Thaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groente

Thaise salade met gegrilde vis en Thaise zoetzure groente De Thaise keuken is erg gevarieerd. Nederlanders huiveren vaak bij het zien van een viskop, maar Thai vinden het opdienen van een hele vis (of in dit geval een salade tussen de overblijfselen ervan) heel normaal. Bovendien kent de Thaise keuken ook veel vegetarische gerechten. De zoetzure groente is daar één van. Zelf eens iets lekker Thais op tafel zetten is helemaal niet moeilijk. Gewoon de juiste ingrediënten en dan aan het koken slaan.

Zelf thuis Thais koken

Veel mensen gaan naar een restaurant om Thais te eten. Heel lekker natuurlijk, maar ook thuis kun je prima Thais koken. Zonder pakjes en zakjes, want in feite kun je alles zelf maken als je thuis Thais wilt koken. Je hebt er alleen de juiste ingrediënten voor nodig, die je vaak in Toko's of Thaise winkels kunt vinden. Met citroengras, vissaus, chilipepers, curryblad, kokosmelk, knoflook, uien en rijst kom je al een heel eind.

Salade met gegrilde vis (Yam Pla Duk Foo)

Ingrediënten

  • 1 medium gegrilde meerval
  • 4 koppen soja bonen olie
  • 1 groene mango, in dunne repen
  • 3-5 sjalotjes in stukjes gesneden
  • 1 tomaat
  • 6 bladen ijsbergsla
  • 2 eetlepels pinda’s

Voor de saus

Ingrediënten

  • 2 eetlepels limoensap
  • 11/2 eetlepel vissaus
  • ½ eetlepel palmsuiker
  • 4 tenen knoflook, gekneusd en fijn gesneden
  • 2 kleine chili pepers

Bereiding

Om het gerecht te bereiden doe je het volgende:
  1. Zet een wok op met de olie. Deze moet erg heet worden
  2. Doe alle ingrediënten voor de saus bij elkaar
  3. Haal het visvlees van de huid en de graat. Houd het hoofd en de staart apart voor de garnering (als je dat tenminste geen vies gezicht vindt).
  4. Snijdt het visvlees zo dun dat het een soort gehakt wordt.
  5. Doe het visgehakt in de erg hete olie.
  6. Frituur ongeveer 30 seconden tot zich een soort pannenkoek vormt.
  7. Draai het mengsel nog een keer om en haal het dan uit de wok.
  8. Laat uitlekken op keukenpapier
  9. Vorm het vlees zo dat het op een vis lijkt.
  10. Leg de ijsbergsla op een bord en garneer het met de tomaat die in plakjes is gesneden.
  11. Leg kop en staart van de vis daartussen
  12. Drapeer het vismengsel tussen staart en kop.
  13. Besprenkel het geheel met de sjalotjes, de mangoreepjes en de pinda’s.
  14. Giet dan de saus over de vis en over de groente en de mango
  15. Eet een beetje van alles bij elke hap die je neemt. Dit gerecht kan zowel koud als warm worden opgediend en gegeten.

Zoetzure groenten

Ingrediënten

  • 2 eetlepels sojabonen olie
  • 4 gehakte tenen knoflook
  • 1 bruine ui in fijne stukken
  • 20 gram bloemkool, in kleine roosjes
  • ½ grote wortel in stukjes van ongeveer 30 centimeter
  • 2-4 babymaïskolfjes, gehalveerd en in de lengte ook doormidden gesneden
  • ½ komkommer in stukjes van 3 centimeter
  • 6 peultjes. Gehalveerd.
  • 50 gram ananas in stukjes
  • 1 tomaat in 8 parten.

Saus

Ingrediënten

  • 2-3 eetlepels limoensap
  • 2-3 eetlepels witte suiker
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel lichte soja saus
  • 3 eetlepels tomatensaus of tamarinde pasta

Bereiding

  1. Mix alle ingrediënten voor de saus en zet het mengsel apart
  2. Doe de olie in de wok en bak de knoflook tot hij zijn geuren afgeeft
  3. Voeg de uien toe en blijf roeren
  4. Doe er dan de bloemkool en de wortel bij, de komkommer, de baby maïskolfjes en de peultjes.
  5. Roer 2 minuten lang
  6. Voeg de ananas toe, de tomaten en de saus en blijf roeren tot alle groenten gekookt zijn. (Dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten)
  7. Serveer warm.

Dit is een goed bijgerecht voor bijna alle Thaise gerechten.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thais Waterval rundvlees Neua Yang Nam Tok en Tom Yum GoongIn het Thais betekent nam tok een waterval. Het gerecht wordt traditioneel bereid op een barbecue waarbij de sappen op d…
Thais koken: Soepen (Tom Yam Kung & Tom Ka Kai)Thais koken: Soepen (Tom Yam Kung & Tom Ka Kai)Thailand staat bekend om haar fantastische keuken. In dit artikel staan recepten voor twee heerlijke en bekende Thaise s…
Thais koken: CurryThais koken: CurryDe Thaise curry behoort tot de lekkerste gerechten van de Thaise keuken. De bekendste Thaise curries zijn rode curry, gr…
Thaise keuken – kokosgarnalensoep en papaja saladeThaise keuken – kokosgarnalensoep en papaja saladeDe groene papayasalade uit Thailand is doordrenkt van knoflook. Wie groene Thaise papayasalade eet hoeft daarna niemand…

Thaise Penang Curry Pasta en Thaise rundvleescurryDe Thaise keuken kent verschillende pasta’s voor curry. De Penang curry paste wordt gedeeltelijk gemaakt van gedroogde i…
Bloemen in mijn bord, Maartse viooltjesBloemen in mijn bord, Maartse viooltjesMaarts viooltje of Viola odorata, geurend viooltje zoals de officiële naam luid, heeft altijd tot de verbeelding gesprok…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 15-02-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.