Fruitazijn, kruidenazijn en vlierbloemenazijn

Gevarieerd eten is belangrijk, maar vooral erg lekker. Combineer daarom deze azijn variatie's zo veel en zo vaak als u wilt. Wist u bijvoorbeeld dat azijn mee helpt aan een goede spijsvertering.

Vlierbloemenazijn

Wat heb je nodig:

  • Verse vlierbloemen
  • Witte wijnazijn
  • (thee)doek of zeef
  • Fles of wekpot met brede hals, die goed af te sluiten is

Bereiding:

Zorg dat de fles of wekpot goed schoon en droog is, voordat u deze gaat gebruiken. Was de vlierbloemen zorgvuldig en laat ze daarna goed drogen. Vul vervolgens de fles met vlierbloemen. Schenk daarna de witte wijnazijn in de fles tot deze helemaal vol is. Sluit dan de fles goed af en zet deze 3 weken op een donkere, koele plaats. Schud de vlierbloemazijn iedere dag even om. Zeef na 3 weken de azijn door de theedoek. Gebruik de vloerbloemazijn als dressing over (groene) salades.

Kruidenazijn

Wat heb je nodig:

  • 200 gram verse kruiden naar keuze, bijvoorbeeld: salie, tijm, rozemarijn
  • 3 sjalotten, schoon gemaakt
  • Witte wijnazijn
  • Vijzel
  • (thee) doek of zeef
  • Fles of wekpot met brede hals, die goed af te sluiten is

Bereiding:

Zorg dat de fles of wekpot goed schoon en droog is, voordat u deze gaat gebruiken. Was en droog de kruiden zorgvuldig. Maak vervolgens de kruiden en sjalotten fijn met de vijzel en leg ze dan onder in de fles. Verwarm dan op een laag vuurtje de witte wijnazijn en giet vervolgens de warme azijn over de fijn gestampte kruiden en sjalotten. Draai vervolgens de fles goed dicht en zet deze 2 weken op een zonnige, warme plaats. Schud de kruidenazijn iedere dag even om. Zeef na 2 weken de kruidenazijn en voeg er eventueel verse kruiden aan toe, dat staat vrolijk en versterkt de aroma van de kruidenazijn. Gebruik de kruidenazijn bij salades of in kruidensauzen.

Fruitazijn

Wat heb je nodig:

  • 500 gram zacht rijp fruit, bijvoorbeeld: frambozen, aardbeien, kersen (zonder pit)
  • 0,5 liter witte wijnazijn
  • Suiker
  • (thee) doek of zeef
  • Fles of wekpot met brede hals, die goed af te sluiten is

Bereiding:

Zorg dat de fles of wekpot goed schoon en droog is, voordat u deze gaat gebruiken. Was en droog het fruit zorgvuldig. Kneus het fruit en stop het in de fles. Schenk vervolgens de witte wijnazijn bij het fruit en laat het ± 4 dagen, goed afgesloten staan. Roer de fruitazijn iedere dag even door. Zeef vervolgens de azijn en voeg er suiker aan toe. Gebruik 500 gram suiker per 1 liter vocht. Kook vervolgens de fruitazijn, totdat alle suiker is opgelost. Gebruik de fruitazijn over salades of drink het als warme drank, aangelengd met warm water en eventueel nog wat extra suiker.
© 2011 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dressings met balsamico: drie heerlijke receptenDressings met balsamico: drie heerlijke receptenBalsamico-azijn is een heerlijke azijnsoort die de meeste mensen wel eens geproefd hebben. Als enige wordt deze azijnsoo…
De basis van het koken: dressingsDe basis van het koken: dressingsZelf een dressing maken is meestal vrij simpel en vaak veel lekkerder dan een kant-en-klare dressing uit de supermarkt.…
Coleslaw of koolslaColeslaw of koolslaEen wereldberoemd recept uit de Nederlandse keuken: koolsla of coleslaw. De coleslaw lijkt zo’n echt Amerikaanse uitvind…
Dressing maken: de basis en variatiesHet geheim van een goede salade is een goede dressing. En weet je wat een goede basis voor een lekkere en gezonde dressi…

Tapas: verschillende recepten met groenteTapas: verschillende recepten met groenteEr zijn veel verschillende tapas. De tapas die in dit artikel naar voren komen zijn allemaal met groente. De recepten zi…
Tapas: verschillende recepten met visTapas: verschillende recepten met visEr zijn veel verschillende tapas. De tapas die in dit artikel naar voren komen zijn allemaal met vis. De recepten zijn m…
Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.