Tapas: verschillende recepten met ei en kaas
Er zijn veel verschillende tapas. De tapas die in dit artikel naar voren komen zijn allemaal met ei en/of kaas. De recepten zijn met veel verschillende producten en uiteenlopend. Er staat bij hoelang de bereiding ongeveer duurt en voor hoeveel personen het recept is. Elk recept is voor een onderdeel van een tapas maaltijd. Het is dus niet voldoende als een hoofdgerecht.
Truffels van geitenkaas
Bereidingstijd: 10 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 200 gram zachte geitenkaas
- 50 mililiter slagroom
- 50 gram gepelde pistachenoten
- 10 mililiter walnotenolie
- peper en zout
Bereidingswijze:
Meng de geitenkaas en de slagroom door elkaar. Breng het op smaak met peper en zout en zorg dat het een smeuig geheel is. Maak met een bolletjes maker die je normaal voor meloen gebruikt kleine balletjes. Als je deze niet hebt kan het ook met een kleine ijstang. Maal de pistachnoten zo fijn mogelijk. Rol de balletjes door de gemalen pistachnoten. Besprenkel ze met wat van de olie voor een mooi glans.
Omeletrolletjes met rucola, pesto en mozzarella
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 4 eieren
- scheutje melk
- 2 eetlepels basilicumpesto (Recept staat beschreven in: Tapas: verschillende recepten met groenten)
- 2 eetlepels olijfolie
- 50 gram rucola
- 100 gram mozzarella
- peper en zout
Bereidingswijze:
Klop de eieren los met een klein scheutje melk en wat peper en zout. Verhit de olie in de pan en bak van het mensel van ei 2 omeletten. Verdeel eerst de pesto, dan de recucola en dan de mozzarella over de omeletten. Het gemakkelijkste is om de mozzarella te verkruimelen boven de omelet. Rol de omeletten op en snijd in gelijke stukken van gewenste grootte. Prik er eventueel een sateprikker in om te zorgen dat ze niet uit elkaar vallen.
Kwarteleitjes in kruiden-notenzout
Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 2 eetlepels hazelnoten
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 eetlepel maanzaad
- 1 eetlepel grof zeezout
- 1 theelepel korianderzaad
- 1/2 theelepel komijnzaad
- 1/2 theelepel tijm
- 12 kwarteleitjes
Bereidingswijze:
Hak de noten en de pitten grof. Maak al het andere behalve de eitjes klein met een vijzel. Meng dit alles door elkaar. Kook de kwarteleitjes in zo' n 4 minuten hard en spoel ze af met koud water totdat ze niet meer warm aanvoelen. Pel de eitjes bijna helemaal. Laat een klein stukje zitten. Dit ziet er mooier uit met opdienen. Serveer de eitjes met wat van het zelfgemaakte zout.
Kaasdroehoekjes
Bereidingstijd: 40 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 155 gram ricotta
- 155 gram feta
- 2 eieren
- 1/2 pakje bladerdeeg
- 70 gram vloeibare boter
- peper
Bereidingswijze:
Ontdooi ruim van te voren het bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de ricotta, de feta, en de eieren in een kom. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper. Bestrijk de vellen met wat vloeibare boter. Snijd de vellen in 4 stukken. Doe op elk stukje wat van het kaas-ei mengsel. Vouw 2 tegenover elkaar liggende hoeken naar elkaar. Druk de randjes mooi aan zodat de driehoekjes goed blijven zitten. Bestrijk nu ook de bovenkant met wat boter en leg de driehoekjes op een bakplaat. Bak ze in ongeveer 20 minuten goudbruin.
Tostada
Bereidingstijd: 10 minuten
Aantal personen: 6
Ingredienten:
- 1 Stokbrood
- 120 ml olijfolie
- 150 gram zongedroogde tomatenpuree
- 360 gram mozzarella
- 200 gram verse basilicumblaadjes
Bereidingswijze:
Snijd het stokbrood in plakken van ongeveer 2 centimeter dik. Gril de sneetjes brood ongeveer 3 minuten aan iedere kant. Bestrijk nu de stukjes brood royaal met olijfolie. Verdeel nu de tomatenpuree over de broodjes. Snijd de mozzarella in plakjes. Beleg het broodje verder royaal met mozzarella en basilicum blaadjes.
Pittige gevulde eieren
Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 4 grote eieren
- 1/2 paprika
- 8 groene olijven
- 2,5 eetlepels mayonaise
- 4 druppels tabasco
- cayennepeper
- peper en zout
Bereidingswijze:
Rooster de paprika onder de grill totdat deze zwartgeblakerd is. Haal het zwarte vel er nu vanaf en laat de paprika afkoelen. Kook de eieren rustig 10 minuutjes in een pan met ruim water. Giet ze hierna direct af en laat ze schrikken door er koud water over te laten stromen. Breken de schalen van de eieren en laat verder rustig afkoelen. Pel de eieren als ze afgekoeld zijn en snijd de in de lengte doormidden. Haal met een theelepel de dooier uit het ei en duw deze door een zeef. Dep de paparika droog en hak fijn. Hak de helft van de olijven fijn. Halveer de rest van de olijven en leg deze even weg. Doe de paprika en de olijven in een kom met de eidooiers, de mayonaise, de tabasco en wat cayennepeper, zout en peper voor de smaak. Roer dit allemaal goed door elkaar. Vul de eieren nu met een spuitzak of 2 theelepels. Versier de eieren met de overgebleven olijven en garneer eventueel met wat paprikapoeder.
Gefrituurde manchego
Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 100 gram manchego
- 1 1/2 eetlepel bloem
- 1 ei
- 1 theelepel water
- 40 gram broodkruim
- maisolie
Bereidingswijze:
Snijd de kaas in gelijke stukken. Doe de bloem in een plastic zakje met wat peper en zout. Klop het ei samen met het water in een kom. Verspreid het broodkruim over het bord. Doe de stukjes kaas om de beurt, eerst in het zakje met bloem, dan in het eimengsel en als laatst in de broodkruimels. Zorg steeds dat ze volledig zijn bedekt. Zet ze weg in de koelkast. Verhit maisolie in een koekenpan tot ongeveer 180 graden. Frituur de stukjes in porties van 4 of 5 steeds ongeveer 2 minuten aan iedere kant. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.
Vijgen met blauwe kaas
Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal personen: 6
Ingredienten:
- 100 gram kristalsuiker
- 115 gram amandelen
- boter
- 12 vijgen
- 350 gram blauweschimmelkaas
- olijfolie
Bereidingswijze:
Vet een bakplaat ligt in. Doe de suiker in een pan en verwarm de suiker al roerend totdat het begint te smelten en goudbruin wordt. Stop met roeren als de suiker begint te koken. Haal de pan van het vuur en doe de amandelen erbij. Leg d amandelen op de bakplaat en laat ze afkoelen. Snijd de vijgen doormidden en hak de amandelen grof. Verdeel dit alles met de kaas over de bordjes en sprenkel er een klein beetje olie overheen.
Kaas olijven salade
Bereidingstijd: 10 minuten en twee uur marineren
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 100 gram manchego
- 100 gram groene olijven
- 1 ui
- 5 teentjes knoflook
- 6 el olijfolie
- 2 el peterselie
Bereidingswijze:
Snijd de kaas in kleine stukjes en halveer de olijven. Snipper de ui fijn en pers de knoflook fijn. Meng nu de kaas, de olijven, de ui, de olijfolie en de knoflook in een kom. Doe de peterselie erbij en laat minstens 2 uur marineren.
1Eieren met spaanse peper en tomaat
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 6 tomaten
- 4 eieren
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode spaanse peper
- 1 rode paprika
- olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Ontvel de tomaat en snijd in kleine stukjes. Maak de peper en de paprika schoon en snijd in kleine stukjes. Doe wat olie in een pan en bak de ui glazig. Doe de knoflook, de paprika, de peper en de tomaat erbij. Laat dit ongeveer 10 minuten in koken. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel deze massa over 4 kleine ovenbestendige bakjes. Maak een kuiltje in de massa en breek er een ei in. Bak zo'n 15 minuten in de oven. Als het eiwit gestold is, is het gerechtje klaar.
Lees verder