Hete kip uit Oma's keuken

Wie van lekker pittig eten houdt, moet beslist dit kipgerecht eens klaarmaken. Het is ontzettend eenvoudig, kost weinig tijd en weinig geld. Je kan zelf kiezen of je het met kipfilet bereid, wat uiteindelijk wat droger zal zijn, of lekkere malse kippepoten of vleugeltjes, waar wat aan te kluiven valt met een lekker velletje eromheen. Dus voor ieder wat wils.....

Ingrediënten

  • kipfilet, ongeveer een dubbele kipfilet per persoon geteld
  • meerdere grote uien, tenzij je niet een liefhebber bent van ui, dan is 1 ui ook genoeg
  • een klein potje sambal oelek
  • een groot blikje tomatenpuree, of 2 kleintjes
  • 2 bouillonblokken
  • peper, zout, nootmuskaat
  • knoflookpoeder, of verse knoflook, net waar de voorkeur ligt, met verse knoflook wordt de smaak wat sterker
  • een liter water

Het gerecht is heerlijk te combineren met brood of broodjes, als je van uien houdt kun je veel ui erin verwerken omdat het heerlijk is je brood of broodjes lekker te soppen in de saus met flink wat ui erbij. Als je niet zo'n held bent met pittig eten kun je er lekker rijst bij koken, het neutraliseert de sambal die in de saus zit. Er zijn tegenwoordig veel varianten op rijst, de notenrijst van lassie is erg lekker hierbij.

De bereiding

Je hebt twee pannen nodig om dit gerecht klaar te maken.De saus kun je het beste klaarmaken in een grote hapjespan, braadpan of wok. Snijd de kipfilet in stukjes en braad het aan in een pan, voeg daarbij de zout en flink wat peper en nootmuskaat. Als de kip dichtgeschroeid is het vuur kleindraaien en gaar laten sudderen.

In de andere pan moet de saus bereid worden. Versnipper de ui(en), en fruit ze in de pan. De uien mogen niet bruingebakken worden, dan is het niet meer lekker. Als de uien glazig zijn voeg je de knoflookpoeder of verse knoflook toe, naar gelang je eigen smaak. Doe een klein vol potje sambal oelek erbij, en het blikje tomatenpuree en roer alles goed om. Voeg daarbij 1 liter water en de twee bouillonblokjes. Als het geheel kookt draai je het vuur klein en laat je het een half uur sudderen, en klaar is uw hete kip.

Tip: Als het gerecht gecombineerd wordt met rijst, is het ook erg lekker verse sperzieboontjes daarbij te eten.

Wil je er toch een uitgebreidere maaltijd van maken is hete kip natuurlijk ook erg lekker met een zelfgemaakte bami. Daar heb je voor nodig:
  • een vers groentenpakket voor bami
  • een zak bami van conimex
  • een zakje welgroenten van conimex
  • een pond gemengd gehakt
  • een grote ui

Terwijl je in een grote pan de bami klaarmaakt via de gebruiksaanwijzing (12-16 minuten koken), neem je een wok voor de groenten en het vlees. Terwijl het gehakt aangebraden wordt, moeten de welgroenten klaargemaakt worden. Dit doe je heel eenvoudig door er kokend water overheen te gieten en 10 minuten te laten staan. Terwijl de groenten staan te wellen versnipper je de ui, en die voeg je bij het gehakt als het gehakt rul en bruin is. Voeg daarna het verse groentenpakket toe. Je kunt er zelf voor kiezen de spaanse peper erbij te snijden of niet, ik adviseer dat als er kleine kinderen mee eten het verstandiger is de spaanse peper achteraf erbij te snijden, want kinderen houden over het algemeen niet van die pittige smaak. Als de groenten slap worden moet je de welgroenten erbij doen, even alles doorroeren, vuur laag zetten, en daarna is het alleen nog maar wachten totdat de bami gaar is. Even alles onder elkaar, en smullen maar.....

Bami is altijd prima te combineren met een lekkere satesaus, samen met kroepoek wat meestal ook goed in de smaak valt bij kleine kinderen, en wat atjar erbij voor de lekkere frisse smaak maakt het helemaal compleet

Smakelijk eten!
© 2009 - 2024 Mamasan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf bami makenGraag zou ik mijn favoriete bami gerecht met u willen delen. Op kooksites dwalen verschillende recepten van bami rond, e…
Nasi met kip en satésaus, receptNasi met kip en satésaus, receptNasi kan op veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Indonesië. In Nederland…
Zes verschillende Nasi Goreng receptenZes verschillende Nasi Goreng receptenNasi Goreng (Maleisisch voor "gebakken rijst") is een oorspronkelijk Indonesisch, maar inmiddels volledig ingeburgerd re…
Gado Gado Indonesisch kokenGado Gado Indonesisch kokenGado Gado is een bekend Indonesisch gerecht. Het is gezond omdat er veel groenten als basis gebruikt worden, en er komt…

Goede zondagse soep uit Oma's keukenHoe vaak hoor je het mensen niet zeggen, "die soep die mijn oma maakt kan niemand namaken, die is zo lekker". Iedereen i…
Chinese gerechten: zoetzure kip en zoetzure visChinese gerechten: zoetzure kip en zoetzure visZoetzure saus krijg je meestal bij Chinese afhaalgerechten. Een erg bekend gerecht met deze saus is de zoetzure kip. De…
Mamasan (20 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.