De hoeveelheid suiker in zuivel, broodbeleg en gebak
Suiker wordt tegenwoordig steeds meer gezien als een boosdoener. Maar hoeveel suiker zit er nou eigenlijk in zuivel, broodbeleg en gebak? Vind hier een lijst met het suikergehalte van verschillende soorten zuivel, broodbeleg en gebak en bekijk welke alternatieven er zijn.
De hoeveelheid suikers in grammen zegt mensen meestal niet zoveel. Daarom is de gemiddelde hoeveelheid suiker per product aangegeven in het aantal suikerklontjes. De producten staan in alfabetische volgorde.
Zuivelproducten
Per 100 gram:
- Boter: <1 suikerklontje
- Chocolademelk, halfvolle: 2,6 suikerklontjes
- Chocolademelk, magere: 2,4 suikerklontjes
- Chocolademelk, volle: 2,6 suikerklontjes
- Kaas: <1 suikerklontje
- Melk, halfvol: 1 suikerklontje
- Melk, magere: 1 suikerklontje
- Melk, volle: <1 suikerklontje
- Slagroom, geklopt suiker: 3,6 suikerklontjes
- Slagroom, onbereid: <1 suikerklontje
- Yoghurt, halfvol: <1 suikerklontje
- Yoghurt, mager: <1 suikerklontje
- Yoghurt, vanille, halfvol: 2,5 suikerklontjes
- Yoghurt, vol: <1 suikerklontje
- Yoghurt, vruchten, vol: 2,8 suikerklontjes
- Yoghurtdrank: 2,6 suikerklontjes
Alternatieven voor suikerrijke zuivelproducten
Chocolademelk kan gemakkelijk zelf worden gemaakt met melk, cacao en wat zoetstof (anders dan suiker). Ook slagroom kan men gemakkelijk zelf kloppen en er eventueel een zoetstof (anders dan suiker) aan toe te voegen.
Daarnaast kan men gemakkelijk zelf vruchtenyoghurt maken door magere yoghurt samen met vers fruit zoals frambozen en bramen in de blender te stoppen. Aan de (drink)yoghurts van de merken Optimel en TopVit is geen suiker toegevoegd. Aan de producten van Danone Danoontje zijn wel suikers toegevoegd, maar wel minder dan bij de meeste vergelijkbare producten. Aan zuivel als yoghurt of melk kan ook een scheutje diksap worden toegevoegd.
Broodbeleg
Per 100 gram:
- Chocoladehagelslag: 13,6 suikerklontjes
- Chocoladepasta, hazelnoot: 10,4 suikerklontjes
- Chocoladepasta, melk: 10,5 suikerklontjes
- Chocoladepasta, puur: 12,4 suikerklontjes
- Chocoladevlokken: 13 suikerklontjes
- Jam, aardbei, huishoud: 11,8 suikerklontjes
- Jam, halva: 6,4 suikerklontjes
- Kaas: <1 suikerklontje
- Pindakaas, gemiddeld: 1,2 suikerklontjes
- Vleeswaren: <1 suikerklontje
- Vruchtenhagel: 19,6 suikerklontjes
Alternatieven voor suikerrijk broodbeleg
Zoals in de opsomming hierboven wordt weergegeven, bevatten kaas en vleeswaren weinig tot geen suiker. Kaas of vleeswaren kunnen worden opgeleukt met groente / fruit zoals tomaat, komkommer en augurk. Andere vormen van broodbeleg welke weinig tot geen (toegevoegde) suikers bevatten zijn bepaalde soorten jam zoals van Zonnatura, zuivelspread van bijvoorbeeld Philadelphia, de sandwichspreads van Heinz, selderijsalade, kipkerriesalade, eiersalade en een gebakken of gekookt ei voor op brood. Daarnaast kan ook gedacht worden aan andere vormen van ontbijt zoals muesli met melk of yoghurt, havermout of Brinta.
Gebak
Per 100 gram:
- Appelflap: 4,7 suikerklontjes
- Appeltaart: 4,4 suikerklontjes
- Bossche bol: 4,8 suikerklontjes
- Brownie: 9 suikerklontjes
- Rijstevlaai: 3,3 suikerklontjes
- Taart, diversen gem.: 4 suikerklontjes
- Taart, kwark gem.: 4,7 suikerklontjes
- Taart, slagroom gem.: 4,9 suikerklontjes
- Taart, vruchten gem.: 5,1 suikerklontjes
- Tompouce: 4 suikerklontjes
- Vruchtenvlaai, diversen gem.: 4,8 suikerklontjes
Alternatieven voor suikerrijk gebak
Gebak is iets wat velen lekker vinden en waarvan genoten moet kunnen worden. Maar zijn er dan ook meer verantwoorde varianten van gebak qua suikergehalte te vinden? Ja!
Zelf maken
Een van de oplossingen is om zelf gebak te maken met suikervervangers zoals Stevia of Tagatesse. Stevia is een natuurlijk suikervervangend middel wat ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker en geen calorieën bevat. Ook zijn er verschillende receptenboeken voor suikervrij gebak op de markt. Tagatesse is tafelsuiker op basis van Tagatose.
(Banket)bakkers
Sommige (banket)bakkers verkopen ook suikervrij gebak. Vaak is dergelijk gebak ook online te bestellen.