10 heerlijke gegrilde groenten
Groente grillen zorgt ervoor dat de groente veel lekkerder smaakt dan wanneer hij gekookt is. Van gekookte broccoli is het bekend dat er veel voedingstoffen door het kookwater worden opgenomen. Grillen is dus zo gek nog niet; het is lekker en gezond. Je moet uiteraard de groente niet zwart laten worden. Een paar keer omdraaien is het beste wanneer je boven de barbecue grilt. Voor het optimale grilproces in een oven moet je zorgen dat de oven van alle kanten verwarmt. Wanneer je de groente grilt is het een goed idee deze op een ijzeren spies te doen. Houten satehstokjes verkolen snel en dat smaakt niet lekker.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Yoghurt-knoflookdipsaus
Gegrilde groenten zijn heerlijk op de
vegetarische barbecue. Alle gegrilde groenten smaken prima met een yoghurtknoflooksaus die je zelf kan maken. Pers twee teentjes
knoflook boven een schaaltje yoghurt uit en voeg er de groene kruiden
peterselie, basilicum, dille,
oregano en
tijm aan toe. Doe
zout en peper erbij om het af te maken klaar is de dipsaus.
Gegrilde salade
Sommige groenten laten zich uitstekend combineren in gegrilde toestand.
Champignons,
broccoli,
paprika en
aubergine zijn perfecte groenten om op een bord te leggen als ze warm zijn en vervolgens met knoflookyoghurt te overgieten. Het is ook heerlijk om de yoghurt te verrijken met wat geraspte
komkommer. Dit is een fantastisch lekker voorgerecht. Met het toevoegen van gepofte
aardappel met kruidenboter, biologisch bruin brood en
olijven en het nuttigen van een frisse salade van slabladeren met gegrilde uiringen kun je van de gegrilde groenten een basis voor een maaltijd maken.
1 Gegrilde Tomaat
Een gegrilde
tomaat smaakt veel zoeter en voller dan een stukje rauwe tomaat. Het water in de tomaat kan wel heel heet worden dus pas op dat je mond niet verbrandt. Laat het even afkoelen. Een tomaat is niet handig om op te spiesen want als ze openbarsten kunnen ze door het zacht worden door de gril heen vallen. Leg hem in zijn geheel op de gril. In de oven moet je ze in een schaaltje doen.
2 Gegrilde mais
Gegrilde
mais is een heerlijke kluifgroente die je met je handen mag eten. Een servetje is geen overbodige luxe. Het is een lekkere snack die bovendien vullend en gezond is. Vrijwel iedereen houdt van gegrilde mais en het is een uitstekende groente om de barbecue een verantwoord en gezond karakter mee te geven.
3 Gegrilde champignons
Gegrilde champignons vormen een beetje hard droog laagje op de buitenkant. Wanneer je er in bijt dan word je tong overspoeld met champignonsap. Wel even later afkoelen, want de binnenkant kan zeer heet zijn. Eventueel kun je geraspte
kaas over de champignons strooien voor het grillen.
4 Gegrilde Paprika
Paprika is lekker maar valt helaas onder de 5 groenten met de meeste pesticiden. Het is bijzonder verstandig alleen biologische paprika´s te grillen. Een gegrilde paprika is een absolute verfijnde delicatesse onder de grilgroenten. Wanneer je hem lang genoeg grilt kun je de paprika makkelijk schillen,
5 Gegrilde ui
Een gegrilde
ui smaakt wonderlijk lekker en totaal anders dan gebakken of rauwe ui. Uien zijn niet duur en het verdient aanbeveling om tijdens het bereiden van een ovenschotel een uitje te grillen. Deze gegrilde ui kun je vervolgens of zo opeten, of verwerken in een verder ongegrilde salade.
6 Gegrilde aubergine
Een gegrilde aubergine is één van de lekkerste groentensoorten die er zijn. Met een beetje knoflookolie erover smaakt een gegrilde aubergine plak fantastisch lekker. Wanneer je de plakken plat op het rooster legt, ontstaat er een mooie grilstructuur in het groentevlees.
7 Gegrilde broccoli
Broccoli op de gril is een lekkere en gezonde versnapering. Gebruik alleen de bovenkantjes. Van de steel kun je door het te koken en te blenderen een broccolisoep maken. De roosjes zijn snel gaar. Laat de broccoli niet te lang op het rooster liggen want knapperig is hij het lekkerst.
8 Gegrilde zoete aardappel
Zoete aardappelen kun je in plakken snijden en ze aan een spies doen, of plat op het rooster leggen. De zoete aardappel is rauw ook eetbaar dus hij hoeft niet zo lang gegrild te worden. De zoete aardappel kan prima opgespiest worden. Maak eens een spiesmix van de oranje zoete aardappelen, champignons en grote stukken ui met de dikte van één ring.
9 Gegrilde gewone aardappel
Een gewone
aardappel kun je ook grillen maar het duurt wat langer. Het is ook lekker om ter variatie een aardappel in aluminiumfolie te doen en te poffen in oven of barbecue. Een gepofte aardappel heeft een volkomen andere smaak dan een gekookte of gebakken aardappel. Je hoeft er alleen roomboter bij te doen, maar kruidenboter en knoflookboter zijn ook heerlijk en snel gemaakt. Voor kruidenboter hoef je slechts een paar van je favoriete groene kruiden waaronder bieslook en tijm te pakken en door de boter te mengen. Knoflookboter maak je door twee of drie teentjes knoflook uit te persen en het geheel, ook de platgeperste knoflook, door de boter te doen.
10 Gegrilde bloemkool
Gegrilde
bloemkool is een leuke variatie op gegrilde groente. Het is geen traditionele grilgroente maar daarom des te origineler. Je kunt op een spies om en om een stukje broccoli en een stukje bloemkool doen. Tussen deze twee doe je rode paprika zodat je een mooie, vrolijk gekleurde spies krijgt. Dat maakt het eten van groenten ook leuk voor kinderen. Als een kind oud genoeg is kun je hem zijn eigen groentespies laten maken.
Lees verder