Aardappelvariaties
Aardappels zijn in oneindig veel variaties te bereiden. In dit artikel staan een aantal tips hoe je aardappels lekker kunt klaarmaken zonder urenlang in de keuken te staan. Vooral als je niet van aardappels schillen houdt, moet je dit lezen; je kunt ze namelijk in de schil koken. Veel mensen vinden dat lekkerder dan geschilde aardappels.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoudsopgave
Aardappel als basis voor een maaltijd
De aardappel is een gezonde basis van de maaltijd. Het aardappeltje biedt
vitaminen en
mineralen. Van aardappelen word je niet dik. Het is een aanrader om aardappels te koken en vervolgens van het vuur af te halen maar nog wel minstens 10 minuten te laten staan in een pan met een deksel erop. Dan garen ze zichzelf door de hitte. Flink gegaarde aardappels zijn lekker om op te bakken. Er zijn legio aardappelsoorten, allen met hun eigen smaak. Probeer af en toe een andere soort, gewoon voor de variatie. Je kunt vrij makkelijk
zelf aardappels kweken. De aardappelplant kan zowel in een pot op het balkon groeien als in de achtertuin.
Lekker koken in 30 minuten
Iedereen houdt van lekker eten, maar er zijn maar weinig mensen die urenlang in de keuken willen staan. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om lekker eten te maken binnen een half uur. Een eerste advies is om aardappels niet te schillen; ze zijn veel lekkerder als je ze in de schil kookt. Als je de schil niet lekker vindt, kun je die na het koken er makkelijk afhalen door afspoelen onder de kraan.
Ecologische aardappelen
Als je aardappels in de schil kookt, is het een goed advies om ecologische geteelde aardappelen te gebruiken. Die worden zonder bestrijdingsmiddelen gemaakt. Hierdoor kun je ook de schil goed opeten. Je wast eerst de aardappels goed, eventueel met een borstel. Je haalt de lelijke plekjes van de aardappel die je er oneetbaar uit vindt zien eraf met en mesje. Zwarte puntjes van aardappels moet je nooit opeten. Dan snij je de aardappels klein, in partjes die geschikt zijn om te bakken. Als je de aardappels zo klein snijdt, zijn ze veel eerder gaar, en gebruik je minder energie om de aardappels te koken. Je bent uiteraard ook eerder klaar met koken.
Energiebesparing
Als je aardappels kookt, hoef je niet te wachten met ze in de pan te doen totdat het water kookt. Dat maakt niets uit voor het kookproces of de smaak. Wachten totdat het water kookt is eigenlijk energieverspilling. Zout toevoegen naar smaak. Je doet de aardappelen in een pan met koud water en zet deze op het vuur.
Tijdsbesparing
Boontjes, zoals snijboontjes, hoeven minder lang te koken dan aardappels. 4 Minuten nadat je de aardappels in de pan hebt gedaan, kun je er boontjes bij doen. Dat spaart weer een gaspit, en afwasmiddel voor de gebruikte pan.
Recept gebakken aardappels met erwtjes en groene kruiden
Ingrediënten:
Gebakken aardappels
Als je gebakken aardappels eigenlijk lekkerder vindt dan gekookte, hoef je de aardappelen niet te snijden als ze heet zijn; dat had je al gedaan voordat ze de kookpan in gingen. Je kunt de aardappels samen met de groente die je er doorheen hebt gedaan, direct na het afgieten bakken. Het is nog lekkerder als je in de bakpan eerst een uitje of knoflook fruit.
Variatie met peulvruchten
In plaats van snijboontjes kun je ook geweekte
peulvruchten als spliterwten of linzen aan de pan met aardappels toevoegen. Deze moeten een paar minuten langer koken dan aardappels, dus die doe je 10 minuten eerder in het water. Je kunt de kooktijd van peulvruchten verkorten door ze voor te weken. Een eetlepel per persoon is genoeg want deze groente is een aanvulling op de boontjes. Het is belangrijk om gevarieerd te eten. Het is goed om minstens twee verschillende groenten per maaltijd te gebruiken.
Variatie met kruiden
Een andere variatietip is om kerrie toe te voegen aan de aardappelen als je ze kookt. Dan worden de kruiden beter opgenomen dan tijdens het bakken. Je hoeft dan geen zout meer toe te voegen, want er zit al zout door de kerriepoeder. Kerriepoeder is namelijk een kruidenmengsel. In plaats van kerrie kun je ook
kurkuma gebruiken. Dat is een onderdeel van kerriepoeder. Kurkuma geeft aardappelen een diepgele kleur. Een andere variatie voor kruiden is herbes de Provence toevoegen. Dat zijn groene, Franse kruiden met onder meer majoraan,
rozemarijn,
tijm en
basilicum. Deze kun je weer beter erover heen doen als je de aardappelen bakt, anders trekt er teveel smaak in het kookwater.
De vijf belangrijkste tips
Hier zijn de belangrijkste tips op een rijtje gezet. Je kunt zelf ermee aan de slag om je eten zo gevarieerd mogelijk te houden.
- Gebruik ecologische aardappels en schil ze niet,
- Snijd de aardappels in kleine stukjes,
- Doe ze in het kookwater als het water nog koud is,
- Bak de aardappelen na het koken,
- Doe kerrie in het kookwater.
Lees verder