Maaltijdsalades eenvoudig
Maaltijdsalades zie je in steeds meer eethuisjes terug. Is het niet voor de lunch, eenvoudig, gezond en lekker, dan is het wel voor het avondeten als je niet te uitgebreid wilt eten (thuis of in het restaurant). De kant-en-klaar pakketten worden stevig verkocht en toch zitten daar maar een beperkt aantal ingrediënten in, niet altijd even vers en meer zakjes en pakjes dan materialen om die lekkere salade mee te maken. Zelf maken is zeker zo lekker en net zo eenvoudig.
De een is wat magerder dan de ander. De een is liefhebber van vis of kip en de ander vindt wat koolhydraten verwerkt in een salade heerlijk. Voor ieder wat wils.
Maaltijdsalade met vis of kip
Vis variant
- gemengde salade
- witvis
- neutrale dressing
- groene pesto
- kappertjes
- sherry tomaatjes
- zilveruitjes
Kook de witvis en maak intussen de salade aan met een lepeltje pesto, een handje kappertjes, wat gehalveerde sherrytomaatjes en een eetlepel zilveruitjes. Meng het goed en doe er dan de dressing bij. Als de witvis klaar is goed uit laten lekken en af laten koelen. Dan in stukjes snijden en mengen met de salade.
- rucola sla
- noorse garnalen of rivierkreeftjes
- kruidige dressing
- hüttenkäse
- groene paprika
- pijnboompitjes
- kappertjes
- tomaat
- rode ui
Was de garnalen of rivierkreeftjes goed en meng ze dan door de sla. Snij een sappige tomaat in blokjes en snij een rode ui en paprika klein. Voeg wat kappertjes en pijnboompitjes toe en dan wat dressing er doorheen mengen. Als het een geheel is pas een eetlepel of twee hüttenkäse mengen door de salade en als de salade wat nattig is, leg het op het bord ernaast.
Kip variant
- ijsberg sla
- kip
- kruidige dressing
- kaassnippers
- rood pepertje
- zilveruitjes
Kook de kip in ruim water. Laat eventueel wat over voor lekker vers kopje kippensoep. De rest van de kip uit laten lekken en afkoelen.
Intussen kan de ijsberg sla klein gemaakt worden (zorg dat deze knapperig blijft). Een rood pepertjes schoonmaken en ontdoen van de zaadjes. Goed klein maken en toevoegen en voeg dan de dressing erbij en meng het geheel goed. De kip klein maken en toevoegen. Dan goed mengen en als laatste wat kruidige kaas raspen en er overheen strooien.
- gemengde salade
- kip
- olijfolie
- mozzerella
- tomaat
- cocktailuitjes
- bieslook
Bij de gemengde salade wat verse bieslook toevoegen en een handje cocktailuitjes. De kip koken en af laten koelen en daarna in stukjes erbij doen. Dan wat olijfolie erbij om het geheel wat smeuïger te maken. Snij wat mozzarella en tomaatjes in plakjes en leg deze om en om op de salade.
Alles kan geserveerd worden met donkerbruin brood en desgewenst met een goed glas droge witte wijn.
Maaltijdsalade met aardappel of pasta
Aardappel variant
- aardappelen
- gemengde salade
- bieslook
- oude kaas
- tomaat
- yogonaise
Eenvoudig om de aardappelen te koken. Altijd wel in de gaten houden dat ze niet te ver doorgekookt worden dat ze uit elkaar vallen. Het moeten plakjes worden. De sla klaarmaken met een gesneden tomaatje en wat yogonaise.
De yogonaise voorzien van wat verse bieslook en dit mengen in de salade (inclusief de aardappelen. Brokkel er als laatste wat stukjes oude kaas overheen.
Pasta variant
- volkoren pasta
- ijsberg sla
- rood pepertje
- olijfolie
- kappertjes
- groene pesto
Kook de pasta en maak de sla aan met een gewassen en ontpit pepertje, een handje kappertjes en wat olijfolie. De pasta afgieten en mengen met een eetlepel groene pesto. Meng de pasta en de sla niet maar leg wat sla in het midden en leg daar de pesto omheen.
Serveer het met een glas kruidige rode wijn en wat stokbroodstukjes met knoflookboter.