Thaise desserts
Een Thaise maaltijd wordt vaak besloten met een zoet einde. Een Thais dessert of toetje dus. Overigens worden daarvoor wel weer gezonde ingrediënten gebruikt zoals rijst en fruit. Ook in het einde van een maaltijd speelt bij Thaise mensen kokosmelk of kokosroom een belangrijke rol. Deze melk die veel wordt gebruikt bij Thaise desserts of toetjes is overigens erg gezond en goed voor de spijsvertering. Recepten voor Thaise desserts van fruit en kokosroom.
Rijpe mango met plakrijst (Kao Neow Mamuang)
Ingrediënten voor de rijst
- 1 kop plakrijst
- ½ kop dikke kokosnootroom
- 4 eetlepel witte suiker
- ½ theelepel zout
Ingrediënten voor de toppingsaus
- 4 eetlepels dikke kokosnotenroom
- ¼ theelepel zout
- ½ theelepel witte suiker
- 1 eetlepel maïsmeel opgelost in 4 eetlepels koud water
Erbij:
1 grote rijpe mango
1 theelepel geroosterde sesam zaadjes
Plakrijst moet eerst een nacht weken in koud water of 5 uur in warm water. Wie dat allemaal te lang vindt kan het ook 15 minuten laten weken in kokend water. Dit laatste moet dan wel gebeuren vlak voor het werkelijke koken.
Bereiding:
- Giet de rijst af. Plaats een natte theedoek of sloop in een bamboe stoommandje.
- Laat de rijst ongeveer 40 minuten stomen in de stoommand tot hij zacht is.
- Maak de saus voor de rijst door de kokosnootroom, de witte suiker en het zout in een steelpan te verhitten tot de suiker is opgelost.
- Werk deze saus met een lepel door de rijst. Doe dit lepel voor lepel. Zet het dan weg en maak de topping.
- Om de topping te maken alle ingrediënten samen in een andere steelpan verhitten tot het mengsel dikker wordt.
- Schil de mango en snijdt er 12 mooie plakken van, die achter elkaar gelegen op een steen lijken. Leg de helft van de mango op een bord en de andere helft op een ander bord. Leg er een bolletje van het rijstmengsel naast en druppel de topping overheen. Besprenkel het geheel vervolgens met de sesamzaadjes.
- Eet het door van alles een beetje te nemen.
Nog een ander toetje met fruit, maar deze keer met banaan.
Gebakken banaan met een dikke kokosnoottoffee (Glooay Tord)
Ingrediënten
- 3 rijpe maar stevige bananen, in de lengte doorgesneden
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels palmsuiker opgelost in 4-5 eetlepel gekookt water
- 4 eetlepels dikke kokosnotenroom
- 2 theelepels limoensap
- 2 bolletjes ijs
Bereiding:
- Smelt de boter goed en leg dan de bananenplakken erin. Draai ieder stuk banaan elke 15 seconden tot ze er goudbruin uitzien.
- Voeg dan de palmsuikermix toe en draai het gas tot medium hoogte
- Voeg de kokosnootroom toe en het limoensap
- Beweeg de wok voortdurend rond tot de saus dik wordt en een soort van toffee wordt
- Als dit het geval is dan op een bord scheppen en heet serveren met koud ijs