Walking dinner recepten: makkelijke kleine hapjes
Een walking dinner is een leuke wijze om verschillende mensen te leren kennen tijdens het eten. Het eten bestaat uit kleine hapjes, zodat gasten verschillende gerechten kunnen proeven. Hierdoor kunnen de gasten ook makkelijker van de ene plek naar de andere plek lopen. Meestal worden er wel hapjes geserveerd die relateren aan het traditionele driegangendiner. Het voorbereiden van een walking dinner hoeft helemaal niet moeilijk te zijn als je gaat voor makkelijke gerechten.
Voorgerechten
Sushi /
Bron: DesignNPrint, Pixabay
Voordat de gasten beginnen met de voorgerechten kun je op een aparte drankentafel glazen champagne neerzetten. Voor een leuk effect kun je een aardbei of stukje perzik in het glas doen. Daarna kun je wijn, bier en fris aanbieden.
Gefrituurde hapjes
Die kun je makkelijk kopen in de supermarkt, groothandel of toko. Je kunt kiezen voor Hollandse bitterballen, mini kaassoufflés en kipnuggets. Je kunt ook gaan voor oosterse gefrituurde hapjes, zoals loempia’s, krokante garnalenhapjes en viskoekjes.
Toastjes
Met toastjes kun je allerlei kanten op. Smeer er bijvoorbeeld verschillende salades op, zoals kipsalade, aardappelsalade, zalmsalade, krabsalade. De salades kun je kant en klaar kopen en zo heb je voor elke gast iets anders.
Crostini
Hapjes met geroosterd brood worden ook wel crostini’s genoemd. Op geroosterd brood kun je wat meer beleg kwijt en dat vult meer dan een toastje. Je kunt gaan voor roomkaas met zalm, dille en kappertjes. Roomkaas met een vijg en prosciutto ham is ook een lekkere combi. Voor de vegetariërs kun je kiezen voor humus of voor brie met walnoten en honing.
Hartige hapjes cocktailprikkers
Kies voor olijven, kaas, worst en zongedroogde tomaten aan een cocktailprikker. Je kunt ook gaan voor mediterrane hapjes: een cocktailprikker met mozzarella, basilicum en tomaat. Wraps zijn ook leuk met een cocktailprikker erin. Koop een pak kant-en-klare tortilla’s, bestrijk de tortilla’s met roomkaas, doe er een plakje kipfilet of zalm in. Maak het af met stukjes komkommer en verse kruiden. Rol vervolgens de tortilla op, snijd het in hapklare stukjes en doe er een prikker doorheen.
Kant-en-klaar
Wat je verder kant en klaar kunt kopen, is sushi. Neem verschillende soorten sushi van komkommer, zalm en krab. Verder kun je ook gevulde eieren kant en klaar kopen. Je kunt de eieren afmaken met verse bieslook. Handig als je niet veel tijd hebt!
Hoofdgerechten
Als de gasten beginnen aan de hoofdgerechten is het handig om te checken of de drankentafel aangevuld moet worden. Ook kun je het bestek aanvullen als dat nodig is voor de hoofdgerechtjes. Eigenlijk kun je bijna elk warm gerecht maken, maar dan een kleinere portie. Het is wel leuk om de hoofdgerechtjes op een mooie manier te presenteren.
Kleine soepjes
Kies voor een simpele tomatensoep of als je iets anders wilt, kun je gaan voor een curry-kokos soep of kippensoep. Serveer de soep in een klein glaasje, zodat je de soep kunt drinken en geen lepel nodig hebt. Een simpele tomatensoep kun je kant en klaar kopen, maar opleuken met verse ingrediënten. Je kunt bijv. tomaat, uien en verse basilicum toevoegen. Serveer er altijd brood bij, het is ook lekker om geroosterd brood te serveren.
Hartige spiesjes
Je kunt vlees en vis serveren aan een spiesje. Hierdoor hoeven gasten geen gebruik te maken van bestek. Voor de vegetariërs kun je kiezen voor groente en tofu. Maak één marinade die je voor zowel vlees als vis kunt gebruiken. Een lekkere marinade hiervoor is met: knoflook, uien, zwarte peper, pepervlokken, bruine suiker, zonnebloemolie en een beetje sojasaus. Marineer vlees of vis wel van te voren, zodat de ingrediënten goed intrekken.
Kleine burgers of taco’s
Je kunt kan-en-klare kleine burgers kopen of je kunt ze zelf maken. Maak van te voren burgers van rundgehakt of kipgehakt. Beleg de burgers met sla, tomaat, uien, kaas en augurken. Je kunt ook een oosterse burger maken met pindasaus. Of je kunt gaan voor Mexicaanse gerechten, zoals kleine taco’s gevuld met vlees, paprika, uien en avocado.
Aardappels of groente
Serveer gebakken aardappeltjes met verschillende soorten dipsauzen. Je kunt gaan voor knoflooksauzen, chilisauzen, chutneys, humus. De sauzen kun je zelf maken of kant en klaar kopen en er verse ingrediënten aan toevoegen om het af te maken. Je kunt verschillende groenten (bijv. broccoli, paprika, wortel, asperges) stomen of kort aanbakken met alleen een beetje zout. Zo proef je de sauzen beter.
Nagerechten
Cupcakes /
Bron: Unsplash, Pixabay
Wanneer de toetjes worden geserveerd, kun je uiteraard koffie en thee aanbieden op de drankentafel. Ook kun je sterke dranken en likeur serveren.
Zoete spiesjes
Ook bij de nagerechten kun je weer kiezen voor spiesjes. Verschillende soorten fruit, zoals stukjes appel, banaan, druif, aardbei, kers, kiwi en meloen kun je aan een spiesje rijgen. Of je kunt gaan voor cake: bruine en witte cakestukjes kun je om en om aan een spiesje rijgen.
Mini cupcakes
Cupcakes zijn lekker en zien er leuk uit. Mini cupcakes zullen daarom ook zeker in de smaak vallen.
Toetjes in kleine shotglaasjes
Je kunt yoghurt en/of vla in een klein shotglaasje schenken en het afmaken met een toefje slagroom, chocolade of een stuk fruit. Hierdoor heb je in een handomdraai een toetje dat er ook nog eens leuk uitziet.
Aardbei met chocolade
Als je toch aardbeien hebt gekocht, kun je ook een aardbeien in chocolade dippen. Je kunt dit van te voren doen en de aardbeien in de koelkast zetten, zodat de chocolade hard wordt of je laat de gasten hun aardbei dippen in een bakje chocolade.
Koffie/chocolademelk/thee
Het is ook leuk om koffie of chocolademelk in kleine shotglaasjes te serveren. Hier kun je een klein koekje bovenop leggen, zodat het geheel er leuk uit ziet. Uiteraard kun je daarnaast ook koffie en thee serveren op een aparte drankentafel.
Lees verder