InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Echte limburgse rijstevlaai uit eigen keuken

Echte limburgse rijstevlaai uit eigen keuken

Echte limburgse rijstevlaai. Bij ons op verjaardagen een onmisbare gast. Met een beetje moeite tover je de lekkerste vlaaien op tafel. Of misschien ben je meer het fruitige type? Het kan met dit recept allemaal.

Voorbereidingen:

Baktijd: 35 min
Rusttijd: 20 min
Oventemperatuur: 220 °C elektrische oven, hetelucht 200 °C

Ingediënten:

Voor de rijstepap:

  • 1 liter melk
  • 180 g dessertrijst of paprijst
  • 125 g suiker
  • 1 el custardpoeder
  • 3 eieren, gesplitst
  • mespunt zout

Voor de bodem:

  • 10 g gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 1 dl lauwwarme melk
  • 250 g bloem
  • 20 gram koude hard boter
  • 1/2 ei, losgeklopt
  • 1 tl zout (klein afgestreken lepeltje)

  • springvorm 26 cm
  • 200 ml slagroom
  • beetje suiker
  • 1 zakje klopfix

Bereidingswijze:

Verwarm de melk en strooi de rijst en de suiker erin. Breng de melk met de rijst en suiker aan de kook en laat op een heel laag pitje in 12 min gaar koken. Los de custardpoeder op in 1 el warme melk en roer die door de rijst. Laat vervolgens nog een minuutje koken. Laten afkoelen, maar vergeet niet om af en toe te roeren. Anders krijg je van die vieze klonters.

Maak de bodem: meng de gist met de suiker en 4 el melk. laat het mengsel 10 min rustten. Zeef de bloem, maak in het midden een kuiltje en schenk daarin het gistmengsel. Goed omroeren en dan met de boter tot een soepele deegbal kneden. Met huishoudfolie erover 40 min laten rijzen op een warme plaats.

Strooi een beetje bloem op je werkblad tegen het plakken en rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed daarmee de springvorm. Roer de eierdooiers door de rijstepap. Klop de eiwitten stijf met een mespuntje zout en spatel em snel door de rijstepap. Schep je vulling nu in de springvorm op het deeg, vul de vorm max 3/4 met rijstepap mengsel. het stijgt namelijk nog een beetje.

De vlaai in het midden van de oven in 30-35 min gaar bakken . Uit de oven halen, iets laten afkoelen en de vlaai op een rooster verder laten afkoelen.

Klop 200 ml slagroom stijf met een beetje suiker en een zakje klopfix, dat zorgt ervoor dat de slagroom stijf blijft op de vlaai.
Versier de rijstevlaai met de zojuist gemaakte slagroom en smullen maar..

Variatie:

Voor de zoetekauwen is het ook lekker om met een grove rasp een reep chocolade te raspen en dat over de slagroom te strooien.

Vervang het rijstepapmengsel door fruit voor een limburgse fruitkruimelvlaai. Veel gebruikt voor limburgse vlaai zijn kersen, pruimen, kruisbessen, appel en abrikozen. Snijd ze in kleine stukjes en druk ze een beetje aan voor de stevigheid. Schep daarop je kruimellaag. (kruimels maak je met 75 g boter, 75 g suiker en 75 g bloem. Wrijf in een kom tot het mengsel lijkt op grove broodkruimels).

Vul de deegbodem met custardpudding en strooi er een kruimellaag over voor een heerlijke kruimelvlaai met pudding.
© 2008 - 2019 Msmedia, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Rijstevlaai uit Wallonië: net even anders en altijd lekkerRijstevlaai uit Wallonië: net even anders en altijd lekkerVlaai is een van de bekendste streekspecialiteiten uit Limburg. Vroeger moest je er ook voor naar Limburg afreizen, tege…
Taalgeschiedenis: toetjeTaalgeschiedenis: toetjeWe kennen een toetje als een gerecht na de maaltijd: een nagerecht. We eten iets na de maaltijd toe. De toetjes zoals we…
De zoete verleiding van toetjesDe zoete verleiding van toetjesWeinig mensen kunnen de verleiding weerstaan van een toetje. Er zijn duizenden nagerechten. Iedere cultuur kent zijn eig…
Twee snelle toetjes met vers fruit en mascarponeTwee snelle toetjes met vers fruit en mascarponeIJs doet het altijd goed als nagerecht, maar af en toe wil je ook wel eens wat anders serveren. Probeer dan eens één van…
Portugese recepten: NagerechtenPortugese recepten: NagerechtenHet dessert is een belangrijk gerecht in Portugal. De Portugezen houden van zoet. In dit artikel ga ik in op de typische…

Reageer op het artikel "Echte limburgse rijstevlaai uit eigen keuken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

F. Hermanns, 30-10-2012 14:30 #3
Ik heb afgelopen weekend volgens uw recept de limburgse rijstevlaai gemaakt, en reactie was overduidelijk, het was heerlijk, het was verrukkelijk, het was overheerlijk.
Over een paar weken hebben we een feestje, en dan komt deze rijstevlaai met de rest zeker op tafel. De pudding kruimelvlaai ga ik dan ook proberen.

Pauline van Meegeren, 16-06-2012 07:04 #2
Gisteren dit recept voor het eerst gemaakt.
De vlaai is goed van smaak, maar het geheel is wat aan de droge kant, zowel de bodem als de vulling. Hoe zou dit te verbeteren zijn?

Lia de Ruiter, 15-08-2008 00:05 #1
Op verzoek van een Duitse vriendin, die in Nederland Rijstevlaai had gegeten, heb ik dit recept voor haar opgezocht en in het Duits vertaald. Ze heeft me zojuist teruggemaild dat ze de vlaai had gebakken en dat het heerlijk was. Ze had alleen één vraagje: waar moet die 20 gram koude harde boter in? Ze heeft het maar weggelaten, want er stond in de bereidingswijze nergens waar die boter in moest. Verder is het een prima recept, zelfs zonder boter! Hartelijk dank! Reactie infoteur, 27-08-2008
De boter gebruik je voor de bodem. Nadat je het gistmengsel door de bloem geroerd hebt, kneed je met de blote hand de boter er doorheen tot je een deegbal krijgt. Maar het was gelukkig toch gelukt las ik, wat leuk dat je duitse vriendin em lekker vond. gr msmedia

Infoteur: Msmedia
Laatste update: 27-08-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Reacties: 3
Schrijf mee!