InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Champignonsoep van zelfgemaakte groentebouillon

Champignonsoep van zelfgemaakte groentebouillon

Champignonsoep van zelfgemaakte groentebouillon Deze heerlijke champignonsoep past in een vetarm dieet. Met zelfgemaakte groentebouillon, al kost dat wat meer tijd, geniet u nog meer van de krachtige smaak van dit voorgerecht. Bovendien weet u dan zeker dat u niet te veel vet binnenkrijgt. Gebruik voor dit recept de gewone, witte champignon die het hele jaar door in Nederland wordt geteeld. Champignonsoep is ook voor vegetariërs een populaire en gezonde keuze. Champignons bevatten overigens weinig calorieën en koolhydraten, maar veel eiwitten en vezels.

Inhoud


Champignons zijn gezond

Neem voor dit vetarme gerecht de gewone witte champignon, hoewel er tegenwoordig allerlei soorten verkrijgbaar zijn, zoals de portobello en de amandelchampignon. Gekweekte, Nederlandse champignons zijn gezond en het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. Ze zijn trouwens ook heerlijk in de saus bij een hoofdgerecht, zoals gebakken champignons bij een vleesmaaltijd. En natuurlijk in de salade. In Nederland zijn champignons zeer geliefd, ze worden volop geteeld door ruim 200 champignontelers, grotendeels voor de export.

Champignons / Bron: Congerdesign, PixabayChampignons / Bron: Congerdesign, Pixabay

Zelfgemaakte groentebouillon

Als u zelf soep maakt, hebt u bouillon nodig (zie recept). De bereiding ervan kost wat extra tijd, maar dan kunt u ook genieten van een krachtige, eerlijke bouillon. Als u dat te veel moeite vindt, neemt u bouillonblokjes. Let op dat u niet te veel kool bijvoegt, vanwege de sterke smaak. Gebruik eventueel alleen het kooknat. Verder is deze groentebouillon maar een paar dagen houdbaar in de koelkast. Vries de bouillon dus in porties in als u een grote hoeveelheid maakt.

Champignonsoep

Deze licht verteerbare champignonsoep is ideaal als voorgerecht. Gebruik kwalitatief goede olijfolie. Kies al dan niet voor pittige mosterd, naargelang uw smaak.

Voor 4 personen (420 kcal p.p.)
Bereidingstijd: 1 uur


Ingrediënten

  • 450 gram fijngesneden champignons (of in dunne plakjes)
  • 1 eetlepel volkorenmeel
  • 100 gram fijngesneden ui
  • 9 dl groentebouillon (zie recept)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 dl droge, rode wijn
  • 1 theelepel Franse mosterd
  • 1 ½ theelepel gistextract
  • zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan. Voeg de uien toe en fruit ze tot ze lichtbruin zijn.
  • Doe de champignons erbij. Fruit ze mee tot ze bruin zijn.
  • Roer de overgebleven olijfolie door het volkorenmeel. Maak er een gladde pasta van.
  • Doe het champignonmengsel bij de bouillon en breng de soep aan de kook.
  • Voeg de meelpasta, wijn en mosterd toe. Goed roeren.
  • Laat de soep een kwartier pruttelen. Af en toe roeren.
  • Doe het gistextract erbij. Breng de soep op smaak met peper en zout. Als u bouillonblokjes gebruikt, is het niet nodig om zout toe te voegen. Doe er wat croutons bij. Eet smakelijk!

Groentebouillon / Bron: Hans, PixabayGroentebouillon / Bron: Hans, Pixabay

Groentebouillon

Zelfgemaakte bouillon, en niet uit een 'pakje', geeft iets extra's aan het gerecht, zoals meer voldoening.

Voor 4 personen (120 kcal p.p.)
Bereidingstijd: 2 uur


Ingrediënten

  • 250 gram fijngesneden ui
  • 225 gram in dunne plakjes gesneden wortelen
  • 250 gram tomaten
  • 450 gram gemengde bladgroente (spinazie, andijvie, sla, een beetje kool)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 9 dl water
  • 1 ½ theelepel gistextract

Bereiding

  • Verhit de olijfolie in een diepe pan.
  • Doe de uien en wortelen erbij. Fruit het mengsel 30 minuten tot de uien lichtbruin zijn.
  • Bak ondertussen de doorgesneden tomaten tot ze bruin zijn en doe ze bij de uien en wortelen.
  • Voeg de bladgroenten toe. Giet het water erbij en breng het mengsel aan de kook.
  • Laat de bouillon gedurende 1 uur trekken op een zacht vuur en roer het gistextract erdoor.
  • Vul de bouillon daarna met water aan tot 9 deciliter. Gebruik hiervoor een litermaat.
  • Zeef de bouillon terug in de pan. Druk de groenten goed uit in de zeef. Klaar is de bouillon voor deze heerlijke champignonsoep!

Lees verder

© 2012 - 2019 Orion, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Champignonroomsaus: recept, bereiding en ingrediëntenChampignonroomsaus: recept, bereiding en ingrediëntenDit artikel behandelt de bereiding van champignonroomsaus. Met enkele champignons, een ui, wat margarine en enkele ander…
Bruschetta, Italiaanser kan het nietBruschetta, Italiaanser kan het nietBruschetta als voorgerecht, borrelhapje of tussendoortje, altijd een succes! Deze typische antipasti uit Italie zijn ori…
Zelfgemaakte nasi en nasi van bloemkool rijst met pindasausZelfgemaakte nasi en nasi van bloemkool rijst met pindasausIn de supermarkt kun je heel veel pakjes en zakjes kopen om nasi te maken. Helaas zitten hier ook vaak toevoegingen in d…
Tapenades, eenvoudig, lekker en snel klaarTapenades, eenvoudig, lekker en snel klaarLast minute recepten, snel klaar, origineel en overheerlijk. Verras uw visite met een lekkere tapenade uit Italie, Spanj…
Een simpel kerstdiner met: visDeze recepten zijn voor visliefhebbers. Vis is licht verteerbaar en snel klaar. Hieronder vind je een recept met zalm en…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Champignonsoep van zelfgemaakte groentebouillon"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Orion
Laatste update: 21-07-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Vetarme gerechten
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!