Spaanse keuken: visgerechten
Spanje heeft veel kustlijnen, vissers en eilanden. Spanje heeft de grootste vismarkt van heel Europa in Madrid zitten. Het is geen wonder dat de Spanjaard veel vis eet. Visrestaurants zitten vol. De Spanjaard wijst een vis aan, verteld de kok hoe hij de vis bereid wil hebben en gaat aan tafel zitten. Spaanse koks zijn werkelijke meesters in het bereiden van vis. Ook wij in Nederland, met de traditionele Spaanse producten kunnen uitstekende en smakelijke visgerechten maken. Hier de recepten:
Forel met amandelen
Benodigdheden voor 4 personen:
- 4 panklare forellen,
- 100 gram rauwe ham,
- 1 bosje peterselie,
- 4 eetlepels amandelschaafsel,
- Glaasje Sherry,
- 4 teentjes knoflook,
- Kopje bloem,
- Sap van een verse citroen,
- Olijfolie,
- Versgemalen zwarte peper,
- Snufje zout.
Bereidingswijze:
De forellen goed inwrijven met de versgemalen zwarte peper en het zout. Besprenkel de vis met het verse citroensap en leg de vis een klein kwartiertje in de ijskast om te marineren. Ondertussen: Snijd de rauwe ham in dobbelsteentjes. Ontvel de knoflook en pers ze in een knoflookpers. Als er geen knoflookpers is, plet de knoflookteentjes met het blad van een groot en stevig mes en hak de teentjes vervolgens in kleine stukjes. Maak het bosje peterselie schoon en hak ze fijn, het liefst zonder de steeltjes. In een braadpan of koekepan een scheutje olijfolie verhitten. Haal de forel uit de ijskast en wentel ze in de bloem alvorens de vis in de braadpan te doen. Bak de vis aan alle kanten goudgeel. Pak ondertussen en grote ovenschaal en vet de schaal in met olijfolie. Zodra de vis goudgeel is, de vis uit de pan halen en in de ovenschaal leggen. Verwarm de oven alvast voor op 220 graden. Als de pan waar de forellen in zijn gebakken nog genoeg olijfolie en vet bevat, gaan we verder met deze pan. Anders nog even een scheutje olijfolie in de pan doen en verhitten. De in dobbelsteentjes gesneden ham in de pan doen en even roerbakken. De fijn geperste knoflook er bij doen. Let op dat de knoflook niet aanbrand! Vervolgens de fijngehakte peterselie en het amandelschaafsel in de pan er bij doen en alles even laten meebakken. Roer regelmatig. Blus alles wat in de pan zit af met het glas Sherry. Pak de pan op en verdeel de inhoud van de pan gelijkmatig over de forellen in de ovenschaal. Zet de vis met de amandelen in de ovenschaal in de voorverwarmde oven op 220 graden voor 10 minuten. Direct opdienen. De vis serveren met gebakken aardappeltjes, een goed fles witte Spaanse wijn of Sherry, vers stokbrood en een salade. Eet smakelijk!
Tongfilet in rode wijnsaus
Benodigdheden voor 4 personen:
- 12 of 16 tongfilets van elk ca 75 gram,
- Bekertje room,
- 2.5 dl rode Spaanse wijn (bv een Rioja),
- 2 eetlepels roomboter,
- Sap van een verse citroen,
- 4 laurierblaadjes,
- Paar kruidnagelen,
- Schepje suiker,
- Versgemalen zwarte peper,
- Zout.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 180 graden en vet een grote ovenschaal in met olijfolie. De vissen goed inwrijven met de versgemalen zwarte peper en het zout. Besprenkel de vis met het verse citroensap en leg de vis een klein kwartiertje in de ijskast om te marineren. Pak de vissen en leg ze in de ingevette vuurvaste ovenschaal. Giet de rode wijn over de vis. Leg de luarierblaadjes en de kruidnagels er boven op. Dek de schaal - mits mogelijk! - af en stop het in de voorverwarmde oven op 180 graden. Laat de vis in een klein kwartiertje garen in de oven. Haal vervolgens de vis uit de ovenschaal (voorzichtig, alles is heet!). Zeef het kookvocht uit de ovenschaal en vang het op in een pan. Vermeng het bekertje room met het gezeefde kookvocht. Laat dit mengsel zachtjes inkoken op een middelhoog vuur totdat er een smeuige saus ontstaat. Breng de ontstaande saus op smaak met versgemalen zwarte peper, zout en met een schepje suiker. Leg de tongfilets op de borden en giet de saus over de vis. Serveer met een halve citroen, vers stokbrood, een goed glas Spaans wijntje, wat gebakken aardappelen en een salade. Eet smakelijk!
Stokvis in de oven
Benodigdheden voor 4 personen:
- 600 gram stokvis (mag iets meer zijn),
- 4 kleine uien,
- 4 teentjes knoflook,
- 8 rijpe tomaten,
- 1 potje olijven (naar smaak en voorkeur: zwarte of groene en/of gevulde. Altijd: pitloos!)
- 1 blikje voorgekookte Spaanse kikkererwten,
- 2 citroenen,
- olijfolie,
- 4 laurierblaadjes,
- versgemalen zwarte peper,
- Zout.
Bereidingswijze:
Laat de stokvis een nacht in water weken en snijd het de volgende dag in stukken. Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een grote vuurvaste ovenschaal en vet deze in met olijfolie. Ondertussen: Ontvel de uien en snijd ze in kleine stukken. Ontvel de knoflookteentjes en stop ze in de knoflookpers. Als er geen knoflookpers is, plet de knoflookteentjes met het blad van een groot en stevig mes en hak de teentjes vervolgens in kleine stukjes. Snijd de tomaten aan de onderkant kruiselings in en zet ze even weg in een bak met warm water. Na een minuut weken kan je gemakkelijker de velletjes van de tomaten halen. Ontpit ze en snijd ze in stukken. Pak een koekepan en verhit het met olijfolie. Fruit de gesneden stukken ui glazig en voeg de knoflook toe. Laat de knoflook niet aanbranden! Stop de vis in de voorgevette vuurvaste ovenschaal. De gebakken ui en knoflook over de vis scheppen. Vervolgens de tomaten, de goed uitgelekte olijven, de goed uitgelekte kikkererwten en de laurierblaadjes over de vis scheppen. Strooi over het visgerecht versgemalen zwarte peper en wat zout. Besprenkel alles met een scheutje olijfolie en stop de schaal met de vis in de voorverwarmde oven op 180 graden voor zo´n 45 minuten. Serveer de visschaal met vers stokbrood, een glas wijn, gebakken aardappeltjes en een salade. Eet smakelijk!