Heerlijke desserts met appel
Appelkruimel, gebakken appel met ijs en appelbollen zijn eenvoudig te maken recepten doen niet onder voor een heerlijke appeltaart. Ze zijn echter een stuk sneller klaar! U kunt het gebruiken als dessert of als lekker tussendoortje. U doet uzelf en uw gasten een groot plezier met deze heerlijke appelrecepten.
Appelkruimeltoetje
Benodigdheden
- 1 kilo appels; bij voorkeur goudrenetten
- 1 eetlepel kaneel
- 200 gram rietsuiker
- 50 gram havermout
- 150 gram bloem
- 150 gram koude boter
- Een ovenschaal van 20 bij 30 centimeter met boter ingevet
Bereiding
- Over voorverwarmen op 200 graden.
- Appels: Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij de appels in kleine stukjes. Doe de stukjes in een kom en voeg 100 gram suiker en de kaneel toe. Schep dit om.
- Kruimel: Doe de bloem, 100 gram suiker, de havermout, de boter en een mespunt zout in een kom. Snij de boter met twee messen in kleine stukjes. Kneed het mengsel snel met koele handen tot een kruimelig deeg. Dit gaat het beste door de boter met de vingertoppen door de ingrediënten te wrijven.
- In de oven: Doe de appel in de ovenschaal. Strooi de kruimel gelijkmatig over de appel heen. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en laat het bakken tot de kruimel goudbruin is.
- Serveren: Serveer de appelkruimel warm in een kommetje.
Variaties
- Voeg rozijn, amandelen of gekaramelliseerde noten toe bij de appel.
- Neem roomboter in plaats van gewone boter .
- Wanneer u het toetje extra gezond wilt maken, kunt u volkoren meel gebruiken in plaats van bloem of zemelen toevoegen aan de bloem.
- Voeg (warme) vanillevla toe bij het serveren.
- Wanneer u de appel wat smeuïger wilt, kunt u heel ietsje water toevoegen (max. 50 ml) aan de appel in de ovenschaal.
Calorieën
Een kwart van dit gerecht is een ruime portie. Per portie bevat appelkruimel
- 770 kilocalorieën
- 7 gram eiwit
- 32 gram vet
- 114 gram koolhydraten
Gebakken appel met kaneelijs
Benodigdheden
- 4 appels; bijvoorbeeld Elstar
- 50 gram donkere basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 25 gram boter
- Ondiepe ovenschaal dik ingevet met boter
Bereiding
- Over voorverwarmen op 175 graden.
- Appels: Was de 4 appels, droog ze af, halveer ze en verwijder het klokhuis. Verdeel de appelhelften over de ovenschaal met de bolle kanten naar beneden.
- Suiker: Meng de suiker met de kaneel. Bestrooi het snijvlak van de appels met de kaneelsuiker
- Boter: Snij de 25 gram boter in kleine stukjes. Verdeel de stukjes over de appels
- In de oven: bak de appels in ongeveer 30 minuten gaar in de oven. Bedruip ze tussendoor regelmatig met het vrijgekomen vocht.
- Serveren: Serveer de warme appels met kaneelijs
Gevulde appelbollen
Benodigdheden
- 4 kleine appels; bijvoorbeeld Jonagold
- 1 citroen
- 100 gram amandelspijs; een pak van Baukje is 300 gram
- 1 losgeklopt ei
- 4 pakjes bladerdeeg ontdooid
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels suiker
- Appelboor
- Bakpapier en bakplaat
- Deegroller met bloem
Bereiding
- Over voorverwarmen op 200 graden
- Appels: schil de appels en verwijder de klokhuizen met de appelboor
- Citroen: maak de citroen goed schoon en rasp de schil fijn.
- Spijs: prak in een diep bord de amandelspijs met de citroenrasp en helft van het ei los. Vul de appels met spijs.
- Bladerdeeg: bestrooi het werkvlak en de deegroller met bloem. Spreid de bladerdeegplakjes uit en rol ze met de deegroller tot plakjes van 15 x 15 centimeter.
- Gevulde appels: Zet in het midden van elk plakje een gevulde appel. Leg boter bovenop de appels. Maak de randen van de bladerdeeg vochtig met water. Vouw de deegpunten naar elkaar toe en vouw het bladerdeeg in mooie bolvorm dicht rond de appel. Strijk het ei rondom in met het overgebleven ei. Bestrooi de gevulde appel losjes met suiker
- In de oven: Leg de appelbollen op bakpapier in het midden van de oven. Laat ze in ongeveer 25 minuten goudbruin bakken. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
- Serveren: Serveer de appelbollen lauwwarm of koud.
Calorieën per bol
- 535 kilocaloriëen
- 8 gram eiwit
- 35 gram vet
- 49 gram koolhydraten
Lees verder