Tapas: verschillende recepten met vis
Er zijn veel verschillende tapas. De tapas die in dit artikel naar voren komen zijn allemaal met vis. De recepten zijn met veel verschillende producten en uiteenlopend. Er staat bij hoelang de bereiding ongeveer duurt en voor hoeveel personen het recept is. Elk recept is voor een onderdeel van een tapas maaltijd. Het is dus niet voldoende als een hoofdgerecht.
Rozemarijnspiesjes met zeeduivel & spek
Bereidingstijd: 1 uur en 30 minuten
Aantal personen: 6
Ingredienten:
- 125 gram zeeduivelfilet
- 6 verse takjes rozemarijn
- 1 1/2eetlepels olijfolie
- een kwart citroen
- 1/2 teentje knoflook
- 3 plakken magere spek
- zout en peper
Bereidingswijze:
Snijd de zeeduivel in 12 gelijke stukken. Doe ze in een kom. Haal van de rozemarijn takjes de blaadjes, behalve aan het uiteinde. Voor de marinade gebruik je de eerder losgemaakte rozemarijnblaadjes, die hak je fijn, de olijfolie, het citroensap, de knoflook en het zout en de peper. Voeg dit allemaal samen in een kom en klop de ingredienten goed door elkaar. Doe de stukken zeeduivel er bij en zorg dat ze geheel bedekt zijn door de marinade. Zet de mix minstens 1 uur afgedekt koud weg. Snijd elk plakje spek in vieren. Rol de stukjes spek op. Prik nu aan de rozemarijn spiesjes eerst een stukje zeeduivel dan een stukje spek dan weer een stukje zeeduivel en dan weer een stukje spek. Bak de spiesjes op de grill of in een pan in ongeveer 10 minuten gaar. Bedruppel ze af en toe met de marinade. Serveer het gerecht heet en eventueel met wat schijfjes citroen om te besprenkelen.
Kebab van zeevruchten met chili & limoen
Bereidingstijd: 1 uur
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 8 Rauwe grote garnalen of gamba's ongepeld
- 175 gram zeeduivel
- 175 gram zalmfilet
- scheutje gembersiroop
- 4 eetlepels chilisaus
- 1 limoen
- olijfolie
- 4 houten spiesjes
Bereidingswijze:
Haal de koppen van de garnalen. Pel de garnalen tot aan de staart. Verwijder met een mes het darmkanaal. Spoel de garnalen onder koud stromend water af. Maakt ze daarna droog met een keukenpapiertje. Snijd de zeeduivel en de zalm in 8 gelijke stukken.Meng de gembersiroop, de chilisaus en het sap van de limoen samen in een kom. Doe de zeevruchten erbij en zet het mengsel minstens een half uur koud weg. Leg de houten spiesjes in koud water. Zo verbranden ze dadelijk bij het grillen niet. Verhit de grillpan. Haal de zeevruchten uit de marinade. Rijg de zeevruchten om beurten aan de houten spiesjes. Leg de spiesjes in de grillpan. Grill de spiesjes ongeveer 6 minuten tot ze goed gaar zijn. Keer ze af en toe om en bestrijk de spiesjes dan met de overgebleven marinade. Besprenkel de spiesjes voor het serveren nog met de marinade.
Hete chiligamba's
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 6
Ingredienten:
- 500 gram rauwe gamba's of grote ganrnalen, ongepeld
- 1 spaanse peper
- 6 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- paprikapoeder
- zout
Bereidingswijze:
Haal de koppen van de garnalen en pel ze tot aan de staarten. Verwijder met een scherp mes het darmkanaal. Spoel ze af onder koud stromend water en dep ze droog met een keukenpapiertje. Snijd de spaanse peper in de lengte doormidden. Verwijder de zaden en zaadlijsten. Hak de peper fijn. Verhit de olie in de koekenpan. Hak de knoflook fijn. Bak de knoflook in de koekenpan ongeveer 30 seconden. Doe de garnalen, de peper, wat paprikapoeder en wat zout erbij. Bak het mengsel een paar minuten, tot de gamba's roze gaan kleuren. Serveer ze heet.
Aardappelrosti met tartaar van verse zalm
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 150 gram aardappellen
- 200 gram verse zalmfilet
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 takje dille
- 1 takje dragon
- 50 milliliter creme fraiche
- peper en zout
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en rasp ze daarna grof. Verwarm een koekpan en doe er een eetlepels olijfolie in. Schep de geraspte aardapel in hoopjes in de pan en druk ze goed aan. Je vormt er een soort koekjes van en bakt ze aan beide zijde goud bruin. Snijd de verse zalm in zeer kleine blokjes. Meng de zalm met de twee eetlepels olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Snijd de kruiden zeer fijn en meng ze met de creme fraiche en wat peper en zout. Maak nu kleine 'taartjes' door eerst een schijfje aardappelrosti neer te leggen, daarna er wat zalm op te leggen, hier wat van de creme op te smeren en het af te maken door er nog een aardappelrosti op te leggen.
Maki Sushi
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 6 personen
Ingredienten:
- 125 gram sushirijst
- 1 1/2 theelepel zout
- 1 1/2 theelepel suiker
- 2 eetlepels lichtgekleurde rijstazijn
- 125 gram zeer verse tonijn of zalmfilet
- 1 nori vel
- 2 mespuntjes wasabipasta
Bereidingswijze:
Laat de rijst eerst 10 minuten weken in ruim water. Spoel de rijst hierna zolang af, totdat het water helder blijft. Laat de rijst nu uit lekken. Breng 150 milliliter water aan de kook en kook de rijst er 2 minuten in. Laat de rijst verder op een laag vuur gaar worden. Meng het zout, de suiker en de azijn totdat alles is opgelost. Meng het geheel daarna door de rijst. Dek de rijst af met een vochtige doek zodat deze niet droog wordt. Snijd de vis in stukken van 5 centimeter lang en 1 centimeter breed. Leg een norivelletje neer op het lieft een bamboematje, dit rolt het beste. Smeer daarna een laagje rijst op het nori velletje van ongeveer een halve centimeter dik. Aan de bovenkant moet ongeveer 1 centimeter vrij blijven. Verdeel de wasabipasta in het midden over de rijst. Leg de vis over de rijst. Rol het norivel nu stevig op. Snijd de sushi nu in gelijke stukken van ongeveer 3 centimeter breed.
Spinazie en garnalen brood
Bereidingstijd: 1 uur
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 400 gram spinazie
- 1 ui
- 2 tomaten
- 2 eetlepels olijfolie
- 90 gram rauwe garnalen, gepeld
- 1/2 kopje melk
- 1/2 kopje creme fraiche
- 4 eieren
- peper en zout
Bereidingswijze:
Kook de spinazie ongeveer 4 minuten in een pan met een deksel. Kook de spinazie alleen in het vocht dat is blijven hangen aan de spinazie na het wassen. Maak de spinazie droog, door het te samen persen tussen twee planken. Het is belangrijk dat de spinazie erg droog is. Snijd de ui en de tomaat zo fijn mogelijk. Fruit de tomaat en de ui tot ze zacht zijn. Laat het vocht wat inkoken. Voeg de spinazie en de garnalen toe. Laat op een laag vuur 4 minuutjes door pruttelen. Laat het geheel afkoelen. Doe het mengsel in een blender samen met de melk, de creme fraiche en de eieren. Blend het mengsel totdat het glad en romig is. Breng het op smaak. Doe het mengsel in een licht ingevette brood of cake vorm. Zet het geheel in de oven en bak het ongeveer 45 minuten op 180 graden. Laat het geheel nu rusten. Het liefst een uur of 2. Snijd heb brood in stukken van de gewenste dikte.
Zwaardvis in saffraansaus
Bereidingstijd: 20 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 350 gram zwaardvis
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eetlepels fijngesnede ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel fijngesnede groene paprika
- 2 eetlepels ontvelde en fijngesnede tomaat
- 1 laurier blaadje
- 2 eetlepels cognac
- 1 kop sterke kippenbouillon
- 1 theelepel nootmuskaat
- safraan
- peper en zout
Bereidingswijze:
Hak de knoflook zeer fijn. Fruit de ui, knoflook en paprika in een koekenpan met wat olie. Voeg de tomaat en het laurierblaadje toe. Laat het een paar minuutjes pruttelen. voeg de cognac, kippebouillon, zout, peper, nootmuskaat en saffraan toe. Snijd de vis in gelijke blokjes. Kook de vis nu ongeveer 10 minuutjes mee in de eerder gemaakte mix.
Portabella's gevuld met zeebanket
Bereidingstijd: 30 minuten
Aantal personen: 4
Ingredienten:
- 4 portabella's
- 125 gram kabeljauwfilet
- 70 gram gepelde garnalen
- 25 gram witte brood kruimels
- 40 gram geraspte manchengo kaas
- olijfolie
- oestersaus
- 1 ei
Bereidingswijze:
Snijd de kabeljauw in kleine stukjes. Meng de de garnalen met het brood, een paar druppels oestersaus, een halve opgeklopte eidooier en de stukjes kabeljauw. Maak de paddestoelen schoon en verwijder de stelen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een bakplaat licht in met de olijfolie. Verdeel de paddestoelen met de hoedjes naar beneden over de bakplaat. Vul de paddestoelen met het vismengsel en bestrooi met de kaas. Bak ze ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Zalmcocktail
Bereidingstijd: 15 minuten
Aantal personen: 4 personen
Ingredienten:
- 60 gram gerookte zalm
- halve citroen
- 1/4 grapefruit
- halve schijf annanas ( het liefst van een verse)
- 1 eetlepel frietsaus
- 1 eetlepel yogonaise
- 1 eetlepel tomaten ketchup
- 1/2 eetlepel sherry
- dille
- paprikapoeder
Bereidingswijze:
Snijd de zalm, de grapefruit en de annanas in kleine stukken. De zalm mag iets groter zijn als de rest. Vang het sap van de grapefruit op. pers de citroen uit. Meng de frietsaus, de yogonaise, de tomatenkechtup, de sherry, wat dille en wat paprikapoeder met elkaar. Dit is de coctailsaus. Meng de grapefruit, de zalm en de annanas nu gelijdelijk met de cocktailsaus. Doe er eventueel iets van de grapefruit en citroensap bij voor de smaak.
Nachos met pittige surimi salade
- Bereidingstijd: 20 minuten
- Aantal personen: 10
Ingredienten:
- 1/2 bosuitje
- 1/2 tomaat
- 1/2 eetlepel groene pepersaus
- scheutje gembersiroop
- koriander
- 100 gram verse surimi
- tabascosaus
- 10 nacho's
- peper en zout
Bereidingswijze:
Snijd de bosui in dunne ringetjes. Ontvel de tomaat en snijd in kleine stukjes. Snijd de surimi in stukjes. Meng in een kom de bosui, de tomaat, de pepersaus, de gember, de koriander en de surimi. Breng voorzichtig op smaak met tobascosaus, peper en zout. Verdeel de salade over de nacho's.
Lees verder