets lekkerder.
Ina, 22-10-2013
Hallo!
Mosterd maken lukt het best met een staafmixer. Alles in een brede jampot, afvullen met olie en het ei. Staafmixer erin en eruit… klaar.
Reactie infoteur, 23-10-2013
Geweldig!