Lekkere desserts met rijst
Desserts met rijst zijn er in vele variaties. U vindt hier een rijstschotel, rijsttaart, rijstepudding en de oeroude rijstepap. Ze zijn eenvoudig te maken en snel klaar. Maat let op: Het vult erg goed, dus zorg dat u niet te veel eet van tevoren! De desserts zijn ook erg lekker als tussendoortje.
Rijstschotel
Ingrediënten
- 350 ml melk
- 225 gram rijst
- 25 gram boter
- 75 gram suiker
- 75 gram rozijnen
- 4 eieren
- 1 pakje vanillesuiker
- 1 citroen
- Een halve theelepel kaneel
- Een halve theelepel nootmuskaat
- Ronde bakvorm
Bereiding
- Kook de rijst in water met iets zout. Giet het af en laat het afkoelen. Het best is om dit een dag van tevoren te doen.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Maak de citroen schoon en rasp de schil eraf. Doe de rasp in een kom.
- Voeg de melk toe in de kom en doe alle andere ingrediënten erbij, behalve de rijst. Roer dit goed door. Roer hierna de rijst erdoor.
- Vet de ovenschaal in en doe het rijstmengsel erin. Bak het ongeveer 60 minuten in de oven tot het mengsel vast is geworden. Neem de schotel uit de oven en laat het iets afkoelen.
- Serveer het warm. Er kan naar smaak vruchtencompote toegevoegd worden.
Rijsttaart met ananas
Ingrediënten
- 1 liter melk
- 500 ml slagroom
- 300 gram rijst
- 175 gram suiker
- 300 gram ananasstukjes
- 100 gram ontpitte cocktailkersen.
- 50 gram gehakte pistachenootjes Zout
- 4 eieren
- 16 blaadjes gelatine
- Een halve theelepel zout
- 1 vanillestokje
- 2 kaneelstokjes
- Limoen
- Cakevorm
Bereiding
- Maak de limoen schoon en rasp de schil.
- Snij het vanillestokje door midden en schraap de merg eruit.
- Breng de melk met één theelepel limoenrasp, het zout, het vanillemerg en de kaneelstokjes aan de kook.
- Spoel de rijst af en laat het 25 minuten in de hete melk trekken.
- Verwijder de kaneelstokjes en roer de suiker erdoor.
- Week de gelatine 10 minuten en knijp het uit. Meng het door de rijst.
- Breek de eieren en doe de dooiers in een apart kommetje. Roer de eierdooiers door het mengsel
- Klop de slagroom stijf. Meng de slagroom met de cocktail kersen en pistachenootjes.
- Klop het eiwit en doe het door de rijst als dit is afgekoeld. Meng het fruit met de slagroom erdoor.
- Doe alles in de cakevorm en laat het 4 uur afkoelen. De taart kan nu uit de vorm worden gehaald en geserveerd worden.
Rijstepudding
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 liter melk
- 200 gram ongekookte dessert rijst.
- 250 gram rietsuiker
- 3 eieren
- 2 dl slagroom
- 1 theelepel vanille-extract
- Een halve theelepel zout
- 60 gram rozijnen
Bereiding
- Snij het vanillestokje door midden en schraap de vanillemerg eruit.
- Voeg de rijst samen met de melk, suiker en vanille. Kook dit 20 minuten en blijf het door roeren. Er kan meer suiker naar smaak toegevoegd worden. Laat het mengsel afkoelen als de rijst gaar is.
- Neem de dooiers van de eieren. Meng de dooiers en de rozijnen door de pudding.
- Klop de slagroom dik. Meng dit met de pudding als deze koud is geworden.
- Doe de pudding in een kom en bewaar het in de koelkast.
Rijstepap
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 liter melk
- 150 gram dessert rijst.
- Rozijnen
- Suiker
- Kaneel
- Roomboter
Bereiding
- Breng de melk aan de kook.
- Voeg de rijst toe en roer het geheel door.
- Houd de melk zachtjes aan de kook. Laat het 3 kwartier sudderen en roer de pap regelmatig door. De pap is klaar wanneer het dik is en de rijst zacht is.
- Voeg naar smaak rozijnen toe.
- Serveer de pap met een klontje boter en suiker en kaneel er overheen.
Variaties
Voor een dikker pap, oftewel rijstebrij, kan 200 gram rijst toegevoegd worden. Kook dit 15 minuten. Zo houdt de rijst een groffere korrel en wordt de pap dikker.
Lees verder