Alles over tapas
Alles over tapas, vind je hier. Tapas zijn kleine hapjes die gezamenlijk een complete maaltijd vormen of die gebruikt worden als hapje bij de (Spaanse) borrel. In Nederland zie je tegenwoordig ook allerlei tapasrestaurants. Maar serveren die wel echte tapas? En hoe zijn die hapjes nu eigenlijk ontstaan? En waarom heten ze tapas? We vertellen je alles over tapas en wat de oorsprong van tapas is. Bovendien recepten voor tapas.
Tapas zijn ideaal voor een feestje
Wie op een feestje of diner tapas serveert heeft succes. Iedereen kan uitkiezen wat hij wil en er zijn veel smaken voorhanden. Bovendien wordt door het serveren van tapas de sfeer ook altijd wat losser dan als er in 3 vaste gangen wordt geserveerd. Her en der staan namelijk hapjes, iedereen kan pakken wat hij wil en wanneer hij wil en dat beïnvloedt de sfeer. Bovendien zijn tapas ook te maken op de grill of de barbecue. Bovendien lijkt het maken van al die hapjes altijd wat gemakkelijker dan het in elkaar draaien van een gangendiner. Omdat het waarschijnlijk wat losser bedoeld is en het ook zo ervaren wordt. Receptenboeken voor tapas zijn er bovendien in allerlei uitvoeringen. Van een paar euro kostende in uitverkoopwinkels tot hele dure bij de betere boekwinkel.
Wat betekent tapas?
- Tapas is het Spaanse woord voor aperitiefhapje.
- Het is echter ook een woord uit het Sanskriet. Dan geeft het uitdrukking aan een spiritueel concept dat ongeveer brandende ijver en essentiële energie aangeeft.
Waar komt tapas vandaan?
Tapa komt van het Spaanse woord tapar. Dat betekent bedekken. Waarschijnlijk werd vroeger een stuk brood gebruikt om het drankglaasje te bedekken tegen vliegen en andere insecten. Ook wordt wel gezegd dat de bars in Spanje altijd zo overvol zijn dat iemand zijn schaaltje eten alleen maar op zijn borrel- of wijnglas kan zetten. Omdat er verder geen plaats meer is. Er gaat verder een verhaal dat er juist hapjes bij de borrel werden geserveerd omdat de wijn eigenlijk niet te drinken was.
Waarom eten Spanjaarden altijd zo laat?
Tapas wordt in Spanje ook veel gegeten omdat Spanjaarden altijd zo laat eten. Het diner wordt vaak tussen 22.00 en 24.00 uur opgediend. Er zit dus heel veel tijd tussen de lunch en het diner. Om toch de maag te vullen tussen die twee momenten gaan de Spanjaarden dan maar even lekker aan de tapas. Ze gaan dan van bar naar bar en nemen her en der een glaasje met een hapje.
Pintxos of pinchos
Een andere naam voor tapas is ook pinchos. In het noorden van Spanje heten tapas zo, omdat ze daar hun eigen benamingen weer hebben. In het Baskische deel worden ze pintxos genoemd. Dat heeft te maken met het aantal prikkers dat door de hapjes gestoken wordt. Overigens heeft dat twee functies:
Het hapje blijft bij elkaar
Het aantal prikkers geeft aan hoeveel iemand gegeten heeft en dus hoeveel er afgerekend moet worden
Klassieke tapas
De meest gegeten tapas en dus klassiekers zijn:
- Tortilla (stukjes gebakken eierpannekoek)
- Pinchos (kleine belegde broodjes)
- Chorizo al vino (worst in wijn)
- Calamares (inktvisringen
- Patatas bravas (gebakken aardappelen)
Gehaktballen in amandelsaus
Ingrediënten
- Pond half-om-half gehakt
- Boterham zonder korst geweekt in een beetje water en uitgeknepen
- Peper
- Zout
- Versgeraspte nootmuskaat
- Witte wijn
- Bouillon
- Amandelen die klein zijn gemaakt in de vijzel
Bereiding
- Kneed balletjes (eventueel een beetje bloem gebruiken om het wat vaster te maken)
- Bak ze bruin in de olijfolie
- Maak een mengsel van de witte wijn en de bouillon en de amandelen
- Stoof de gehaktballen daar zo’n 20 minuten in
Auberginedip
Ingrediënten
- 1 aubergine
- twee bosuitjes
- paar tenen knoflook
- zout
- fijngesneden peterselie
- sneetjes stokbrood
- plakken komkommer
Bereiding
- Snijd de aubergine in plakken
- Bak ze zicht in een paar eetlepel olie tot ze helemaal zacht is
- Bak in een andere pan de bosuitjes en de knoflook tot ze ook zacht zijn
- Doe aubergine knoflookprutje bij elkaar
- Haal de staafmixer er door en maak er een dip van
- Maak op smaak met zout en peterselie
- Geef er komkommer en stokbrood bij zodat mensen kunnen dippen
Chorizo in wijn
Ingrediënten
- 1 chorizo worst (grote of meerdere kleintjes)
- witte en rode wijn
Bereiding
- Prik de worst in met een vork
- Doe witte en rode wijn bij elkaar en verwarm dat
- Leg de worst in de wijn en laat een kwartiertje pruttelen
- Snijd de worst in plakjes
- Serveert in schaaltje en bedruip met de overgebleven wijn