Champignonsoep van zelfgemaakte groentebouillon
Deze heerlijke champignonsoep past in een vetarm dieet. Met zelfgemaakte groentebouillon - al kost dat wat meer tijd - geniet u nog meer van de krachtige smaak van dit voorgerecht. Bovendien weet u dan zeker dat u niet te veel vet binnenkrijgt. Gebruik voor dit recept de gewone, witte champignon die het hele jaar door in Nederland wordt geteeld. Champignonsoep is ook voor vegetariërs een populaire en gezonde keuze. Champignons bevatten overigens weinig calorieën en koolhydraten, maar wel veel eiwitten en vezels.
Inhoud
Champignons zijn gezond
Neem voor dit vetarme gerecht de gewone
witte champignon, hoewel er tegenwoordig allerlei soorten verkrijgbaar zijn, zoals de portobello en de amandelchampignon. Gekweekte champignons uit Nederland zijn gezond en het hele jaar door verkrijgbaar in bijvoorbeeld de supermarkt. Ze zijn trouwens ook heerlijk in de saus bij een hoofdgerecht, zoals gebakken champignons bij een vleesmaaltijd. En natuurlijk in de salade. In Nederland zijn champignons zeer geliefd, ze worden volop geteeld door ruim 200 champignontelers, grotendeels voor de export.
Champignons /
Bron: Congerdesign, PixabayZelfgemaakte groentebouillon
Als u zelf soep maakt, hebt u bouillon nodig. Het recept voor zelfgemaakte bouillon is bijgevoegd. De bereiding ervan kost wat extra tijd, maar dan weet u ook wat erin zit en kunt u genieten van een krachtige, eerlijke bouillon. Als u dat te veel moeite vindt, neemt u gewoon
bouillonblokjes. Let op dat u niet te veel kool bijvoegt, vanwege de overheersende smaak. Gebruik eventueel alleen het kooknat. Verder is deze groentebouillon maar een paar dagen houdbaar in de koelkast. Vries de bouillon dus in porties in als u een grote hoeveelheid maakt.
Champignonsoep
Deze licht verteerbare champignonsoep is ideaal als voorgerecht. Gebruik kwalitatief goede olijfolie. Kies al dan niet voor pittige mosterd, naargelang uw smaak.
Voor 4 personen (420 kcal p.p.)
Bereidingstijd: 1 uur
Ingrediënten
- 450 gram fijngesneden champignons (of in dunne plakjes)
- 1 eetlepel volkorenmeel
- 100 gram fijngesneden ui
- 9 dl groentebouillon (zie recept)
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 dl droge, rode wijn
- 1 theelepel Franse mosterd
- 1 ½ theelepel gistextract
- zout en versgemalen peper
Bereiding
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Voeg de uien toe en fruit ze tot ze lichtbruin zijn.
- Doe de champignons erbij. Fruit ze mee tot ze bruin zijn.
- Roer de overgebleven olijfolie door het volkorenmeel. Maak er een gladde pasta van.
- Doe het champignonmengsel bij de bouillon en breng de soep aan de kook.
- Voeg de meelpasta, wijn en mosterd toe. Goed roeren.
- Laat de soep een kwartier sudderen. Af en toe roeren.
- Doe het gistextract erbij. Breng de soep op smaak met peper en zout. Als u bouillonblokjes gebruikt, is het niet nodig om zout toe te voegen. Doe er wat croutons bij. Eet smakelijk!
Groentebouillon /
Bron: Hans, PixabayGroentebouillon
Zelfgemaakte bouillon, en niet uit een 'pakje', geeft iets extra's aan het gerecht, zoals meer voldoening.
Voor 4 personen (120 kcal p.p.)
Bereidingstijd: 2 uur
Ingrediënten
- 250 gram fijngesneden ui
- 225 gram in dunne plakjes gesneden wortelen
- 250 gram tomaten
- 450 gram gemengde bladgroente (spinazie, andijvie, sla, een beetje kool)
- 2 eetlepels olijfolie
- 9 dl water
- 1 ½ theelepel gistextract
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een diepe pan.
- Doe de uien en wortelen erbij. Fruit het mengsel 30 minuten tot de uien lichtbruin zijn.
- Bak ondertussen de doorgesneden tomaten tot ze bruin zijn en doe ze bij de uien en wortelen.
- Voeg de bladgroenten toe. Giet het water erbij en breng het mengsel aan de kook.
- Laat de bouillon gedurende 1 uur trekken op een zacht vuur en roer het gistextract erdoor.
- Vul de bouillon daarna met water aan tot 9 deciliter. Gebruik hiervoor een litermaat.
- Zeef de bouillon terug in de pan. Druk de groenten goed uit in de zeef. Klaar is de bouillon voor deze heerlijke champignonsoep!
Lees verder