Tapas: verschillende recepten met vlees

Tapas: verschillende recepten met vlees Er zijn veel verschillende tapas. De tapas die in dit artikel naar voren komen zijn allemaal met vlees. De recepten zijn met veel verschillende producten en uiteenlopend. Er staat bij hoelang de bereiding ongeveer duurt en voor hoeveel personen het recept is. Elk recept is voor een onderdeel van een tapas maaltijd. Het is dus niet voldoende als een hoofdgerecht.

Satespiesjes met pindasaus.

Bereidingstijd: 25 minuten
Aantal personen: 4


Ingrediënten:

  • 200 gram kipfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels ketjap
  • 4 eetlepels satesaus
  • 1 theelepel sambal
  • 3 eetlepels kokosmelk
  • handje kroepoek

Bereidingswijze:

Snijd de kipfilet in blokjes en leg ze in een kom. Pers de knoflook boven de kip en voeg de ketjap toe. Schep de kip om. Laat de kip blokjes 15 minuten marineren. Rijg de gemarineerde blokjes aan kleine spiesjes en pak ze in een grilpan op matig vuur in 5-8 minuten gaar. Verwarm de satesaus met de sambal en de kokosmelk en schep het mengsel over de spiesjes. Serveer de spiesjes met de kroepoek.

Rosbiefrolletjes met wortel en rucola

Bereidingstijd: 10 minuten
Aantal personen: 4


Ingrediënten:

  • 1/2 winterwortel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 35 gram rucola sla
  • 4 plakjes rosbief
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Was en schil de wortel en snijd er dunne reepjes van. Meng de olijfolie en de balsamico azijn. Leg de wortel aan de onderkant van de plakjes rosbief en de rucola aan de bovenkant. Besprenkel het met het olijfolie balsamico azijn mengsel. Rol de plakjes rosbief nu voorzichtig op. Breng op smaak met peper en zout.

Steak tartare

Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 4


Ingrediënten:

  • 2 kleine uien of 1 grote
  • 3 augurken
  • 200 gram biefstuk
  • 50 milliliter olijfolie
  • 4 eidooiers
  • 25 gram kappertjes
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Maak de uien schoon en snipper ze fijn. Snijd de augurken in hele kleine stukjes. Snijd de bief in kleine stukjes. Maak de tartaar aan door de bief te vermengen met de olijfolie en wat peper en zout. Verdeel de tartaar in 4 gelijke porties. En leg de tartaar mooi op een bordje. Meng de augurken en de gesnipperde ui met elkaar. Maak hier een klein hoopje van naast de tartaar. Maak een kuiltje in de tartaar en leg er een eidooier in. Garneer het geheel met de kappertjes.

Lendenbiefstuk met knoflook & sherry

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten. Waarvan 1 uur rusttijd.
Aantal personen: 4


Ingrediënten:

  • 2 lendenbiefstukken van ongeveer 200 gram per stuk
  • 2 1/2 teentje knoflook
  • 1 1/2 eetlepel olijfolie
  • 0,6 deciliter sherry
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

Snijd de biefstuk in blokjes. En doe ze in een ondiepe schaal. Snijd 1 1/2 teentje knoflook in plakjes en zet dit even weg. Hak de rest van de knoflook fijn en strooi dit over de blokjes biefstuk. Bestrooi de biefstukjes royaal met peper en schep ze goed om zodat ze allemaal gekruid zijn. Dek de biefstukjes af en zet ze minstens een uur koud weg. Verhit de olie in een koekenpan en voeg de plakjes knoflook toe. Bak de knoflook in een minuutje al roerend goudbruin op laag vuur. Zet het vuur op matig en voeg de blokjes biefstuk toe. Bak de stukjes biefstuk al roeren bruin in 2-3 minuten. Kijk uit dat je ze niet te lang bakt. Ze worden dan erg droog. Biefstuk hoort van binnen nog een beetje rood te zijn. Voeg de sherry toe en laat die iets verdampen. Voeg zout naar smaak toe. Serveer het gerecht heet in een mooie schaal.

Spaanse gehaktballetjes met gekneusde olijven

Bereidingstijd: 1 uur
Aantal personen: 6


Ingrediënten:

  • 50 gram oud brood zonder korst
  • 3 eetlepels water
  • 500 gram half om half gehakt
  • 2 kleine uien of een grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander
  • 1 ei
  • bloem
  • 3 eetleples olijfolie
  • 400 gram gehakte tomaten uit blik
  • 5 eetlepels droge sherry
  • paprikapoeder
  • suiker
  • 175 gram groene olijven
  • zout

Bereidingswijze:

Doe het brood en het water samen in een kom. Laat dit ongeveer 5 minuten weken. Knijp het water zo goed mogelijk uit en doe het brood in een schone kom. Doe het gehakt, 1 ui gesnipperd, 2 geperste teentjes knoflook, de komijn, de koriander en het ei bij het brood. Breng het geheel op smaak met zout. Kneed alles goed door elkaar. Het geheel blijft nog wat plakkerig. Verdeel over een royale plaat wat bloem. Dit is om de balletjes minder plakkerig te maken. Doe ik wat bloem aan je handen. Maak van het gehaktmendgsel ongeveer dertig balletjes. Rol elk balletje door de bloem. Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan. Bak hierin de gehaktballetjes. Als er te veel balletjes zijn bak ze dan in porties.

Bak ze op een matig vuur in ongeveer 10 minuten stevig en goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en doe ze in een schone kom. Schep ze voorzichtig uit de pan, zodat ze niet breken. Snipper de 2de ui. Verhit de rest van de olie in dezelfde pan. Fruit in de pan de ui al roerend zacht. Pers de knoflook. Voeg de knoflook toe en bak hem al roerend ongeveer 30 seconden mee. Voeg dan de tomaten, de sherry, wat paprikapoeder en wat suiker toe. Breng het mengsel op smaak met zout. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat het 10 minuutjes pruttelen. Mix het mensel met de staafmixer totdat er een gladmengsel is ontstaan. Doe de gehaktballetjes terug in de pan en doe er de olijven bij. Laat het geheel nog 20 minuutjes goed gaar pruttelen.

Gesauteerde kip met knapperige knoflook

Beredingstijd: 20 minuten
Aantal personen: 4


Ingrediënten:

  • 4 kippenvleugels, eventueel zonder bot
  • paprikapoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 5 teentjes knoflook
  • 0,6 deciliter droge witte wijn
  • half laurierblaadje
  • zout

Bereidingswijze:

Verwijder de botten uit de kip en snijd het vlees in stukken. Laat het vel wel zitten. Bestrooi de kip met paprikapoeder naar smaak. Snijd de knoflook in plakjes. Verhit de olie in een braadpan en bak daarin de knoflook op matig vuur in een minuutje goudbruin. Haal ze uit de pan en laat ze op een keukenpapiertje uitlekken. Doe de kip in de braadpan en bak ze gaar in 10 minuten. Voeg de wijn en het laurierblaadje toe en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel pruttelen tot het meeste vocht is verdampt. Breng op smaak met zout. Serveer de kip in een mooie schaal en bestrooi met de plakjes knoflook. Garneer met wat gehakte peterselie.

Serranoham en groene peper op brood.

Bereidingstijd: 10 minuten
Aantal personen: 4


Ingrediënten:

  • 4 plakken stokbrood
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 groene peper
  • 4 plakken serranoham

Bereidingswijze:

Bak de stukken brood heel lichtjes even in een koekenpan of onder de grill, zodat ze wat krokanter worden. Snijd de groene peper in plakken. Verwarm de olijfolie in een pan. Doe de stukken peper in de pan en bak de peper lichtjes. Schik de plakken ham mooi op het brood. Leg hier wat stukjes groene peper op.

Kip met honing

  • Bereidingstijd: 45 minuten
  • Aantal personen: 4

Ingrediënten:

  • 1 kopje honing
  • 1/2 kopje boter
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 1/2 eetlepel mosterd
  • 1/3 kopje ketchup
  • 8 kippen vleugeltjes

Bereidingswijze:

Zet de oven aan en verwarm hem voor tot 180 graden. Doe alle Ingrediënten behalve de kippenvleugeltjes in een sauspan. Meng het goed en breng het aan de kook. Als het kookt, haal je de pan van het vuur. Doe de kippenvleugeltjes in een ovenschaal. Doe de eerder gemaakte saus bij de kippenvleugeltjes in de ovenschaal. Zet het geheel in de oven. Laat het ongeveer 35 minuten staan in de oven. De kip is klaar als hij wat donkerder, glanzend en gaar is. Serveer het gerecht warm.

Spiesjes met eendenborst

Bereidingstijd: 1 uur en 15 minuten. Waarvan 1 uur marineren.
Aantal personen: 6


Ingrediënten:

  • 2 eendenborstfilets
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels honing
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • 3 bosuitjes
  • 6 satéstokjes
  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • peper

Bereidingswijze:

Maak van de olijfolie, de honing, de balsamicoazijn en peper naar smaak een marinade. Snijd het vet van de eendenborstfilets en snijd het vlees in blokjes. Vermeng het vlees met de marinade en laat het minimaal 1 uur in de koelkast intrekken. Snijd de bosuitjes in de lengte door. Dep het vlees droog en rijg de blokjes om en om met een halve bosui aan de satéstokjes. Rooster de spiesjes rosé in een grillpan of onder de ovengrill in 2-3 minuten per kant. Verwarm met de sinaasappelmarmelade met 2 eetlepels water 20 seconden in de magnetron. Roer even om en druppel de marmelade over de spiesjes.

Varkensvlees in witte wijn

Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal personen: 4


Ingrediënten:

  • 250 gram varkensfilet
  • 50 gram bloem
  • 1 teentje knoflook
  • 3 takjes oregano
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 deciliter droge witte wijn
  • 40 gram boter
  • zout & peper

Bereidingswijze:

Snijd het vlees in dunne reepjes. Breng op smaak met zout en peper en bestrijk met bloem. Hak de knoflook en oregano fijn. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de knoflook. Voeg het vlees toe met de oregano en paprikapoeder. Bak de stukjes vlees bruin. Schenk de wijn er bij en laat alles ongeveer 10 minuten op een laag vuur sudderen. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Garneer met peterselie.

Lees verder

© 2011 - 2024 Eefjelienie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over tapasAlles over tapasAlles over tapas, vind je hier. Tapas zijn kleine hapjes die gezamenlijk een complete maaltijd vormen of die gebruikt wo…
Aantal calorieën in tapasAantal calorieën in tapasDe van oorsprong Spaanse tapas worden tegenwoordig veel in Nederland gegeten. Bij het eten van tapas wordt er vaak de he…
Sherry en tapas, tapas met SherrySherry en tapas, tapas met SherryZowel de sherry als de tapas vinden hun oorsprong in het zuid Spaanse Andalucia. De veelzijdigheid van de tapas zijn onl…
Tapas hapjes met spekTapas zijn heerlijke kleine hapjes die ook in Nederland steeds bekender worden. In dit artikel vind je recepten voor tap…

Kalkoen in de hoofdrolEen tweetal recepten met kalkoen in de hoofdrol. Kalkoen is niet alleen lekker maar ook verantwoord voor het gewicht. Bo…
Mascarpone, een heerlijke basis voor dessertsMascarpone, een heerlijke basis voor dessertsWie houdt er nou niet van, heerlijke desserts? Een heerlijke basis ingrediënt, voor vooral Italiaanse desserts in Mascar…
Bronnen en referenties
  • Amuses, Xenos, Millermedia amuses, R & R media, de lantaarn Gek op tapas, parragon books New tapas, Fiona Dunlop, Thunderbay press Allerhande 13 – 2005
Eefjelienie (37 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.