Flapjacks: overheerlijke Engelse koek

Flapjacks: overheerlijke Engelse koek Dit oeroude Engelse recept heeft alles wat een lekker tussendoortje moet hebben. Het is heerlijk van smaak, gezond, zeer makkelijk te maken, snel klaar en bied ruimte voor vele variaties. Deze snack houdt het midden tussen boterkoek en een mueslireep, maar dan extra lekker!

Geschiedenis

Met Flapjacks haalt u pure Engelse traditie in huis. In de 17e eeuw werd de naam Flapjack al gebruikt. Toen werd er nog verwezen naar een platte koek. Deze oude flapjack leek meer op een pannenkoek.

Sinds 1935 wordt de naam Flapjack gebruikt voor de koek met havermout. Dit geldt alleen in Engeland. In de Verenigde Staten wordt ook van Flapjacks gesproken maar dan gaat het over de platte pannenkoek bedoeld. Verder zijn Flapjacks te vinden in Australië.

Het recept is waarschijnlijk ontstaan vanuit de behoefte aan een goedkoop en eenvoudig alternatief voor cake. De koeken werden gemaakt met ingrediënten die voor handen waren. Vanouds worden flapjacks in Groot-Brittannië gegeten als de kinderen uit school komen.

Het recept

  • Ingrediënten voor 12 flapjacks
  • 225 gram havermout
  • 180 gram suiker; bruine basterdsuiker of rietsuiker
  • 180 gram boter
  • Boterkoekvorm of bakplaat

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt de boter in een pannetjes
  3. Voeg de suiker toe tot en roer het door tot het opgelost is in de boter.
  4. Voeg de havermout toe. Roer het goed door tot de havermout helemaal bedekt is met boter en suiker.
  5. Vet de bakplaat of bakvorm in en giet het beslag erin.
  6. Bak de koek ongeveer 20 minuten tot deze goudbruin is.
  7. Laat de koek even afkoelen. Snij de koek als deze nog warm is in twaalf stukjes. Wanneer het koud is, is het niet goed meer te snijden.
  8. Haal de koek pas uit de vorm als het bijna koud is. Wanneer u het eruit haalt als het nog warm is, kan de koek makkelijk gaan kruimelen.

Variaties

Er zijn talloze variaties te bedenken op deze lekker koeken:

Minder suiker

Vervang 80 gram van de suiker door honing.

De Engelsen gebruiken traditioneel iets minder suiker en voegen 3 eetlepels Golden Syrup toe. Dit is een stroop die het best te vergelijken met onze rietsuikerstroop. De smaak is echter zachter en de stroop is iets dikker. Het is geel van kleur. Het is in Nederland maar bij enkele supermarkten te verkrijgen. Het is een bijzonder lekkere stroop voor op brood en voor andere toepassingen zoals Flapjacks.

Fruitflapjacks

Vervang 80 gram van de suiker door jam of voeg 50 gram gehakte gedroogde stukjes fruit toe.

Kokosflapjacks

Vervang 100 gram van de havermout door geraspte kokos.

Notenflapjacks

Voeg 50 gram gehakte walnoten toe.

Sesamzaadflapjacks

Voeg 50 gram sesamzaad toe.

Chocoladeflapjacks

Hak een chocoladereep in stukjes. Voeg 50 gram chocola toe als het beslag klaar is, maar nog wel nog in het pannetje zit. Doe hierna het beslag in de bakvorm.

Boterkoekflapjacks

Vervang 100 gram van de havermout door bloem. De koek neigt dan meer naar boterkoek.

Extra gezond

Voeg 50 gram zemelen toe of gebruik muesli in plaats van havermout.

Extra lekker

Gebruik Roomboter in plaats van margarine.

Extra knapperig

Maak de oven 20 graden warmer. U kunt dit effect ook bereiken door de bakplaat hoger in de oven te leggen.

Garnering

  • Strooi Sesamzaad over de koek voordat deze in de oven gaat.
  • Verspreid een dun laagje Rietsuikerstroop of Golden Syrup over de koek met een lepel nadat deze uit de oven komt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De lekkerste cheesecake, een Engelse lekkernijEen zeer populair recept in de Engelse keuken is toch wel de cheesecake. Een cake die erg makkelijk en snel te maken is.…
Calorieën in tussendoortjes: koek, snoep, chocolade en chipsCalorieën in tussendoortjes: koek, snoep, chocolade en chipsKoek, snoep, chocola, chips, ijs. Allemaal 'verboden' bij diverse diëten, maar de kern van afvallen is minder calorieën…
Snelle bakrecepten: Boterkoek, jan hagel & kletskoppenIedereen kan bakken met deze snelle bakrecepten. Ze zijn niet moeilijk en altijd snel te maken. Vergeet de kant en klare…
Gezonde recepten om te ontbijten met havermoutGezonde recepten om te ontbijten met havermoutHavermout is vooral bekend als hoofdingrediënt van havermoutpap. Hoewel dit ontbijt lange tijd een beetje ouderwets imag…

Lekkere gezonde broodjesLekkere gezonde broodjesAls je het schap in de winkel bekijkt, dan is het bijna niet meer te overzien wat er allemaal te koop is. Maar als je al…
Pasta recepten - Makkelijk en snel te bereidenPasta recepten - Makkelijk en snel te bereidenPasta recepten zijn vrij simpel om te koken. De pasta moet alleen in kokend water worden geplaatst en kan worden bereid…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lostajy, Flickr (CC BY-2.0)
  • Nl.wikipedia.org
  • Duramecho.com
  • www.scottishrecipes.co.uk
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.