Tapas: verschillende recepten met groente
Er zijn veel verschillende tapas. De tapas die in dit artikel naar voren komen zijn allemaal met groente. De recepten zijn met veel verschillende producten en uiteenlopend. Er staat bij hoelang de bereiding ongeveer duurt en voor hoeveel personen het recept is. Elk recept is voor een onderdeel van een tapas maaltijd. Het is dus niet voldoende als een hoofdgerecht.
Met pesto gevulde champignonhoedjes.
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 14 champignongs van gelijke grootte
- 4 lente uitjes
- 1 eetlepel boter
- 8 zongedroogde tomaten in olie
- 1 eetlepel broodkruim
- 3 eetlepels parmazaanse kaas
- 4 eetlepels pesto
- zout en peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal de steeltjes van de champignons en snijd ze fijn. Snijd ook 2 champignonhoedjes fijn. Hak de lente uitjes fijn. Snijd de tomaat fijn. Bak de gesnede chapignons en de lente uitjes samen met de boter zacht. Haal de pan van het vuur en voeg de tomaat, de broodkruimels en zout en peper naar smaak toe. Rasp de kaas en doe de helft bij het mengsel, roer goed door. Bestrijk de binnenkant van de champignons met de pesto en vul de champignons daarna met het eerder gemaakte mengsel. Zet de hoedjes op een bakplaat en bestrooi ze verder met de kaas. Bak ze 10 minuten in de oven en serveer ze warm.
Zelfgemaakte pesto
Bereidingstijd: 10 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 125 gram verse basilicumblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram geroosterde pistache noten
- 35 gram parmezaanse kaas
- 1 1/2 deciliter olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze:
Doe de basilicum met de gepelde knoflook, de pistachnoten en de parmezaanse kaas in een mixer. Mix tot een fijn gesneden geheel. Giet langzaam de olie erbij. Stop met gieten als de pesto de gewenste dikte heeft. Breng op smaak met zout en peper.
Aardappelomelet
Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 500 gram aardappelen
- 1 1/4 deciliter olijfolie
- 2 1/2 ei
- 1 kleine ui
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en was ze. Snijd ze in zeer dunne schijfjes. Klop de eieren los in een kom. Hak de ui in grove stukken. Bak de ui en de aardappelen met de olijfolie in een pan. Zorg dat het niet aan koekt. Laat de aardappelen alleen garen, laat ze nog niet krokant worden. Als de aardappelen gaar zijn voeg je ze toe aan de losgeklopte eieren. Voeg wat zout toe en schep om tot alle aarappelen geheel bedekt zijn met ei. Doe weer wat olie in de pan en voeg nu het aardappel ei mengsel toe. De omelet moet ongeveer 4 centimeter dik worden. Bak aan een kant bruin en keer hem om met een bord dat net iets groter is dan de omelet. Bak deze kant ook bruin. Snijd de omelet in 4 stukken en serveer.
Taartje van rode ui
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 4 vellen bladerdeeg
- 1 eetlepel olijfolie
- 200 gram rode uien
- 2 eetlepels pesto
- zout en peper
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal uit ieder plakje bladerdeeg een ronde van ca 12 centimeter doorsnede. Geef de rondjes een rand van ongeveer een centimeter, maar snijd het bladerdeeg niet door. Leg de rondjes op een bakplaat. Hak de rode uien grof. Bak de rode uien in een koekenpan in ongeveer 10 minuten zacht. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de pesto over de deegrondjes, maar laat de eerder aangegeven randen vrij. Verdeel het uienmengsel nu over het pesto mengsel. Bak de taartjes 12 tot 15 minuten totdat ze goudbruin zijn. Om het gerecht wat pittiger te maken kun je een kleine gesneden chilipeper zonder zaadjes mee bakken.
Patatas bravas
Bereidingstijd: 1 uur
Aantal personen: 6
Ingredienten:
- olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 mililiter droge sherry
- 400 gram gehakte tomaten uit blik
- 2 theelepels wijnazijn
- 2 theelepels chiliflakes
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 kilogram aardappelen
- zout
Bereidingswijze:
Begin met het maken van de saus. Snipper de ui fijn. Fruit de ui in twee eetlepels olijfolie, zorg dat ze wel zacht worden maar niet bruin. Pers de knoflook boven de pan en roer een half minuutje mee. Doe de sherry erbij en breng het geheel aan de kook. Doe de tomaten, de wijnazijn, de chiliflakes en het paprikapoeder erbij. Laat de saus ongeveer een kwartiertje indikken op een laag vuur. Mix de saus met een staafmixer tot een gladde saus. Laat de saus nu van het vuur rusten. Was de aardappelen grondig maar schil ze niet. Haal eventuele uitlopers wel weg. Snijd de aardappels in partjes. Bak de aardappelen in ongeveer een kwartier gaar in ruim olijfolie in een koekenpan. Haal ze uit het vet en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje. Bestrooi ze met zout. Verwarm de saus weer en verdeel dit over de aardappels.
Gebakken tomatennestjes
Bereidingstijd: 45 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 4 grote tomaten
- 4 eieren
- 4 eetlepels slagroom
- 4 eetlepels parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
Verwam de oven voor op 180 graden. Haal een stukje van de bovenkant van de tomaat af. Lepel het vruchtvlees uit de tomaten, maar zorg dat de buitenkant heel blijft. Leg de tomaten onderste boven op een keukenpapiertje, laat ze ongeveer een kwartier uitlekken. Wissel zo nodig het keukenpapiertje een aantal keer om. Breng de tomaat op smaak door peper en zout toe te voegen in de binnenkant. Leg de tomaten met de openkant naar boven in een ovenschaal. Zorg dat ze niet om kunnen vallen. Laat boven elke tomaten een ei breken. Schep een lepel room boven op het ei en maak het af door er wat kaas boven te raspen. Bak de tomaten in de oven voor ongeveer een kwartier. De eieren moeten gestold zijn als je ze uit de oven haalt. Serveer de tomaten heet.
Gazpacho
Bereidingstijd:30 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 1/2 komkommer
- 2 vleestomaten
- 1/2 rode paprika
- 1/2 groene paprika
- 1/2 ui
- 1/2 teentje knoflook
- 2,5 deciliter groentebouillon
- 1 deciliter tomatensap
- zout
Bereidingswijze:
Maak alle groente schoon en snijd ze grof. Maal alle groenten fijn samen met de knoflook in een mixer. Voeg de bouillon en de tomatensap toe. Breng het geheel op smaak met zout. Laat de soep goed koud worden in de koelkast. Serveer koud.
Lasagna van spinazie en tomaat
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 6
Ingredienten:
- 180 gram spinazie
- 150 gram ricotta
- 6 sneetjes witbrood
- 4 tomaten
- 2 eetlepels olijfolie
- nootmuskaat
- oregano
- zout en peper
Bereidingswijze:
Laat een pan met water en een beetje zout koken. Doe hier de spinazie even heel vlug in. En haal het er daarna vlug weer uit. Knijp de spinazie uit en hak hem fijn samen met de ricotta, de olie en een beetje nootmuskaat in de mixer. Breng op smaak met zout en peper en zet het geheel even koud weg. Smeer het spinaziemengsel op drie sneetjesbrood. Leg de andere drie sneetjes er boven op. Snijd de tomaten in schijfjes en leg deze dakpans gewijs op het brood. Maak het af door er wat oregano en wat zout op te strooien. Snijd nu in gewenste grote.
Romige bloemkoolsoep met knoflooksoldaatje
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 200 gram bloemkool
- 1 eetlepel boter
- 1/2 ui
- 200 mililiter kippenbouillon
- 1 sneetje witbrood
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 100 mililiter slagroom
Bereidingswijze:
Was de bloemkool. Snipper de ui. Bak in een pan de ui en de bloemkoolroosjes samen met de boter. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat een kleine tien minute door koken tot de bloemkoel gaar is. Snijd het brood in 4 repen en bak deze in olie goudbruin. Wrijf het brood in met het teentje knoflook. Pureer de soep en voeg slagroom toe. Steek in elk kopje soep een knoflooksoldaatje.
Tramezzini
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 5
Ingredienten:
- 1 1/2 gekookt ei
- 1 eetlepel zure room
- 125 gram kwark
- peterselie
- 1/2 eetlepel kappertjes
- 5 minitrostomaten
- 1/4 slangkomkommer
- 5 sneetjes witbrood
- zout en peper
Bereidingswijze:
Pureer de eieren, de zure room, de kwark, flink wat peterselie en de kappertjes samen in een kom. Breng op smaak met wat peper en zout. Snijd de komkommer en de tomaten in blokjes. Haal de korst van het brood. Snijd een van de sneetjes vast doormidden. Verdeel de eipasta over 2 en een half sneetje. Leg daarna de stukjes komkommer en tomaat er boven op. Leg nu de overgebleven sneetjes erop en zorg dat het allemaal gelijke driehoeken worden.
Lees verder