Lentesalades: appel salade en abrikozen salade
Het is weer bijna lente en daarbij denk ik vooral aan fruit en frisse salades. Hier twee recepten voor lekkere salades met fruit. Een is een appelsalade met net een andere smaak door de gember. De andere salade is een abrikozensalade met bieten erdoor wat de salade een mooie rode kleur geeft. De aparte combinaties maken deze salades heerlijk en de salades zijn ook nog vegetarisch!
Appel salade met gember
Ingrediënten dressing:
- 1 eetlepel gemalen verse gember
- 2 eetlepels honing
- 1/3 kop sinaasappelsap
Mix alle ingrediënten samen in een grote kom.
Ingrediënten salade:
- ½ kop gedroogde cranberry’s of kersen
- ½ kop gehakte walnoten
- 4 grote appels
- 4 blaadjes sla
Bereiding:
- Was de appels en snijd ze in eetbare stukken.
- Doe de helft van de gesneden stukjes appel ongeveer 15 minuten in de oven.
- Laat de appels afkoelen en mix vervolgens alle ingrediënten met de dressing in een grote kom.
- Was de sla en droog het goed af.
- Doe eerst de 4 blaadjes sla in de saladekom en vervolgens de salade.
Abrikozen salade met bieten
Ingrediënten dressing:
- 3 eetlepels appel azijn
- 2 eetlepels hazelnoot of walnoot olie
- 1 eetlepel zoete siroop (pannenkoekensiroop)
- 1 eetlepel mosterd
- zout en peper naar smaak
Mix alle ingrediënten samen in een grote kom.
Ingrediënten salade:
- 6 tot 8 kleine bieten
- 2 wortels
- 8 gedroogde abrikozen
- ½ kop gepelde zonnebloemzaadjes
- sla
Bereiding:
- Doe de bieten in een pan met water en kook ze ongeveer 40 minuten.
- Laat de bieten dan afkoelen door ze onder koud water te houden en snijd ze in kleine stukken.
- Snijd ondertussen de wortels in eetbare stukken en kook ze ongeveer 10-15 minuten in wat water.
- Snijd ook de gedroogde abrikozen in eetbare stukken.
- Mix de bieten, wortels en abrikozen in een kom met de saladedressing.
- Was de sla, snijd het in kleinere stukken en droog het goed af.
- Doe eerst de sla in je saladekom vervolgens wat dressing en dan de bieten, wortels en abrikozen.
- Toast de zonnebloemzaadjes licht in een pan en strooi ze over de salade.
Lees verder