10 heerlijke gegrilde groenten

10 heerlijke gegrilde groenten Groente grillen zorgt ervoor dat de groente veel lekkerder smaakt dan wanneer hij gekookt is. Van gekookte broccoli is het bekend dat er veel voedingstoffen door het kookwater worden opgenomen. Grillen is dus zo gek nog niet; het is lekker en gezond. Je moet uiteraard de groente niet zwart laten worden. Een paar keer omdraaien is het beste wanneer je boven de barbecue grilt. Voor het optimale grilproces in een oven moet je zorgen dat de oven van alle kanten verwarmt. Wanneer je de groente grilt is het een goed idee deze op een ijzeren spies te doen. Houten satehstokjes verkolen snel en dat smaakt niet lekker. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Yoghurt-knoflookdipsaus

Gegrilde groenten zijn heerlijk op de vegetarische barbecue. Alle gegrilde groenten smaken prima met een yoghurtknoflooksaus die je zelf kan maken. Pers twee teentjes knoflook boven een schaaltje yoghurt uit en voeg er de groene kruiden peterselie, basilicum, dille, oregano en tijm aan toe. Doe zout en peper erbij om het af te maken klaar is de dipsaus.

Gegrilde salade

Sommige groenten laten zich uitstekend combineren in gegrilde toestand. Champignons, broccoli, paprika en aubergine zijn perfecte groenten om op een bord te leggen als ze warm zijn en vervolgens met knoflookyoghurt te overgieten. Het is ook heerlijk om de yoghurt te verrijken met wat geraspte komkommer. Dit is een fantastisch lekker voorgerecht. Met het toevoegen van gepofte aardappel met kruidenboter, biologisch bruin brood en olijven en het nuttigen van een frisse salade van slabladeren met gegrilde uiringen kun je van de gegrilde groenten een basis voor een maaltijd maken.

1 Gegrilde Tomaat

Een gegrilde tomaat smaakt veel zoeter en voller dan een stukje rauwe tomaat. Het water in de tomaat kan wel heel heet worden dus pas op dat je mond niet verbrandt. Laat het even afkoelen. Een tomaat is niet handig om op te spiesen want als ze openbarsten kunnen ze door het zacht worden door de gril heen vallen. Leg hem in zijn geheel op de gril. In de oven moet je ze in een schaaltje doen.

2 Gegrilde mais

Gegrilde mais is een heerlijke kluifgroente die je met je handen mag eten. Een servetje is geen overbodige luxe. Het is een lekkere snack die bovendien vullend en gezond is. Vrijwel iedereen houdt van gegrilde mais en het is een uitstekende groente om de barbecue een verantwoord en gezond karakter mee te geven.

3 Gegrilde champignons

Gegrilde champignons vormen een beetje hard droog laagje op de buitenkant. Wanneer je er in bijt dan word je tong overspoeld met champignonsap. Wel even later afkoelen, want de binnenkant kan zeer heet zijn. Eventueel kun je geraspte kaas over de champignons strooien voor het grillen.

4 Gegrilde Paprika

Paprika is lekker maar valt helaas onder de 5 groenten met de meeste pesticiden. Het is bijzonder verstandig alleen biologische paprika´s te grillen. Een gegrilde paprika is een absolute verfijnde delicatesse onder de grilgroenten. Wanneer je hem lang genoeg grilt kun je de paprika makkelijk schillen,

5 Gegrilde ui

Een gegrilde ui smaakt wonderlijk lekker en totaal anders dan gebakken of rauwe ui. Uien zijn niet duur en het verdient aanbeveling om tijdens het bereiden van een ovenschotel een uitje te grillen. Deze gegrilde ui kun je vervolgens of zo opeten, of verwerken in een verder ongegrilde salade.

6 Gegrilde aubergine

Een gegrilde aubergine is één van de lekkerste groentensoorten die er zijn. Met een beetje knoflookolie erover smaakt een gegrilde aubergine plak fantastisch lekker. Wanneer je de plakken plat op het rooster legt, ontstaat er een mooie grilstructuur in het groentevlees.

7 Gegrilde broccoli

Broccoli op de gril is een lekkere en gezonde versnapering. Gebruik alleen de bovenkantjes. Van de steel kun je door het te koken en te blenderen een broccolisoep maken. De roosjes zijn snel gaar. Laat de broccoli niet te lang op het rooster liggen want knapperig is hij het lekkerst.

8 Gegrilde zoete aardappel

Zoete aardappelen kun je in plakken snijden en ze aan een spies doen, of plat op het rooster leggen. De zoete aardappel is rauw ook eetbaar dus hij hoeft niet zo lang gegrild te worden. De zoete aardappel kan prima opgespiest worden. Maak eens een spiesmix van de oranje zoete aardappelen, champignons en grote stukken ui met de dikte van één ring.

9 Gegrilde gewone aardappel

Een gewone aardappel kun je ook grillen maar het duurt wat langer. Het is ook lekker om ter variatie een aardappel in aluminiumfolie te doen en te poffen in oven of barbecue. Een gepofte aardappel heeft een volkomen andere smaak dan een gekookte of gebakken aardappel. Je hoeft er alleen roomboter bij te doen, maar kruidenboter en knoflookboter zijn ook heerlijk en snel gemaakt. Voor kruidenboter hoef je slechts een paar van je favoriete groene kruiden waaronder bieslook en tijm te pakken en door de boter te mengen. Knoflookboter maak je door twee of drie teentjes knoflook uit te persen en het geheel, ook de platgeperste knoflook, door de boter te doen.

10 Gegrilde bloemkool

Gegrilde bloemkool is een leuke variatie op gegrilde groente. Het is geen traditionele grilgroente maar daarom des te origineler. Je kunt op een spies om en om een stukje broccoli en een stukje bloemkool doen. Tussen deze twee doe je rode paprika zodat je een mooie, vrolijk gekleurde spies krijgt. Dat maakt het eten van groenten ook leuk voor kinderen. Als een kind oud genoeg is kun je hem zijn eigen groentespies laten maken.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Het aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsHet aantal kilocalorieën in groente en enkele groententipsDat groente gezond is weten we allemaal, dat we er 200 gram per dag van moeten eten ook, maar gebeurt dat ook daadwerkel…
Kilocalorieën groentetabelKilocalorieën groentetabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…
Verse groente roosteren op de barbecueVerse groente roosteren op de barbecueBarbecue met vlees en vis is bij de meeste mensen wel bekend, maar niet bij iedereen in trek. De vegetariërs en echte gr…

Pan de Pascua met Cola de Mono, Chileense kerstcakePan de Pascua met Cola de Mono, Chileense kerstcakePan de Pascua is een cake, die ieder jaar tijdens de kerstperiode opnieuw zijn intrede doet bij de Chileense gezinnen. D…
Zelf sushi makenSushi is een van de bekendste gerechten uit de Japanse keuken. Tegenwoordig zijn er vele varianten van deze ‘zure rijst’…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WerbeFabrik, Pixabay
  • Foto mais: http://my_sarisari_store.typepad.com/my_sarisari_store/street_food/
  • Foto broccoli: http://shortfatgirl.com/?cat=4
  • Foto aardappelen: http://thumbs.ifood.tv/files/images/Grilled_potato_recipe.jpg
  • Foto paprika: tom008
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 04-09-2023
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.