Borstplaat: room, roze, rum, wit, chocolade en noten
Nog even en het is weer pakjesavond. Naast de pepernoten en chocolademelk mag borstplaat niet ontbreken, in verschillende smaken. Lekker snoepen tijdens het uitpakken van de cadeautjes en surprises. Voordat het dan eindelijk zo ver is, eerst nog even ´s middags de keuken in om borstplaat te maken.
Vormpjes afspoelen met koud water en op het papier leggen
Suiker, room en boter in een pannetje roerend aan de kook brengen
Aan de kook houden en testen of een druppel van het mengsel tot een bolletje stolt in koud water
Pan van het vuur halen als bolletje inderdaad stolt
Blijven roeren tot massa traag wordt
Overdoen in de vormpjes
Na iets meer dan een kwartier de vormpjes op zijn kan zetten, zodat de onderkant ook kan drogen
Als de borstplaat volledig droog is, uit de vormen halen en lekker opeten
Borstplaat, roze
Ingrediënten:
1 eetlepel bosvruchtensiroop
2 eetlepels melk
2 eetlepels slagroom
150 gram witte basterdsuiker
kleine pan
houten lepel
vormpjes, natgemaakt
Bereiding:
Suiker, melk en room in een pannetje door elkaar roeren
Op een heel zacht vuur alles verwarmen totdat de suiker is opgelost, af en toe roeren
Op iets hoger vuur aan de kook brengen, vruchtensap toevoegen
Laten inkoken tot druppel van het mengsel in koud water te laten vallen. Stolt het dan kan de pan van het vuur
Met de houten lepel doorroeren tot het doorzichtig wordt en de lepel over de bodem van de pan krast
Giet het mengsel in de vormpjes
Goed laten uitharden, eventueel de vormpjes op zijn kant zetten, zodat de onderkant ook kan drogen
Uit de vorm halen en smullen
Borstplaat, rum
Ingrediënten:
25 gram roomboter
200 gram fijne kristalsuiker
enkele druppels rum
steelpannetje
bakplaat
bakpapier
vormpjes, natgemaakt
houten lepel
Bereiding:
Bakpapier op de bakplaat leggen en hierop de natgemaakte vormpjes leggen
Suiker en roomboter op en laag vuur met een houten lepel in de steelpan aan de kook brengen tot de suiker gesmolten is
Als de suiker als een dunne draad aan de lepel blijft hangen de pan van het vuur nemen
Rum erdoor roeren
Blijven roeren, het mengsel moet snel afkoelen, tot de lepel over de bodem van de pan krast
Mengsel overdoen in de vormpjes
Na ruim een kwartier de vormpjes omdraaien zodat de onderkant ook kan afkoelen
Is de borstplaat helemaal droog dan kunnen de vormpjes eraf gehaald worden
En nu maar lekker eten
Borstplaat, wit
Ingrediënten
2 grote eetlepels melk
6 grote eetlepels slagroom
7,5 gram vanillesuiker
280 gram witte basterdsuiker
klontje roomboter
vormpjes zonder bodem
emaillen pan
boter om in te vetten
Bereiding:
Leg op een bakplaat zilverfolie, en hierop de ingevette (zijkanten) van de bakvormpjes
Alle ingrediënten behalve de boter in de emaillen pan en meng dit door elkaar
Pan op een laag vuurtje zetten
Alles doorroeren tot alle suiker is opgelost
Blijven roeren, na enige tijd zal het mengsel weer wat aandikken
Als het mengsel tijdens het roeren gaat slepen, vuur uitdoen
Blijven roeren totdat de kookbellen verdwenen zijn
De boter er snel bijdoen en er snel doorheen roeren
Het mengsel overdoen in de vormpjes en laten opstijven
Indien er verkleuring optreed de vormpjes op hun kan zetten om sneller af te koelen
Bij totale uitharding: Eet smakelijk
Borstplaat, chocolade
Ingrediënten:
10 gram cacao
40 gram boter
500 gram suiker
0,75 dl melk
0,75 dl koffiemelk
vormpjes (natgemaakt)
pan
Bereiding:
Suiker en cacao vermengen
Melk en koffiemelk toevoegen en goed doorroeren
Pan op niet te groot vuur zetten
Mengsel koken totdat ongeveer een temperatuur van 117° C is bereikt
Boter toevoegen
Van het vuur af roeren tot de lepel krast over de bodem van de pan
Mengsel overdoen in de natgemaakte vormpjes
Laten uitharden en opeten maar
Borstplaat, noten
Ingrediënten:
2 eetlepels gemengde gehakte noten
3 eetlepels water
150 gram suiker
boter naar smaak
steelpan
boterhampapier
borstplaatvorm
houten lepel
Bereiding:
De suiker met het water op een laag vuurtje in de steelpan laten smelten
Boterhampapier met koud water afspoelen en plat neerleggen, bijvoorbeeld op het aanrecht
Vorm insmeren met boter en op het papier leggen
Roer met een houten lepel door de suikermassa
Laat de lepel uitlekken, trekt de laatste druppel een dun draadje, is het mengsel goed en kan van het vuur af. Zo niet, even laten doorkoken en wederom controleren
Blijven roeren tot de lepel over de bodem van de pan krast
De gemengde noten toevoegen
Schenk het mengsel in de vorm en laten afkoelen, garneren met hele noten
Helemaal laten afkoelen en voorzichtig uit zijn vorm halen
Lekker en gezond met sojaSoja is een product wat vervaardigd wordt uit de sojaboon, soja is volledig plantaardig en erg gezond. Er komen steeds meer sojapr…
Portugese recepten: NagerechtenHet dessert is een belangrijk gerecht in Portugal. De Portugezen houden van zoet. In dit artikel ga ik in op de typische Portugese…
Sojayoghurttaart met vruchtenVoor mensen met koelmelkallergie is hier een recept voor een heerlijke sojayoghurttaart. Net zo lekker als gewone yoghurt- of kwar…
Vegetarische gehaktballetjes voor beginnersIn plaats van vlees kunnen gehaktballetjes ook prima van gekruide tofu worden gemaakt. Met het juiste recept en de juiste bereidin…