Tien tips voor het organiseren van een walking dinner
Een walking dinner betekent letterlijk een ‘lopend diner’. Hierbij moet je dan niet denken aan het lopend eten van soep of een groot stuk vlees. Bij een walking dinner worden kleine gerechten geserveerd. Op die manier kun je van de ene plek naar de andere plek om verschillende hapjes te proeven. Ook leer je zo verschillende mensen kennen! Het is leuk om een walking dinner te organiseren voor een feest of een bruiloft.
Om een walking dinner te organiseren, komt er wel wat bij kijken. Deze tien tips helpen je in ieder geval een perfecte walking dinner te organiseren.
1. Boodschappenlijstje
Bedenk van te voren welke hapjes je gaat maken en stel een boodschappenlijstje samen, zodat je alle ingrediënten kunt inslaan. Houd ook rekening met mogelijke voedselallergieën en dieetwensen van je gasten. Ga van te voren na of hier sprake van is. Bedenk daarnaast hoeveel borden, wijnglazen, cocktailglazen en bestek je thuis hebt liggen en wat je nog meer wilt kopen. Ook handig om te kopen: dienbladen, cocktailprikkers, wijnkoelers, servetten en tafelkleden.
2. Verschillend assortiment
Kleine soepen /
Bron: Kaboompics Karolina, Pexels
Kies voor verschillende hapjes. Je kunt bijvoorbeeld wat voorgerechtjes, warme gerechten en toetjes serveren. Als je een klein feestje houdt, is het fijn om het bij vertrouwde hapjes te houden. Bij een groter feest, zoals een bruiloft kun je wat meer uitpakken. Je kunt dan hulp inschakelen, zodat je meer gerechten kunt voorbereiden.
- Als voorgerechtjes kun je kiezen voor krokante hapjes (loempia’s, toastjes, bitterballen). Of je kiest vishapjes (bellini met gerookte zalm, sushi, cocktailgarnalen). Mediterrane hapjes (olijven, zongedroogde tomaten, bruschetta).
- De warme gerechten kunnen bestaan uit kleine soepen, pizzabroodjes, kleine burgers, maar ook kleine stukjes vlees of vis met groenten.
- Tot slot de toetjes waarbij je kunt gaan voor klein stukje taart, fruitspiesje, chocolademousse, crème brûlée. Indien je een bruiloft organiseert, kun je wat meer uitpakken en kiezen voor een ijsbar met verschillende toppings (fruit, chocolade, snoep).
3. Kleine porties
Houd kleine porties aan, zodat de gasten kunnen proeven van de gerechten. Bedenk wel dat het misschien fijn is om ook wat grotere warme gerechten te serveren. Op een bruiloft kunnen de gasten hongerig zijn en dan is het serveren van grotere gerechten of meer gerechten gewenst. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor 12-15 gerechten: 6 voorgerechten, 5 hoofdgerechten en 4 toetjes. Dat klinkt veel, maar dat valt mee als je je bedenkt dat een toastje of bitterbal als voorgerecht kan worden gezien.
4. Hapjes afstemmen op gasten
Zoals eerder gezegd is het handig rekening te houden met voedselallergieën en dieetwensen van de gasten. Er kunnen ook vegetarische gasten zijn. Naast vlees- en visgerechten kun je ook gerechten maken waarbij vis of vlees kan worden weggelaten of worden vervangen door tofu. Voor de zekerheid is het handig om af te wisselen tussen vlees, vis en vegetarisch, zodat er een gerecht is voor iedereen.
5. Keuze dranken
Sapje of cocktail? /
Bron: JESHOOTS, Pixabay
Je kunt kiezen om in het begin van de avond te beginnen met een glaasje prosecco of champagne. Daarna kunnen de gasten overstappen op witte wijn, rode wijn, bier, water of fris. Je kunt ook ervoor kiezen om een signature cocktail te maken. Meestal is zo’n signature cocktail de favoriet van de jarige of het bruidspaar.
6. Voorbereiding
Bepaalde gerechten hebben misschien meer voorbereiding nodig. Een soep kun je van te voren klaarmaken, maar de warme gerechten wil je misschien ter plekke serveren. Of je kunt de gerechten klaarmaken en opwarmen. Vlees, vis en groenten kun je in ieder geval van te voren marineren. Toastjes of cocktailprikker hapjes kun je ook eerder klaarzetten. Frituurhapjes kun je van te voren bakken en kort voor het serveren opwarmen in de oven. Hulp is in ieder geval gewenst, omdat je meerdere gerechten moet klaarmaken en dat veel tijd en moeite vergt. Indien je ervoor kiest cocktails te serveren, is het handig de cocktails van te voren te maken en te bewaren in de koelkast. Zorg ook voor voldoende ijsblokjes.
7. Opmaak gerechten
Het is natuurlijk leuk als de hapjes op een mooie manier worden gepresenteerd. Je kunt verse kruiden, zoals peterselie, basilicum, dille, bieslook, bosui of munt gebruiken om bepaalde gerechten af te maken. Presenteer dezelfde gerechten daarnaast op een manier, zodat het geheel er niet rommelig uitziet. Gebruik dezelfde cocktailprikkers, vorkjes of rietjes.
8. Serveren en bestek
Wanneer de gerechten worden geserveerd is het leuk om de gasten te vertellen wat voor gerecht het is. Je kunt hiervoor ook een kaartje maken en dit op de tafel neerzetten, zodat gasten die daarna langskomen ook weten wat voor ingrediënten erin zitten. Serveer de gerechten met het bijbehorende bestek. Verder kun je een aparte tafel kiezen voor extra bestek en servetten. Vlakbij de drankentafel is een mooi plekje.
9. Opstelling tafels
Het is leuk om de tafels mooi aan te kleden. Kies voor hetzelfde tafelkleed voor alle tafels en plaats bijv. bloemen of kaarsen op de tafels. Zorg voor niet al te veel tierelantijnen. Het draait immers om het eten. Kies voor meerdere tafels, je kunt afwisselen met statafels en zittafels. Als het feest lang duurt willen gasten op een gegeven moment toch zitten en hun hapje en drankje nuttigen.
10. Tijdens het walking dinner
Gevulde eieren /
Bron: Pepperlola, Pixabay
Maak van te voren een tijdschema voor de bereiding van gerechten en wanneer je de gerechten wilt opdienen. Serveer de gerechten in de volgorde van een klassiek diner: Begin als eerste met de voorgerechten, dus de hapjes die wat lichter zijn. Daarna de warme gerechten en tot slot de zoete gerechten oftewel de toetjes. Serveer de gerechten op deze volgorde, zodat de gasten weten wat eraan komt. Serveer daarnaast per keer dezelfde soort hapjes en niet alles door elkaar. Probeer wel af te wisselen tussen warme en koude gerechten.
Breng je gasten op de hoogte van het concept. Geef aan het begin van de avond aan dat er kleine hapjes worden geserveerd en het de bedoeling is om naar verschillende tafels te lopen om te proeven van de verschillende gerechten. Roep met een microfoon om wanneer er nieuwe gerechten worden geserveerd, zodat de gasten gaan lopen en met elkaar gaan ‘mengen’.
Walking dinner in de stad
Verschillende restaurants in diverse steden organiseren ook walking dinners. Hierbij maak je meestal een stadswandeling en bezoek je verschillende restaurants. Indien het walking dinner concept je aanspreekt, kun je dus ook kiezen voor een leuke ervaring in een stad naar keuze.
Lees verder