Vergeten groenten: recepten met pastinaak en zoete aardappel
Vergeten groenten zijn terug in. Lange tijd werden deze groenten niet meer gegeten, verdrongen door geïmporteerde en nieuwe varianten. Maar nu zijn ze terug van weggeweest, en liggen ze te blinken in de winkelrekken. Vraag is alleen wat je met deze niet alledaagse groenten zoal kan maken. De vergeten groenten pastinaak en zoete aardappel zitten vol vitaminen en combineren perfect met wortelen en rode bieten. Receptjes voor soepjes, puree, ovenschotels, stoofpotjes en chips met pastinaak en zoete aardappelen.
Wat zijn vergeten groenten?
Vergeten groenten zijn groenten die vroeger veel werden gegeten maar die lange tijd uit beeld verdwenen zijn. Omdat ze werden geassocieerd met arme mensen eten of omdat er andere, hippere of uit verre landen geïmporteerde groenten de voorkeur hadden. Deze vergeten groenten zijn nu opnieuw van onder het stof gehaald en staan nu geregeld op het menu. Zo ook pastinaak en zoete aardappelen.
Pastinaak en zoete aardappelen, bron van vitaminen
Pastinaak
Pastinaak ziet er uit als een crèmekleurige wortel. Hij heeft een zoete anijsachtige smaak. Wanneer hij na een vorstperiode wordt geoogst, verbetert zijn smaak. Honderd gram pastinaak bevat slechts 80 Kcal. Hij bevat 15 gram koolhydraten. Qua vitaminen en mineralen is hij goed voor 18 mg vitaminen C, 51 mg calcium en 0,6 mg ijzer.
Zoete aardappel
De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. Het is geen familie van de aardappel in tegenstelling tot wat zijn naam zou doen vermoeden. Het is een groente. Je kan een zoete aardappel ook rauw eten, zoals bijvoorbeeld een wortel. De zoete aardappel bevat inuline, in tegenstelling tot de aardappel die zetmeel bevat. Inuline is beter voor diabetespatiënten. Doordat de zoete aardappel de suiker raffinose bevat, kan het eten ervan tot winderigheid leiden. Honderd gram zoete aardappel is goed voor 86 Kcal. Hij bevat 20 gram koolhydraten, maar dit zijn wel trage koolhydraten. Verder 1,57 gram eiwitten. Qua vitaminen en mineralen bevat hij veel vitaminen A (voor 100 gram heb je je dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen), C, B5, B6 en E. Voor 100 gram heb je milligram 337 Kalium en 55 milligram Natrium. Verder bevat de zoete aardappel heel wat antioxidanten.
Recepten met pastinaak
Pastinakenpuree
Ingrediënten
- 1 kg pastinaak
- 2dl melk of room
- 1 eetlepel olijfolie
- muskaatnoot
Bereiding
Schil de pastinaken en snijd in stukken. Kook ze gedurende 20 tot 25 minuten. Pureer daarna met de mixer. Voeg tijdens het pureren de room of de melk toe, alsook de olijfolie. Kruiden met zout en muskaatnoot. Lekker bij wild, vlees, vis en gevogelte. Met een gekookte aardappel of kroketjes.
Pastinaaksoep met honing
Ingrediënten
- 4 pastinaken
- 1 kleine ui
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 liter gevogeltebouillon
- peper en zout
- vloeibare honing
Bereiding
Schil de pastinaken en snijd ze in blokjes. Snij de ui fijn en fruit hem in 1 eetlepel olijfolie. Voeg de pastinaakblokjes, de bouillon, peper en zout toe. Laat 30 minuten koken. Mix alles. Kruid bij, voeg in elk bord een scheutje honing bij en dien op.
Appel-pastinaaksoep
Ingrediënten
- 550 gr pastinaak
- 2 middelgrote stoofappels
- 1 ui
- 100 ml lichte room
- 25 gr boter
- 1,5 liter groentebouillon
- 3 eetlepels verse
- gesnipperde peterselie
- Provençaalse kruiden
Bereiding
Maak de pastinaken schoon en snij in stukjes. Schil de appels, haal het klokhuis er uit en snijd de appels in blokjes. Versnipper de ui. Smelt de boter in de pan en fruit de ui. Voeg al roerend de pastinaak toe en 2 minuten later de appels. Bestrooi met Provençaalse kruiden. Steeds blijven roeren. Voeg de groentebouillon toe en dek de pan af. Kook tien minuten door op een hoog vuur. Haal de soep van het vuur, laat 15 minuten rusten en mix. Voeg de room toe en warm de soep nog even door voor het opdienen. Bestrooien met peterselie en serveren met bruin brood.
Wortel-pastinaakpuree
Ingrediënten
- 15 gr boter
- 1 kleine rode ui
- 1 teentje look
- 4 wortelen
- 2 pastinaken
- 30 cl groentebouillon
- peper
- 1 snuifje muskaatnoot
Bereiding
Schil de wortelen en de pastinaken. Snijd alles in stukjes. Schil de ui en versnipper. Plet het teentje look. Laat de boter smelten in een pan op een zacht vuurtje. Fruit ajuin en look gedurende 3 minuten. Voeg blokjes wortel en pastinaak toe. Laat 5 minuten stoven, roer geregeld. Voeg de bouillon toe en doe er peper op. Zet er een deksel op en laat twintig minuten stoven op een zacht vuurtje. Haal van het vuur wanneer de groenten zacht zijn en de bouillon bijna helemaal ingekookt. Pureer tot een homogeen geheel. Voeg muskaatnoot toe en dien op. Lekker bij gegrild vlees en bij couscous of Ebli.
Stoofpotje van pastinaak, wortel en biet
Voor dit stoofpotje heb je een kilo groenten in totaal nodig. Koop hiervoor pastinaak, wortelen en bieten. Schil de groenten en snij ze in blokjes. Strooi er peper en zout over en een paar soeplepels lopende honing. Doe in een ovenschaal en zet in de oven tot de groenten beetgaar zijn. Lekker met aardappelen en een stuk vlees als varkens- of kalfslapje.
Recepten met zoete aardappel
Chips van zoete aardappel
Schil en was de zoete aardappelen. Snijd ze in hele fijne schijfjes. Besproei de schijfjes met olijfolie. Leg op de ovenplaat een vel bakpapier. Schik de schijfjes zoete aardappel op het bakpapier. Voeg kruiden toe als rozemarijn en oregano. Laat twintig minuten bakken op 190 graden of thermostaat 6/7. Lekker bij vlees of soep. Of bij de aperitief natuurlijk!
Frietjes van zoete aardappel
Snijd de zoete aardappel met de schil in frietjes, liefst tamelijk dun want dan worden ze krokanter. Leg de frietjes naast elkaar op een ovenplaat op bakpapier. Besprenkel met olijfolie. Twintig minuten bakken op 190 graden of op thermostaat 6/7. Halverwege de baktijd de frietjes eens omdraaien, zodanig dat ze aan alle kanten goed gebakken zijn. Frietjes van zoete aardappel zijn gezonder dan frietjes van gewone aardappelen.
Driekleurenpuree
Aangezien zoete aardappelen eigenlijk groenten zijn en geen aardappelen, kan je ze mengen met aardappelen om zo oranje puree te krijgen.
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen
- 1 pak spinazie
- 1 ui
- 300 gram zoete aardappelen
- 200 gram pastinaak
- peper
- zout
- nootmuskaat
Bereiding
Schil de aardappelen, de zoete aardappelen en de pastinaak. Snij in stukken. Kook de spinazie met wat ajuin. Verdeel de aardappelen in drie gelijke delen. Kook in drie verschillende potten. In de ene de aardappelen en de zoete aardappelen, in de tweede de aardappelen en de pastinaak en in de derde de aardappelen alleen. Breng op smaak met zout. Pureer de aardappelen en de zoete aardappelen met wat peper en muskaatnoot. Je hebt nu oranje puree. Pureer de aardappelen en de pastinaak. Voeg peper toe. Je hebt nu witgele puree. Voeg de spinazie bij de aardappelen en werk af met peper. Dit is je groene puree. Daarna kan je kiezen. Een eerste mogelijkheid: doe de drie soorten puree in een doorzichtige ovenschotel en bestrooi met geraspte kaas. Zet in de oven tot de kaas een krokant laagje vormt. Of neem een ijsschep en leg op elk bord een bolletje puree in elke kleur. Allebei lekker bij vis of vlees. Wil je meer groenten, dan kan je bij de oranje puree ook nog wortelen voegen. In plaats van spinazie kan je ook courgette gebruiken maar dan wordt je puree wel lichter groen.
Gevulde zoete aardappel
Een zoete aardappel kan je vullen net als courgette of paprika. Aangezien zoete aardappelen groot zijn, volstaat een aardappel per persoon ruimschoots. Was de zoete aardappelen grondig. Kook de zoete aardappelen in de schil. Hol de bovenkant uit. Maak nu een vulling met gehakt, courgette, ui en tomaat of nog met feta, tomaat en vooraf gebakken kippenblokjes. Zet nog een vijftiental minuten in de oven. Lekker met een yoghurt-kruidensaus.
Ovenschotel met pastinaak, wortel en zoete aardappel
Ingrediënten
- 4 pastinaken
- 4 wortelen
- 4 zoete aardappelen
- 3 soeplepels honing
- peper
- zout
Bereiding
Schil de pastinaak, de wortelen en de zoete aardappelen. Snij in schijfjes of in lange repen. Leg in een ovenschotel. Doe er peper en zout op. Overgiet met de honing. Dertig minuten in de oven op 200 graden. Lekker bij varkens- of kalfsgebraad met aardappelen, rijst of frietjes.