InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Alles over tapas

Alles over tapas

Alles over tapas Alles over tapas, vind je hier. Tapas zijn kleine hapjes die gezamenlijk een complete maaltijd vormen of die gebruikt worden als hapje bij de (Spaanse) borrel. In Nederland zie je tegenwoordig ook allerlei tapasrestaurants. Maar serveren die wel echte tapas? En hoe zijn die hapjes nu eigenlijk ontstaan? En waarom heten ze tapas? We vertellen je alles over tapas en wat de oorsprong van tapas is. Bovendien recepten voor tapas.

Tapas zijn ideaal voor een feestje

Wie op een feestje of diner tapas serveert heeft succes. Iedereen kan uitkiezen wat hij wil en er zijn veel smaken voorhanden. Bovendien wordt door het serveren van tapas de sfeer ook altijd wat losser dan als er in 3 vaste gangen wordt geserveerd. Her en der staan namelijk hapjes, iedereen kan pakken wat hij wil en wanneer hij wil en dat beïnvloedt de sfeer. Bovendien zijn tapas ook te maken op de grill of de barbecue. Bovendien lijkt het maken van al die hapjes altijd wat gemakkelijker dan het in elkaar draaien van een gangendiner. Omdat het waarschijnlijk wat losser bedoeld is en het ook zo ervaren wordt. Receptenboeken voor tapas zijn er bovendien in allerlei uitvoeringen. Van een paar euro kostende in uitverkoopwinkels tot hele dure bij de betere boekwinkel.

Wat betekent tapas?

  1. Tapas is het Spaanse woord voor aperitiefhapje.
  2. Het is echter ook een woord uit het Sanskriet. Dan geeft het uitdrukking aan een spiritueel concept dat ongeveer brandende ijver en essentiële energie aangeeft.

Waar komt tapas vandaan?

Tapa komt van het Spaanse woord tapar. Dat betekent bedekken. Waarschijnlijk werd vroeger een stuk brood gebruikt om het drankglaasje te bedekken tegen vliegen en andere insecten. Ook wordt wel gezegd dat de bars in Spanje altijd zo overvol zijn dat iemand zijn schaaltje eten alleen maar op zijn borrel- of wijnglas kan zetten. Omdat er verder geen plaats meer is. Er gaat verder een verhaal dat er juist hapjes bij de borrel werden geserveerd omdat de wijn eigenlijk niet te drinken was.

Waarom eten Spanjaarden altijd zo laat?

Tapas wordt in Spanje ook veel gegeten omdat Spanjaarden altijd zo laat eten. Het diner wordt vaak tussen 22.00 en 24.00 uur opgediend. Er zit dus heel veel tijd tussen de lunch en het diner. Om toch de maag te vullen tussen die twee momenten gaan de Spanjaarden dan maar even lekker aan de tapas. Ze gaan dan van bar naar bar en nemen her en der een glaasje met een hapje.

Pintxos of pinchos

Een andere naam voor tapas is ook pinchos. In het noorden van Spanje heten tapas zo, omdat ze daar hun eigen benamingen weer hebben. In het Baskische deel worden ze pintxos genoemd. Dat heeft te maken met het aantal prikkers dat door de hapjes gestoken wordt. Overigens heeft dat twee functies:
Het hapje blijft bij elkaar
Het aantal prikkers geeft aan hoeveel iemand gegeten heeft en dus hoeveel er afgerekend moet worden

Klassieke tapas

De meest gegeten tapas en dus klassiekers zijn:
  1. Tortilla (stukjes gebakken eierpannekoek)
  2. Pinchos (kleine belegde broodjes)
  3. Chorizo al vino (worst in wijn)
  4. Calamares (inktvisringen
  5. Patatas bravas (gebakken aardappelen)

Gehaktballen in amandelsaus

Ingrediënten

  • Pond half-om-half gehakt
  • Boterham zonder korst geweekt in een beetje water en uitgeknepen
  • Peper
  • Zout
  • Versgeraspte nootmuskaat
  • Witte wijn
  • Bouillon
  • Amandelen die klein zijn gemaakt in de vijzel

Bereiding

  1. Kneed balletjes (eventueel een beetje bloem gebruiken om het wat vaster te maken)
  2. Bak ze bruin in de olijfolie
  3. Maak een mengsel van de witte wijn en de bouillon en de amandelen
  4. Stoof de gehaktballen daar zon 20 minuten in

Auberginedip

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • twee bosuitjes
  • paar tenen knoflook
  • zout
  • fijngesneden peterselie
  • sneetjes stokbrood
  • plakken komkommer

Bereiding

  1. Snijd de aubergine in plakken
  2. Bak ze zicht in een paar eetlepel olie tot ze helemaal zacht is
  3. Bak in een andere pan de bosuitjes en de knoflook tot ze ook zacht zijn
  4. Doe aubergine knoflookprutje bij elkaar
  5. Haal de staafmixer er door en maak er een dip van
  6. Maak op smaak met zout en peterselie
  7. Geef er komkommer en stokbrood bij zodat mensen kunnen dippen

Chorizo in wijn

Ingrediënten

  • 1 chorizo worst (grote of meerdere kleintjes)
  • witte en rode wijn

Bereiding

  1. Prik de worst in met een vork
  2. Doe witte en rode wijn bij elkaar en verwarm dat
  3. Leg de worst in de wijn en laat een kwartiertje pruttelen
  4. Snijd de worst in plakjes
  5. Serveert in schaaltje en bedruip met de overgebleven wijn
© 2010 - 2018 Singalees, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tapas snel en eenvoudigTapas snel en eenvoudigTapas zijn snel en eenvoudig te maken en kunnen warm en koud gegeten worden. Tapas komen uit Spanje en zijn kleine voorg…
Tapas met chorizo-worstDe zomer komt er weer aan en dus is het tijd voor... TAPAS. Tapas komen uit Spanje en zijn in feite voorgerechten die zo…
Madrid; stad om uit te gaan; TapasAl bijna 450 jaar is Madrid de hoofdstad van Spanje. De stad die zelf al heel veel ouder is, werd in 1561 door koning Fi…
Twee heerlijke Spaanse tapas receptenTwee heerlijke Spaanse tapas receptenTwee heerlijke tapas voor vier personen. Een met cherrytomaatjes en olijven, en de andere met paprika en chorizo! Geniet…
Sherry en tapas, tapas met SherrySherry en tapas, tapas met SherryZowel de sherry als de tapas vinden hun oorsprong in het zuid Spaanse Andalucia. De veelzijdigheid van de tapas zijn onl…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Alles over tapas"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Singalees
Laatste update: 24-11-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!