Thaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groente
De Thaise keuken is erg gevarieerd. Nederlanders huiveren vaak bij het zien van een viskop, maar Thai vinden het opdienen van een hele vis (of in dit geval een salade tussen de overblijfselen ervan) heel normaal. Bovendien kent de Thaise keuken ook veel vegetarische gerechten. De zoetzure groente is daar één van. Zelf eens iets lekker Thais op tafel zetten is helemaal niet moeilijk. Gewoon de juiste ingrediënten en dan aan het koken slaan.
Zelf thuis Thais koken
Veel mensen gaan naar een restaurant om Thais te eten. Heel lekker natuurlijk, maar ook thuis kun je prima Thais koken. Zonder pakjes en zakjes, want in feite kun je alles zelf maken als je thuis Thais wilt koken. Je hebt er alleen de juiste ingrediënten voor nodig, die je vaak in Toko's of Thaise winkels kunt vinden. Met citroengras, vissaus, chilipepers, curryblad, kokosmelk, knoflook, uien en rijst kom je al een heel eind.
Salade met gegrilde vis (Yam Pla Duk Foo)
Ingrediënten
- 1 medium gegrilde meerval
- 4 koppen soja bonen olie
- 1 groene mango, in dunne repen
- 3-5 sjalotjes in stukjes gesneden
- 1 tomaat
- 6 bladen ijsbergsla
- 2 eetlepels pinda’s
Voor de saus
Ingrediënten
- 2 eetlepels limoensap
- 11/2 eetlepel vissaus
- ½ eetlepel palmsuiker
- 4 tenen knoflook, gekneusd en fijn gesneden
- 2 kleine chili pepers
Bereiding
Om het gerecht te bereiden doe je het volgende:
- Zet een wok op met de olie. Deze moet erg heet worden
- Doe alle ingrediënten voor de saus bij elkaar
- Haal het visvlees van de huid en de graat. Houd het hoofd en de staart apart voor de garnering (als je dat tenminste geen vies gezicht vindt).
- Snijdt het visvlees zo dun dat het een soort gehakt wordt.
- Doe het visgehakt in de erg hete olie.
- Frituur ongeveer 30 seconden tot zich een soort pannenkoek vormt.
- Draai het mengsel nog een keer om en haal het dan uit de wok.
- Laat uitlekken op keukenpapier
- Vorm het vlees zo dat het op een vis lijkt.
- Leg de ijsbergsla op een bord en garneer het met de tomaat die in plakjes is gesneden.
- Leg kop en staart van de vis daartussen
- Drapeer het vismengsel tussen staart en kop.
- Besprenkel het geheel met de sjalotjes, de mangoreepjes en de pinda’s.
- Giet dan de saus over de vis en over de groente en de mango
- Eet een beetje van alles bij elke hap die je neemt. Dit gerecht kan zowel koud als warm worden opgediend en gegeten.
Zoetzure groenten
Ingrediënten
- 2 eetlepels sojabonen olie
- 4 gehakte tenen knoflook
- 1 bruine ui in fijne stukken
- 20 gram bloemkool, in kleine roosjes
- ½ grote wortel in stukjes van ongeveer 30 centimeter
- 2-4 babymaïskolfjes, gehalveerd en in de lengte ook doormidden gesneden
- ½ komkommer in stukjes van 3 centimeter
- 6 peultjes. Gehalveerd.
- 50 gram ananas in stukjes
- 1 tomaat in 8 parten.
Saus
Ingrediënten
- 2-3 eetlepels limoensap
- 2-3 eetlepels witte suiker
- 1 eetlepel vissaus
- 1 eetlepel lichte soja saus
- 3 eetlepels tomatensaus of tamarinde pasta
Bereiding
- Mix alle ingrediënten voor de saus en zet het mengsel apart
- Doe de olie in de wok en bak de knoflook tot hij zijn geuren afgeeft
- Voeg de uien toe en blijf roeren
- Doe er dan de bloemkool en de wortel bij, de komkommer, de baby maïskolfjes en de peultjes.
- Roer 2 minuten lang
- Voeg de ananas toe, de tomaten en de saus en blijf roeren tot alle groenten gekookt zijn. (Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten)
- Serveer warm.
Dit is een goed bijgerecht voor bijna alle Thaise gerechten.