Borstplaat: room, roze, rum, wit, chocolade en noten

Nog even en het is weer pakjesavond. Naast de pepernoten en chocolademelk mag borstplaat niet ontbreken, in verschillende smaken. Lekker snoepen tijdens het uitpakken van de cadeautjes en surprises. Voordat het dan eindelijk zo ver is, eerst nog even ´s middags de keuken in om borstplaat te maken.

Borstplaat


Borstplaat, room

Ingrediënten:
  • 40 gram roomboter
  • 300 gram fijne tafelsuiker
  • 1 dl slagroom
  • bakpapier
  • vormpjes
  • pan en roestvrijstalen lepel
  • Bereiding:
  • Een bakplaat bekleden met bakpapier
  • Vormpjes afspoelen met koud water en op het papier leggen
  • Suiker, room en boter in een pannetje roerend aan de kook brengen
  • Aan de kook houden en testen of een druppel van het mengsel tot een bolletje stolt in koud water
  • Pan van het vuur halen als bolletje inderdaad stolt
  • Blijven roeren tot massa traag wordt
  • Overdoen in de vormpjes
  • Na iets meer dan een kwartier de vormpjes op zijn kan zetten, zodat de onderkant ook kan drogen
  • Als de borstplaat volledig droog is, uit de vormen halen en lekker opeten
  • Borstplaat, roze

    Ingrediënten:
  • 1 eetlepel bosvruchtensiroop
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eetlepels slagroom
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • kleine pan
  • houten lepel
  • vormpjes, natgemaakt
  • Bereiding:
  • Suiker, melk en room in een pannetje door elkaar roeren
  • Op een heel zacht vuur alles verwarmen totdat de suiker is opgelost, af en toe roeren
  • Op iets hoger vuur aan de kook brengen, vruchtensap toevoegen
  • Laten inkoken tot druppel van het mengsel in koud water te laten vallen. Stolt het dan kan de pan van het vuur
  • Met de houten lepel doorroeren tot het doorzichtig wordt en de lepel over de bodem van de pan krast
  • Giet het mengsel in de vormpjes
  • Goed laten uitharden, eventueel de vormpjes op zijn kant zetten, zodat de onderkant ook kan drogen
  • Uit de vorm halen en smullen
  • Borstplaat, rum

    Ingrediënten:
  • 25 gram roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • enkele druppels rum
  • steelpannetje
  • bakplaat
  • bakpapier
  • vormpjes, natgemaakt
  • houten lepel
  • Bereiding:
  • Bakpapier op de bakplaat leggen en hierop de natgemaakte vormpjes leggen
  • Suiker en roomboter op en laag vuur met een houten lepel in de steelpan aan de kook brengen tot de suiker gesmolten is
  • Als de suiker als een dunne draad aan de lepel blijft hangen de pan van het vuur nemen
  • Rum erdoor roeren
  • Blijven roeren, het mengsel moet snel afkoelen, tot de lepel over de bodem van de pan krast
  • Mengsel overdoen in de vormpjes
  • Na ruim een kwartier de vormpjes omdraaien zodat de onderkant ook kan afkoelen
  • Is de borstplaat helemaal droog dan kunnen de vormpjes eraf gehaald worden
  • En nu maar lekker eten
  • Borstplaat, wit

    Ingrediënten
  • 2 grote eetlepels melk
  • 6 grote eetlepels slagroom
  • 7,5 gram vanillesuiker
  • 280 gram witte basterdsuiker
  • klontje roomboter
  • vormpjes zonder bodem
  • emaillen pan
  • boter om in te vetten
  • Bereiding:
  • Leg op een bakplaat zilverfolie, en hierop de ingevette (zijkanten) van de bakvormpjes
  • Alle ingrediënten behalve de boter in de emaillen pan en meng dit door elkaar
  • Pan op een laag vuurtje zetten
  • Alles doorroeren tot alle suiker is opgelost
  • Blijven roeren, na enige tijd zal het mengsel weer wat aandikken
  • Als het mengsel tijdens het roeren gaat slepen, vuur uitdoen
  • Blijven roeren totdat de kookbellen verdwenen zijn
  • De boter er snel bijdoen en er snel doorheen roeren
  • Het mengsel overdoen in de vormpjes en laten opstijven
  • Indien er verkleuring optreed de vormpjes op hun kan zetten om sneller af te koelen
  • Bij totale uitharding: Eet smakelijk
  • Borstplaat, chocolade

    Ingrediënten:
  • 10 gram cacao
  • 40 gram boter
  • 500 gram suiker
  • 0,75 dl melk
  • 0,75 dl koffiemelk
  • vormpjes (natgemaakt)
  • pan
  • Bereiding:
  • Suiker en cacao vermengen
  • Melk en koffiemelk toevoegen en goed doorroeren
  • Pan op niet te groot vuur zetten
  • Mengsel koken totdat ongeveer een temperatuur van 117° C is bereikt
  • Boter toevoegen
  • Van het vuur af roeren tot de lepel krast over de bodem van de pan
  • Mengsel overdoen in de natgemaakte vormpjes
  • Laten uitharden en opeten maar
  • Borstplaat, noten

    Ingrediënten:
  • 2 eetlepels gemengde gehakte noten
  • 3 eetlepels water
  • 150 gram suiker
  • boter naar smaak
  • steelpan
  • boterhampapier
  • borstplaatvorm
  • houten lepel
  • Bereiding:
  • De suiker met het water op een laag vuurtje in de steelpan laten smelten
  • Boterhampapier met koud water afspoelen en plat neerleggen, bijvoorbeeld op het aanrecht
  • Vorm insmeren met boter en op het papier leggen
  • Roer met een houten lepel door de suikermassa
  • Laat de lepel uitlekken, trekt de laatste druppel een dun draadje, is het mengsel goed en kan van het vuur af. Zo niet, even laten doorkoken en wederom controleren
  • Blijven roeren tot de lepel over de bodem van de pan krast
  • De gemengde noten toevoegen
  • Schenk het mengsel in de vorm en laten afkoelen, garneren met hele noten
  • Helemaal laten afkoelen en voorzichtig uit zijn vorm halen
  • © 2007 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.