Flapjacks: overheerlijke Engelse koek
Dit oeroude Engelse recept heeft alles wat een lekker tussendoortje moet hebben. Het is heerlijk van smaak, gezond, zeer makkelijk te maken, snel klaar en bied ruimte voor vele variaties. Deze snack houdt het midden tussen boterkoek en een mueslireep, maar dan extra lekker!
Geschiedenis
Met Flapjacks haalt u pure Engelse traditie in huis. In de 17e eeuw werd de naam Flapjack al gebruikt. Toen werd er nog verwezen naar een platte koek. Deze oude flapjack leek meer op een pannenkoek.
Sinds 1935 wordt de naam Flapjack gebruikt voor de koek met havermout. Dit geldt alleen in Engeland. In de Verenigde Staten wordt ook van Flapjacks gesproken maar dan gaat het over de platte pannenkoek bedoeld. Verder zijn Flapjacks te vinden in Australië.
Het recept is waarschijnlijk ontstaan vanuit de behoefte aan een goedkoop en eenvoudig alternatief voor cake. De koeken werden gemaakt met ingrediënten die voor handen waren. Vanouds worden flapjacks in Groot-Brittannië gegeten als de kinderen uit school komen.
Het recept
- Ingrediënten voor 12 flapjacks
- 225 gram havermout
- 180 gram suiker; bruine basterdsuiker of rietsuiker
- 180 gram boter
- Boterkoekvorm of bakplaat
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt de boter in een pannetjes
- Voeg de suiker toe tot en roer het door tot het opgelost is in de boter.
- Voeg de havermout toe. Roer het goed door tot de havermout helemaal bedekt is met boter en suiker.
- Vet de bakplaat of bakvorm in en giet het beslag erin.
- Bak de koek ongeveer 20 minuten tot deze goudbruin is.
- Laat de koek even afkoelen. Snij de koek als deze nog warm is in twaalf stukjes. Wanneer het koud is, is het niet goed meer te snijden.
- Haal de koek pas uit de vorm als het bijna koud is. Wanneer u het eruit haalt als het nog warm is, kan de koek makkelijk gaan kruimelen.
Variaties
Er zijn talloze variaties te bedenken op deze lekker koeken:
Minder suiker
Vervang 80 gram van de suiker door honing.
De Engelsen gebruiken traditioneel iets minder suiker en voegen 3 eetlepels Golden Syrup toe. Dit is een stroop die het best te vergelijken met onze rietsuikerstroop. De smaak is echter zachter en de stroop is iets dikker. Het is geel van kleur. Het is in Nederland maar bij enkele supermarkten te verkrijgen. Het is een bijzonder lekkere stroop voor op brood en voor andere toepassingen zoals Flapjacks.
Fruitflapjacks
Vervang 80 gram van de suiker door jam of voeg 50 gram gehakte gedroogde stukjes fruit toe.
Kokosflapjacks
Vervang 100 gram van de havermout door geraspte kokos.
Notenflapjacks
Voeg 50 gram gehakte walnoten toe.
Sesamzaadflapjacks
Voeg 50 gram sesamzaad toe.
Chocoladeflapjacks
Hak een chocoladereep in stukjes. Voeg 50 gram chocola toe als het beslag klaar is, maar nog wel nog in het pannetje zit. Doe hierna het beslag in de bakvorm.
Boterkoekflapjacks
Vervang 100 gram van de havermout door bloem. De koek neigt dan meer naar boterkoek.
Extra gezond
Voeg 50 gram zemelen toe of gebruik muesli in plaats van havermout.
Extra lekker
Gebruik Roomboter in plaats van margarine.
Extra knapperig
Maak de oven 20 graden warmer. U kunt dit effect ook bereiken door de bakplaat hoger in de oven te leggen.
Garnering
- Strooi Sesamzaad over de koek voordat deze in de oven gaat.
- Verspreid een dun laagje Rietsuikerstroop of Golden Syrup over de koek met een lepel nadat deze uit de oven komt.
Lees verder