InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Hongaarse taart

Hongaarse taart

Hongaarse taart Voor de chocolade liefhebbers is de Hongaarse taart een heerlijk lekkernij. Hongaarse taart wordt ook wel Dobos taart genoemd, naar de uitvinder van het recept. De taart bestaat uit 5 of 6 dunne lagen cake met chocoladecrème ertussen en wordt gegarneerd met karamelglazuur en nootjes. Het is even wat werk, maar wel bijzonder lekker!

Geschiedenis

De Hongaarse taart is uitgevonden door Józesf Dobos. Dobos kwam uit aan familie van koks en was in Hongarije één van de grootste koks. Hij was eigenaar van een delicatessenwinkel en had vooral rijke mensen als klant.

Het recept voor Hongaarse taart ontwikkelde hij in 1885. Het doel was een taart te maken die zeker 10 dagen zijn vorm en smaak zou behouden. Dit lukte met de Dobos taart en zo kon ook de rest van Europa kennis maken met deze heerlijke specialiteit van Dobos. In Boedapest werd deze taart een ware sensatie!

Pas 20 jaar na de uitvinding, maakte Dobos het recept bekend. Dit was op het moment dat hij zijn delicatessenwinkel verkocht. Hiermee zorgde hij er voor dat zijn naam altijd bekend zou blijven.
Hij werd zelfs een volksheld toen er een operette over hem werd geschreven.

Ingrediënten

Ingrediënten voor het deeg

  • 150 gram bloem
  • 175 gram poedersuiker
  • 6 grote eieren
  • merg van één vanillestokje
  • 30 gram margarine
  • snufje zout

Ingrediënten voor de chocoladecrème

  • 100 gram pure chocolade
  • 350 gram koude boter
  • 175 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels cacao
  • merg van één vanillestokje

Ingrediënten voor het karamelglazuur

  • 1 theelepel boter
  • 150 gram suiker
  • 2 eetlepels vers citroensap of natuurazijn

Ingrediënten voor de garnering

60 gram gehakte hazelnoten

Kookgerei

  • Springvorm
  • Bakpapier
  • Mixer
  • Spatel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Knip 6 stukken bakpapier in de vorm van de springvorm

Het deeg

  1. Scheid van de eieren de dooier van het eiwit.
  2. Smelt de boter en laat het afkoelen.
  3. Doe de dooiers in een kom. Voeg het vanillemerg en de helft van de poedersuiker toe. Klop dit met de mixer stand gedurende 3 minuten tot het mengsel licht en schuimig is.
  4. Klop in een andere kom het eiwit stijf en voeg de rest van de poedersuiker toe. Meng hier de gesmolten boter doorheen.
  5. Voeg nu voorzichtig het eiwitmengsel, het eigeelmengsel, een snufje zout en de bloem samen.
  6. Verdeel het deeg gelijk over de 6 stukken bakpapier. Bak het 8 tot 10 minuten in de oven.
  7. Om een mooie cirkel te krijgen, kan het onderste gedeelte van de springvorm gebruikt worden. Leg dit op de bodem en snij hieromheen de cirkel uit. Dit maakt het opstapelen veel eenvoudiger.

De chocoladecrème

  1. Laat de chocola au bain-marie smelten.
  2. Klop de boter met de mixer tot het schuimig is. Voeg de cacao en de suiker toe en meng het erdoor.
  3. Voeg als laatste de chocola en vanillemerg toe en meng het.

Het karamelglazuur

  1. Laat de boter smelten in een pan.
  2. Voeg de suiker en citroen of azijn toe. Laat dit op half hoog vuur smelten tot het goudgeel is.
  3. Giet de karamel over één van de bodems en verspreid het gelijkmatig met een ingevette spatel.
  4. Laat de karamel even afkoelen.
  5. Snij de cirkel in 12 punten.

De taart

  1. Verspreid op 5 bodems gelijkmatig een laag chocoladecrème.
  2. Leg de lagen netjes op elkaar en smeer de laatste chocolade aan de zijkant van de taart
  3. Bedek de taart met de gehakte nootjes.
  4. Leg hierop de karamelpuntjes en laat het even opstijven in de koelkast. Uw heerlijke taart is nu klaar!

Variaties

Het deeg

In plaats van de cakebodems kan ook gebruik gemaakt worden van eenvoudige biskwietjes. Neem hiervoor rechthoekige biskwie. De taart wordt naar wens vierkant of rechthoekig. Een springvorm is niet nodig.
  1. Zorg dat de chocoladecrème klaar is.
  2. Zet 3 kopjes koffie en doe dit in een diep bord.
  3. Doop elk biskwietje heel kort in de koffie en maak hier een bodem van door ongeveer 12 biskwietjes in een rechthoek te leggen. Doe er een laag chocoladecrème overheen en maak de volgende bodem van biskwie. De verdere afwerking is hetzelfde.
Deze variatie geeft een andere smaak aan de taart en is sneller klaar.

De chocoladecrème

Een minder vette crème kan worden gemaakt door 6 eieren te gebruiken in plaats van boter. Klop hiervoor de eieren met de suiker op en voeg dit toe aan de gesmolten chocola.

Het recept voor een andere chocoladecrème die minder vet is en beter vorm behoudt:
  • 1 dl melk
  • 120 gram poedersuiker
  • 150 gram boter
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 4 eetlepels cacao of 1 reep pure chocola
Bereiding:
  1. Roer de boter tot deze zacht is.
  2. Zeef 100 gram poedersuiker bij de boter en roer het door elkaar.
  3. Maak van de overige suiker, de custardpoeder en 2 eetlepels melk een papje.
  4. Warm de melk op in een pannetje en voeg het papje toe. Laat het onder goed roeren even koken.
  5. Roer hierna de cacao of de in stukjes gebroken chocoladereep door de vla. Roer door tot het een gladde gebonden vla is.
  6. Laat deze vla afkoelen in een koude kom.

De garnering

Voor de garnering is van alles mogelijk:
  • Geraspte kokos
  • Nougatine
  • Geraspte chocola
  • Gedroogde stukjes fruit
  • Slagroom: Onder elke karamelpunt kunt u een streep slagroom spuiten.
  • U kunt meer karamel maken en bovenop elke laag chocolade een laagje karamel gieten.
En zo kunt u zelf variëren met wat u lekker vindt!

Lees verder

© 2012 - 2019 Bubo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Toppings en sausjesIJs, cakejes, taart en sorbets met een lekker sausje of topping. Wie wil dat nou niet? Lekkere recepten om zelf een saus…
Australische recepten, gebakGebak is eigenlijk heel internationaal, alleen met dat verschil dat ieder land zijn eigen specialiteit heeft. Zo heeft D…
Recept - verjaardagstaart met boterglazuurVerras de jarige met een lekkere, zelf gemaakte verjaardagstaart met boterglazuur. Je kan je creativiteit de vrije gang…
Chocola, chocola en nog eens chocolaBen je dol op chocolade, maar ben je niet zo'n keukenprinses en mislukken jouw baksels vaak? Wil je toch zelf iets op ta…
Chocolade mislukkingen zijn niet meer nodig!Chocolade mislukkingen zijn niet meer nodig!U kent het wel. U krijgt visite en nu wilt u graag een lekkere taart bereiden. Nou maakt u graag taarten met chocola, ma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GerhardKwak, Pixabay
  • Hongarijevakantieadres.nl
  • www.keukenmontages.com

Reageer op het artikel "Hongaarse taart"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bubo
Gepubliceerd: 16-03-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!