Italiaanse snel-klaar-maaltijdsalade met kikkererwten

Inhoud
- Kikkererwten
- Voedzame peulvrucht
- De kikkererwt in de vegetarische keuken
- Kikkererwten zelf weken en koken
- Ingrediënten
- Dressing
- Bereiding
- Serveren
Kikkererwten
De gele kikkererwt (Cicer arietinum) is een peulvrucht die in Klein-Azië al duizenden jaren wordt geteeld. Het betreft een peulvrucht uit de vlinderbloemenfamilie. In vervlogen tijden vond de kikkererwt, ook wel kekererwt genoemd, vanuit het Oosten zijn weg naar het Middellandse Zeegebied en verder noordwaarts Europa in.
Voedzame peulvrucht
De kikkererwt is nogal hoekig van vorm en smaakt een beetje nootachtig. Kikkererwten zijn zeer rijk aan eiwitten, B-vitaminen en mineralen, waaronder ijzer en fosfor. Dat geldt overigens voor alle peulvruchten, zoals bruine en witte bonen, linzen en tuinbonen.Vezelrijk
Daarnaast is de kikkererwt vezelrijk en dankzij de eiwitten een goede vleesvervanger. Een prima ingrediënt voor vegetarische snacks. In dit gerecht mag u de kikkererwten overigens gerust vervangen door bijvoorbeeld linzen of witte bonen.
De kikkererwt in de vegetarische keuken
Deze Italiaanse snel-klaar-maaltijdsalade met kikkererwten is een vegetarisch gerecht. Het is een bekend feit dat peulvruchten een prominente plaats innemen in de vegetarische keuken. Dat is niet vreemd, want peulvruchten, waaronder de kikkererwt, vormen een rijke eiwitbron. Peulvruchten zijn zeer gevarieerd verkrijgbaar, van sojabonen tot bruine bonen, snijbonen, tuinbonen, linzen en spliterwten. Overigens is ook taugé een peulvrucht, althans de ontkiemde vorm die oorspronkelijk alleen populair was in China en de Verenigde Staten.Kikkererwten zelf weken en koken
Wie niet van ingeblikte kikkererwten houdt, en tijd genoeg heeft, kan de kikkererwten ook zelf weken en koken. Spoel de kikkererwten eerst enkele keren onder de koude kraan af. Laat ze daarna een hele nacht weken, ondergedompeld in ruim koud water. De erwten zuigen zich namelijk vol. Week ze echter niet te lang, de erwten worden dan moesachtig en het komt de smaak niet ten goede. Laat de kikkererwten goed uitlekken.Koken
Doe ze vervolgens in een pan in ruim koud water. Voeg zout toe, maar pas aan het einde van de kooktijd. Dat geldt ook voor het extra water. Kook ze ongeveer 1 uur of nog wat langer tot de kikkererwten gaar zijn. Af en toe proeven is de beste test. Het kooknat kunt u overigens gebruiken voor als u ook soep maakt.
In een kwartiertje hebt u deze maaltijdsalade voor 4 personen op tafel staan

Ingrediënten
Uiteraard kunt u gedroogde kikkererwten uit een pak gebruiken. Dan eerst weken en koken.- 440 g (1 blik) kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 4 bosuitjes, grof gehakt
- 2 grote, zoetzure augurken
- 4 tomaten, grof gehakt
- 1/2 rode paprika, fijngehakt
- gemengde sla
Dressing
Doe deze ingrediënten in een pot met schroefdeksel. Goed schudden.- 1 eetlepel verse oregano, grof gehakt
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel witte-wijnazijn
- 60 ml olijfolie
Bereiding
[OLIST]Doe de kikkererwten, de uien, de paprika en de augurken in een kom. Goed mengen.Giet de dressing eroverheen. Zet de kom tien minuutjes in de koelkast. Doe daarna de tomaten erbij. Goed mengen. Serveer het mengsel over de sla. [/OLIST]
Serveren
Serveer de maaltijdsalade met stokbrood en een lekker glas wijn en u waant zich op een zonnig Italiaans terrasje.Tip: Neem eventueel witte of bruine bonen of een ander soort peulvruchten, zoals linzen.