Chinese gerechten: zoetzure kip en zoetzure vis

Chinese gerechten: zoetzure kip en zoetzure vis Zoetzure saus krijg je meestal bij Chinese afhaalgerechten. Een erg bekend gerecht met deze saus is de zoetzure kip. De kip is mals met verse groenten en een heerlijke dikke zoetzure saus met grote stukken ananas. De geroosterde cashewnoten zorgen voor een compleet gerecht. Je kunt dit gerecht met de beroemde saus nu gemakkelijk thuis maken. Ook visliefhebbers kunnen genieten van de zoetzure saus. De vis is zoutig met een krokant laagje en daaroverheen een zoetzure saus. Een ware smaaksensatie!

Zoetzure kip

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel gemalen knoflook
  • 1 eetlepel vers gemalen gember
  • ½ theelepel zout
  • ¼ eetlepel gemalen rode peper
  • 2 koppen kippenborst gesneden in eetbare stukken
  • ¾ kop gehakte ui
  • ½ kop gehakte selderij
  • ½ kop gehakte rode peper
  • 1 blik ananasstukjes
  • ¾ kop soja saus
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 1 ½ eetlepel maïzena
  • 2 theelepels bruine suiker
  • ¼ kop droog geroosterde gehakte cashewnoten

Bereiding

Verwarm de olijfolie in een grote steelpan. Doe de knoflook, gember, zout, gemalen rode peper en kipstukjes in de pan. Roerbak alles 5 minuten totdat de kip gaar is. Haal dan de kip met het mengseltje uit de pan en zet het apart in een kom.

Doe daarna de uien, selderij en gehakte rode peper in de pan en roerbak het 4 minuten of langer tot alles knapperig is. Laat het water uit de blik met ananasstukjes lekken. Gooi ongeveer het helft van de water weg en doe de andere helft in een kom. Doe één kop ananasstukjes in de pan en kook het 30 seconden. Combineer het ananaswater in de kom met soja saus, sherry, maïzena en suiker. Klop de ingrediënten met een klopper tot er een gladde saus overblijft.

Doe de kip en het mengseltje terug in de pan. Doe de saus ook in de pan en roer alles door elkaar. Breng alles aan de kook. Doe het vuur na 1-2 minuten uit. Serveer de kip met zoetzure saus op wit rijst en strooi er wat gehakte cashewnoten op.

Zoetzure kip met groenten

Wil je wat meer groente bij dit gerecht? Dan smaakt rode of groene paprika erg lekker bij de zoetzure saus en ananasstukjes. Ook uien zijn erg lekker bij dit gerecht.

Je kunt het volgende toevoegen tijdens het roerbakken als je een groenteliefhebber bent:
  • ¾ kop rode paprika gesneden in eetbare stukken
  • ½ kop vers gesneden uien (rode uien smaken ook erg lekker bij dit gerecht)

Zoetzure vis

Ingrediënten

  • 3 tilapia filets
  • 1 eetlepel gemalen knoflook
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel peper
  • Bloem
  • Boter
  • Olijfolie
  • ¾ kop gehakte ui
  • 1 wortel gesneden in lange repen
  • 1 rode paprika gesneden in lange repen
  • 1 blik ananasstukjes
  • ¾ kop soja saus
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 1 ½ eetlepel maïzena
  • 2 theelepels bruine suiker

Bereiding

Snijd de tilapiafilets in kleinere stukken. Pak dan een grote kom en doe de tilapia filets er in. Leg de vis in met de knoflook, zout en peper. Laat het ongeveer een half uur intrekken. Ondertussen kun je de paprika’s en wortels in lange reepjes snijden. Haal de vis vervolgens aan beide kanten door de bloem heen. Verhit een pan en doe er wat boter in. Bak de vis ongeveer twee minuten bruin aan elke kant. Roerbak de uien, wortels en rode paprika in een andere pan met wat olijfolie.

Laat het water uit de blik met ananasstukjes lekken. Gooi ongeveer het helft van de water weg en doe de andere helft in een kom. Combineer het ananaswater in de kom met soja saus, sherry, maïzena en suiker. Klop de ingrediënten met een klopper tot er een gladde saus overblijft. Warm de saus op in een pan. Voeg een halve kop ananasstukjes toe bij de saus en laat het ongeveer 30 seconden meekoken.

Dit gerecht is erg lekker met witte rijst. Schep de geroerbakte groenten op de witte rijst en doe de zoetzure saus eroverheen. Vervolgens doe je de vis erop, zo blijft de vis krokant. Zoetzure vis is ook lekker bij aardappels. De zoetzure saus kun je lekker over de aardappels scheppen en je hebt ook wat vis en groenten op je bord.

Lees verder

© 2009 - 2024 Isabella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groenteThaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groenteDe Thaise keuken is erg gevarieerd. Nederlanders huiveren vaak bij het zien van een viskop, maar Thai vinden het opdiene…
Welke wijn past het best bij welk gerecht?Welke wijn past het best bij welk gerecht?Welke wijn hoort nu precies bij welk gerecht? Naast het feit dat dit een kwestie is van persoonlijke smaak, is het zo da…
Cholesterolarme appelcakeCholesterolarme appelcakeHoge bloeddruk, te hoog cholesterol, te veel suiker... degenen die op hun gezondheid letten, zullen daar terdege rekenin…
Makkelijke en gezonde gerechten: VarkensvleesMakkelijke en gezonde gerechten: VarkensvleesIedere dag weer de vraag, wat eten we vanavond? Varkensvlees wordt veel gegeten in Nederland. Het is niet duur en eenvou…

Hete kip uit Oma's keukenWie van lekker pittig eten houdt, moet beslist dit kipgerecht eens klaarmaken. Het is ontzettend eenvoudig, kost weinig…
Spaanse keuken: visgerechtenSpaanse keuken: visgerechtenSpanje heeft veel kustlijnen, vissers en eilanden. Spanje heeft de grootste vismarkt van heel Europa in Madrid zitten. H…
Bronnen en referenties
Isabella (73 artikelen)
Laatste update: 10-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.